Primul olimpic de iarnă non-binar sfidează stereotipurile patinajului artistic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: AFP
FOTO: AFP

Atunci când Timothy LeDuc va intra pe gheaţă la Beijing, ca primul olimpic de iarnă non-binar, patinatorul artistic îşi propune să sfideze stereotipurile de gen şi să deschidă calea pentru alţi sportivi care nu se simt nici bărbaţi, nici femei, scrie Thomson Reuters Foundation.

Americanul, care foloseşte pronumele „they/them”, vrea să anuleze noţiunile tradiţionale conform cărora toate duetele de patinaj spun poveşti de tipul „Romeo şi Julieta”, şi să prezinte în schimb un spectacol de egalitate şi forţă alături de partenera olimpică, Ashley Cain-Gribble, în vârstă de 26 de ani.

„Speranţa mea este că acum, asumându-mi public că sunt non-binar şi fiind deschis în legătură cu acest lucru, poate că va deschide o cale pentru alţi atleţi non-binari şi queer care vin în perechi în dansul pe gheaţă", a declarat LeDuc, în vârstă de 31 de ani, într-un interviu pentru Thomson Reuters Foundation.

Un număr record de atleţi deschis LGBT+ vor concura la Jocurile Olimpice de iarnă, potrivit site-ului de ştiri LGBT+ Outsports, după recordul stabilit la Jocurile Olimpice de vară din 2021 de la Tokyo.

De asemenea, la Tokyo au fost prezenţi primii olimpici deschis transsexuali şi non-binari, inclusiv fotbalistul canadian Quinn, care foloseşte un singur nume, şi skateboarderul american Alana Smith, care a fost confundată de către televiziuni folosind pronume greşite.

„Nu sunt prea îngrijorat de percepţia oamenilor despre mine sau de faptul că oamenii îmi identifică greşit genul", a declarat LeDuc.

Aproprierea vizibilă dintre Timothy Le Duc şi partenera sa, Ashley Cain-Gribble, provine parţial din faptul că cei doi şi-au fost alături în momente dificile, acceptându-se unul pe celălalt aşa cum sunt:

„Timothy a fost mereu alături de mine, m-au susţinut în fiecare parte a călătoriei mele în viaţă. Aşa că voi fi mereu acolo pentru a le susţine călătoria", a delarat Cain-Gribble.

„Noi oricum nu prea urmam o naraţiune standard masculinitate-feminitate pe gheaţă. Nu avea nimic de-a face cu faptul că Ashley era căsătorită cu altcineva ... (sau) cu faptul că eu sunt homosexual. A avut legătură cu faptul că amândoi suntem nişte atleţi atât de puternici şi uimitori şi că nu am vrut să minimizăm niciuna dintre abilităţile noastre uimitoare pe gheaţă", a spus LeDuc.

LeDuc a explicat că partenera sa a fost criticată pentru că era mai înaltă decât majoritatea patinatoarelor, aşa că era aproape mereu exclusă ca potenţială câştigătoare. În acelaşi timp, lui LeDuc i s-a spus să păstreze tăcerea despre faptul că este homosexual şi a fost respins ca fiind prea slab de o potenţială parteneră.

Aflaţi pe locul şapte în lume, după atleţii ruşi, chinezi şi canadieni, cei doi vor să ajungă în primele cinci locuri la Beijing.

„Este un vis de o viaţă. E prima dată când chiar nu trebuie să ne luptăm pentru un loc sau să ne calificăm pentru ceva. Trebuie doar să fim acolo şi să patinăm",  a declarat Cain-Gribble.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite