Noua Zeelandă, victorii pe linie, Africa de Sud şi Australia, în recul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meciurile-test disputate în această toamnă, de cele mai valoroase echipe de rugby din lume, au arătat că echipele din Sud nu mai fac legea aşa cum se întâmpla până acum. Dintre cele "trei mari" doar Noua Zeelandă a reuşit victorii pe linie.

Marea perdantă a turneului efectuat în Europa este campioana mondială en-titre şi câştigătoarea Tri-Nations din acest an. Africa de Sud a pierdut în Franţa (13-20) şi în Irlanda (15-20), consolându-se cu un succes palid în Italia. Cu toate acestea, IRB a desemnat selecţionata Springboks ca fiind cea mai valoroasă echipă de rugby din lume în acest an. Alegere oarecum surprinzătoare dacă ne gândim că Irlanda, de pildă, nu a pierdut nicio partidă, reuşind să câştige din nou Turneul celor 6 Naţiuni şi să realizeze Marele Şlem după o aşteptare de şase decenii.

Nici Australia nu s-a simţit prea bine pe "Bătrânul Continent". Selecţionata Wallabies a terminat la egalitate (20-20) la Dublin, fiind egalată pe final, şi a pierdut (8-9) în Scoţia, ratând victoria după ce Marc Giteau a ratat transformarea unui eseu înscris în ultimul minut... Australienii şi-au mai îmbunătăţit imaginea câştigând (33-12) la Cardiff, în faţa unei echipe a Ţării Galilor care o învingea în urmă cu un an (atunci s-a consemnat singurul eşec al sudiştilor în faţa europenilor).

Singura putere din Sud care a terminat fără greşeală "parcursul" său european este Noua Zeelandă. După victoriile cu Ţara Galilor (19-12), Italia (20-6) şi Anglia (19-6), All Blacks au dominat şi surclasat (39-12) Franţa, la Marsilia. Ultimul meci a fost şi cel mai reuşit pentru Dan Carter şi ai săi colegi, care au anihilat orice atac al "cocoşilor", iniţiind acţiuni rapide şui periculoase, dintre care cinci au fost finalizate prin eseu. Şi, ca o altă ciudăţenie, căpitanul neozeelandez Richie McCaw a primit titlul de cel mai bun rugbyst din 2009 deşi el n-a cucerit niciun trofeu!

Dintre echipele europene foarte bine s-a prezentat Irlanda, care, aşa cum spuneam, nu a cunoscut gustul înfrângerii. Nici Scoţia nu stă rău dacă ne gândim că a învins Australia după o aşteptare de 27 de ani - totuşi, ecosezii au cedat cu 6-9 în faţa Argentinei. În progres se află şi Italia, mai ales dacă ne referim la meciul cu Noua Zeelandă în care peninsularii au reuşit să limiteze proporţiile eşecului.

Franţa şi Anglia, în schimb, au dezamăgit. Iar dacă prima mai are scuze - a învins Africa de Sud, însă n-a arătat mai nimic în faţa Noii Zeelande -, cealaltă nu se poate mulţumi doar cu victoria în faţa Argentinei. Declinul oamenilor lui Martin Johnson este ilustrat de faptul că ei n-au marcat decât un eseu în trei meciuri! Ceea ce este foarte puţin pentru o vicecampioană mondială.

Meciurile-test disputate în această toamnă
Anglia - Australia 9-18
Ţara Galilor - Noua Zeelandă 12-19
Ţara Galilor - Samoa 17-13
Franţa - Africa de Sud 20-13
Italia - Noua Zeelandă 6-20
Anglia - Argentina 16-9
Scoţia - Fiji 23-10
Irlanda - Australia 20-20
Italia - Africa de Sud 10-32
Ţara Galilor - Argentina 33-16
Anglia - Noua Zeelandă 6-19
Franţa - Samoa 43-5
Scoţia - Australia 9-8
Irlanda - Fiji 41-6
Italia - Samoa 24-6
Scoţia - Argentina 6-9
Irlanda - Africa de Sud 15-10
Ţara Galilor - Australia 12-33
Franţa - Noua Zeelandă 12-39
România - Fiji 18-29
Portugalia - Tonga 19-24

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite