România, „doar“ cu jumătate de deceniu în urma Occidentului: Burleanu a anunţat primul meci cu arbitraj video

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Burleanu a reuşit: vom avea arbitraj video în Liga I, după o ediţie stricată de greşelile comise în etapa de weekend
Răzvan Burleanu a reuşit: vom avea arbitraj video în Liga I, după o ediţie stricată de greşelile comise în etapa de weekend

Federaţia Română de Fotbal şi Liga Profesionistă au reuşit, în sfârşit, ceea ce s-a putut, inclusiv în ţări precum Thailanda, Slovacia sau Maroc, de foarte mult timp.

Fotbalul românesc a rămas la ani-lumină distanţă de nivelul ridicat al campionatelor importante la care ne uităm, la televizor. Şi nu doar din punct de vedere al jocului, ci şi în ceea ce priveşte tehnologia şi metodele de pregătire.

Cea mai vizibilă dovadă, în acest sens, e întârzierea cu care urmează să fie implementat arbitrajul video la nivelul întrecerii interne. Adică, la şase ani distanţă după ce VAR a fost testat prima dată în Cupa Olandei. 

Anunţul acestei realizări măreţe a fost făcut, astăzi, de Răzvan Burleanu, preşedintele FRF.

„În ceea ce priveşte implementarea VAR-ului, suntem în grafic. Toate meciurile din Liga I din sezonul următor vor beneficia de asistenţă video pentru arbitraj, iar primul meci din România care va beneficia de asistenţă video pentru arbitraj va fi chiar Supercupa României, în 9 iulie. În aceste zile ne aflăm în ultima fază de certificare a întregului sistem VAR. Un reprezentant FIFA se află la Bucureşti pentru certificarea arbitrilor şi a operatorilor, iar la finalul lunii vom avea o nouă vizită din partea FIFA pentru certificarea infrastructurii stadioanelor şi pentru sisteme“, a spus şeful de la „Casa Fotbalului“.

Burleanu a explicat că, în viitorul sezon, Cupa României se va desfăşura după un nou sistem competiţional: „Formatul va debuta din următorul sezon. E un format modern. Pune în valoare regiunile de dezvoltare ale României, prin crearea unor faze regionale, păstrează avantajul echipelor din eşaloanele inferioare sau cu un ranking mai scăzut pentru a juca acasă în anumite faze ale competiţiei, dar propune, totodată, un sistem de grupe, mult mai atractiv şi mult mai dinamic. Noul format asigură şi creşterea premiilor totale acordate echipelor cu aproximativ 50 la sută chiar din primul sezon“.

De când a apărut VAR în lume, în meciurile oficiale

An Competiţie

2016 Cupa Olandei

2016 Mondialul Cluburilor

2017 Major League Soccer

2017 Cupa Confederaţiilor

2017 Bundesliga, Serie A

2018 Cupa Mondială, La Liga, Cupa Angliei, Cupa Ligii Franţei

2019 Premier League, Liga Campionilor (fazele eliminatorii)

Ce campionate obscure au deja VAR

*Egipt

*Slovacia

*Maroc

*Qatar

*Arabia Saudită

*Thailanda

*Emirate

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite