REPORTAJ Ură, violenţă şi naţionalism la Budapesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meciul Ungaria – România (0 - 0) a fost chiar mai urât în tribune decât pe teren. Suporterii români s-au bătut între ei pentru că nu erau îmbrăcaţi la fel. Ultraşii maghiari s-au luptat cu refugiaţii sirieni şi cu  forţele de ordine. S-a confirmat, o dată în plus, că partidele dintre Ungaria şi România sunt tot mai puţin nişte confruntări sportive şi tot mai mult nişte culmi ale extremismului

„Numai de un meci Ungaria – România nu avea nevoie Budapesta“. Aceste cuvinte, rostite de o bătrână în Piaţa Deák Ferenc din Budapesta, rezumă perfect atmosfera tensionată care a acaparat capitala Ungariei la finalul săptămânii trecute. Vineri, în ziua meciului, oraşul a fost blocat de consternare în faţa „exodului“ celor peste 1.000 de refugiaţi care au plecat pe jos, din gara Keleti, cu destinaţia Germania. Circulaţia a fost restricţionată în centrul oraşului, iar podul Erzsébet a fost blocat pentru a permite imigranţilor să se îndrepte către autostrada M1, care leagă Budapesta de Viena. 

Când haosul produs de acest marş al disperării se disipa încet-încet, în inima Budapestei au început să se audă exploziile petardelor aprinse de ultraşii maghiari, adunaţi în grupuri mari pe la terase. Turiştii se uitau înfricoşaţi, neştiind ce se întâmplă, în timp ce localnicii mustrau din priviri găştile de bărbaţi masivi, îmbrăcaţi în celebrele tricouri negre inscripţionate cu „Magyarország“. Fanaticii maghiari i-au aşteptat pe români în Piaţa Deák Ferenc, locul de adunare anunţat de Federaţia Română de Fotbal pentru suporterii noştri. Se prefigura o încleştare dură între galerii, ungurii având încă proaspătă în memorie deplasarea de coşmar, de astă-toamnă, de la Bucureşti. Forţele de ordine din Budapesta au prevenit, însă, încăierarea şi au luat măsura de a-i dirija pe ai noştri direct spre stadion.

image

Piaţa Deák Ferenc din Budapesta, luată cu asalt de suporterii maghiari. Jandarmii au oprit circulaţia rutieră. FOTO: Cristian Delcea

Mândria românilor: de la Ştefan cel Mare la Ion Antonescu

Suporterii români care s-au grupat într-o alianţă a ultraşilor, denumită „Uniţi sub tricolor“, au adus cu ei în Ungaria abţibilduri care aminteau de intrarea armatei române în Budapesta, în august 1919: peste imaginea clădirii parlamentului maghiar au scris „Zonă de ocupaţie“. La intrarea în stadion s-au cântat cântece patriotice precum „Treceţi batalioane române Carpaţii“ şi s-a strigat minute în şir „Suntem români şi ne vom apăra / Pământul, neamul şi istoria”.  Galeria Stelei a călătorit spre Budapesta într-un autocar pe geamul căruia a fluturat un steag cu chipul mareşalului Ion Antonescu, având pe fundal harta României Mari.

image

O mare parte a suporterilor români a purtat tricouri negre pe care erau imprimate chipurile lui Ştefan cel Mare, Avram Iancu, Horea şi Mihai Viteazul. Stewarzii unguri au încercat să nu lase niciun mesaj iredentist să fie introdus în stadion. Totuşi, compatrioţii noştri au afişat un banner pe care scria „Trianon“, cu trimitere la tratatul din 1920, care a readus Transilvania şi Banatul în graniţele României.

„Cigányok, cigányok!“

Cu câteva minute înainte de startul meciului, fanii români s-au luat la bătaie. Grupul steliştilor şi cel al dinamoviştilor conveniseră, iniţial, că la Budapesta vor încuraja doar echipa naţională, uitând de rivalităţile de club. Totuşi, steliştii din Peluza Sud au intrat pe Groupama Arena îmbrăcaţi în tricouri inscripţionate cu numele facţiunii din care fac parte. 

Înjurăturile răzleţe schimbate de cele două grupuri rivale au escaladat firesc către un conflict cu pumni şi picioare. Steliştii, mai puţin numeroşi, s-au retras la o poartă de acces în stadion. Ungurii s-au distrat copios văzând bătaia din galeria românilor şi au strigat „Cigányok, cigányok!“ (n.r. - ţiganii, ţiganii). Steliştii şi dinamoviştii au fost, până la urmă, separaţi de un cordon de jandarmi.

La finalul partidei, jandarmii din jurul stadionului au folosit forţa pentru a dispersa grupurile de ultraşi maghiari care aşteptau ieşirea fanilor români din stadion. A fost o luptă în care o tabără s-a folosit de pietre, cutii de bere, semne de circulaţie şi coşuri de gunoi, iar cealaltă a răspuns cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă. 38 de persoane au fost rănite (15 suporteri maghiari şi 23 de poliţişti). Românii au părăsit stadionul fără incidente şi nu au mai rămas în Budapesta, plecând direct spre graniţă cu autocarele.

image

Românii au lipit abţibilduri pe scaunele arenei Groupama din Budapesta. FOTO: "Uniţi sub Tricolor"

Refugiaţii, victime colaterale

Vineri la prânz, un grup de suporterii maghiari sosit la Budapesta cu trenul, în gara Keleti, a fost implicat într-o încăierare cu refugiaţii care aşteptau să li se pună la dispoziţie trenuri spre Germania. Poliţia a intervenit pentru a separa cele două grupuri. Un tânăr sirian a suferit răni în zona capului. Ultraşii au aruncat fumigene şi petarde în mijlocul refugiaţilor care se odihneau pe saltele, în faţa staţiei de metrou. Imigranţii au strigat „Fasciştii, fasciştii“ şi au răspuns cu sticle de plastic, papuci şi alte obiecte uşoare pe care le aveau la îndemână. Pentru a evita noi ciocniri, poliţia din Budapesta a blocat, după meci, accesul în zona gării Keleti. Zeci de autocare au fost puse la dispoziţia refugiaţilor pentru a-i transporta către graniţa cu Austria.

image

Suporterii maghiari au produs panică în drum spre stadion. FOTO: Cristian Delcea

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite