Rege pe gheaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fetisov este o legendă a hocheiului mondial
Fetisov este o legendă a hocheiului mondial

Campion olimpic în 1984 şi 1988, acum preşedinte la ŢSKA Moscova, Viacieslav Fetisov n-a ezitat să revină în echipă la 51 de ani! Legendarul jucător a luat respectiva decizie într-un moment în care formaţia moscovită avea probleme de efectiv (câţiva dintre jucătorii săi sunt accidentaţi).

Revenirea în arenă a unor mari campioni, la vârste dintre cele mai înainte, nu mai reprezintă de mult o surpriză. Ultimul care a făcut-o este hocheistul rus Viacieslav Fetisov (51 de ani).

Preşedinte al lui ŢSKA Moscova, formaţie pentru care a şi jucat la începutul carierei, timp de 12 ani (1977-1989), acesta n-a ezitat să-şi pună din nou patinele, casca şi apărătorile. Şi să intre pe gheaţă la meciul pe care ŢSKA l-a disputat cu Sankt Petersburg.

Produsă la 11 ani după retragere, revenirea sa n-a fost suficientă pentru ca echipa armatei ruse să evite eşecul (2-3), însă ea a fost remarcată de presa din întreaga lume. Gestul lui Fetisov n-a fost unul menit a-i spori faima, ci a fost cauzat de problemele de efectiv cu care se confruntă ŢSKA.

Şapte titluri mondiale şi două olimpice!

Fost jucător din NHL, legitimat acum la echipa din St. Petersburg, Darius Kasparaitis a spus că întoarcerea lui Fetisov a reprezentat un frumos "show pe gheaţă". Eroul meciului nu i-a împărtăşit însă părerea. "A fost un joc foarte bun, unul adevărat, nicidecum un show. S-a patinat la viteza maximă", a declarat Fetisov, care a intrat în prima repriză, atunci când scorul era încă "alb".

Prin apariţia sa pe gheaţă, pe 11 decembrie, Fetisov a devenit cel mai bătrân jucător care a evoluat vreodată în prima ligă de hochei din Rusia. Recordul mondial îi aparţine însă canadianului Gordon Howe, care, tot la 51 de ani, a disputat un întreg sezon în NHL, pentru Hartford Whalers. Apoi, la aproape 70 de ani, el a semnat un contract pentru un meci cu Detroit Vipers în Liga Internaţională de Hochei (IHL).

La 51 de ani, Viaceslav Fetisov este un om împlinit. Dublu campion olimpic la hochei pe gheaţă (1984, 1988), de şapte ori câştigător al CM (1978, 1981, 1982, 1983, 1986, 1989 şi 1990), legendarul jucător s-a dedicat politicii în ultimii ani. A fost ministru al sportului sub preşedinţia lui Vladimir Putin, parlamentar, preşedinte al Agenţiei Federale pentru Educaţie Fizică şi Sport, iar acum este consilier special al Jocurilor Olimpice de iarnă care vor avea loc la Soci, în 2014.

Asystel Novara are o coordonatoare de 44 de ani!

Adversară a echipei feminine de volei CSU Metal Galaţi, Asystel Novara are în componenţă, şi încă titulară, pe Irina Kirilova. Rusoiaca s-a născut pe 15 mai 1965, la Tula. Din 1988 încoace a evoluat la câteva mari echipe din URSS/Rusia, Brazilia şi Italia.

Foto: Arhiva Adevărul

Socotită a fi una dintre cele mai valoroase voleibaliste din toate timpurile, Kirilova a câştigat de trei ori Liga Campionilor (1989, 1990 şi 1999), Cupa Cupelor (1997) şi Cupa CEV (2000). Ea are şi cetăţenie croată, evoluând de altfel atât pentru echipa fostei ţări iugoslave (1994-1996), cât şi pentru cea a URSS / Rusiei (1985-1992). Interesant este că la JO 2008 Kirilova a fost antrenor secund al echipei feminine a Rusiei.

546 de meciuri a disputat Fetisov în NHL, cu Red Wings din Detroit, şi 116 în faza eliminatorie

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite