Povestea uluitoare a lui Ionel Dănciulescu: a fost respins de la naţionala pe motiv că ar fi ţigan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dănciulescu are o cotă de piaţă de 450.000 de euro, conform transfermarkt.de FOTO Mediafax
Dănciulescu are o cotă de piaţă de 450.000 de euro, conform transfermarkt.de FOTO Mediafax

Ionel Dănciulescu, 36 de ani, intră va intra sâmbătă seara în istoria fotbalului românesc la meciul cu Petrolul: e primul jucător care bifează 500 de meciuri în prima ligă din România. A câştigat trofee cu Steaua şi Dinamo, însă pentru echipa naţională nu a fost niciodată un fotbalist important. Dănciulescu a prins numai opt meciuri sub „tricolor“, reuşind să marcheze două goluri într-un singur meci, amicalul cu Germania din 2004 (5-1).

Atacantul dinamovist a avut un debut nefast la naţională. La doar 14 ani, pe vremea în care impresiona la Slatina, golgheterul de acum a fost luat de mână de antrenorul său, Ion Pârvulescu, şi dus la lotul naţional UEFA 95, unde evoluau juniori de o vârstă cu el. 

Antrenorul adolescenţilor se numea Grigore Sichitiu. Dănciulescu a resimţit şocul acelei vizite pentru mult timp după acel moment. În clipa în care l-a văzut pe puştiul din Slatina, Sichitiu s-a uitat atent la faţa lui, după care i-a spus lui Pârvulescu: „Eu nu primesc ţigani la echipa naţională!“.

Protectorul jucătorului a încercat să-i explice antrenorului federal că „Danciu“ nu este de etnie rromă. Sichitiu nu s-a lăsat convins, însă tehnicianul venit de la Slatina a găsit pe loc soluţia: „Grigore, ţi-l trimit pe tatăl lui, să te uiţi la faţa lui, să vezi tu dacă e ţigan!“. Întors acasă, Pârvulescu l-a urcat în tren pe tatăl lui Dănciulescu, Nicolae, şi l-a trimis la Bucureşti. „Federaţia avea sediul în strada Vasile Conta. 

Sichitiu s-a întâlnit acolo cu tatăl lui Dănciulescu, l-a analizat bine, după care i-a spus că-i primeşte fiul la naţională“, a povestit Ion Pârvulescu pentru Click!. „Familia lui are tenul mai închis la culoare, dar nu sunt ţigani“, a continuat primul antrenor de la Slatina al dinamovistului.

Părintele lui Dănciulescu a fost mereu sever cu copiii săi. Ionel mai are o soră, care a făcut handbal de performanţă. Ajunsese chiar în lotul naţional. Totuşi, Nicolae Dănciulescu nu a fost de acord ca fata lui să facă sport de performanţă şi a forţat-o să aleagă şcoala. „A ajuns o biată contabilă în Slatina“, au dezvăluit apropiaţi ai familiei. 

De altfel, tatăl fotbalistului a încercat să-l rupă de sport şi pe fiul său. Din cauză că notele lui Ionel erau foarte mici la şcoală, capul familiei l-a retras pe puştiul de 13 ani de la grupa lui Pârvulescu. „Danciu“, care a luat BAC-ul în această vară, s-a întors la fotbal numai după ce mama sa, Dorina, l-a convins pe soţul ei să accepte ca fiul lor să facă sport în continuare.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite