Lia Manoliu şi recordul de longevitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lia Manoliu, una dintre cele mai mari sportive din istoria ţării
Lia Manoliu, una dintre cele mai mari sportive din istoria ţării

La mijlocul secolului trecut, speranţele României în cucerirea unor titluri olimpice s-au legat de numele unor mari atlete.

După reuşitele Iolandei Balaş, la înălţime (1960 şi 1964) şi Mihaelei Peneş, la suliţă (1964), la ediţia mexicană a fost rândul Liei Manoliu şi Vioricăi Viscopoleanu să reuşească o „dublă".

Născută la Chişinău, la 25 aprilie 1932, Lia Manoliu a început să practice sportul oscilând între mai multe discipline. A jucat volei şi baschet, tenis şi tenis de masă. Cu toate că nu era atât de spectaculos, în absenţa mingii, a ales în cele din urmă atletismul, specializându-se în aruncarea discului.

A concurat până la 40 de ani

Cunoscută pentru rigurozitatea ei, pentru viaţa sportivă pe care o ducea, a reuşit să concureze până la 40 de ani, participând la şase ediţii ale Jocurilor Olimpice! O performanţă extraordinară, care a fost menţionată în Cartea Recordurilor şi care a fost mai apoi egalată, la noi, de canotoarea Elisabeta Lipă.

Medaliată cu bronz la ediţiile din 1960 (Roma) şi 1964 (Tokyo), a reuşit să obţină titlul olimpic în 1968, la Ciudad de Mexico - a ocupat locul 6 în 1952 (Helsinki), respectiv 9 în 1956 (Melbourne) şi 1972 (München). În finala victorioasă, discul lansat de Lia Manoliu a zburat 58,28 metri, în urma româncei clasându-se Liesel Westermann (Germania / 57,76 m) şi Jolan Kleiber (Ungaria / 54,90 m).

A primit trofeul „FairPlay"

Pasionată de sport, a rămas dedicată acestuia şi după ce a renunţat la competiţie. A dovedit aceeaşi capacitate organizatorică, motiv pentru care a fost promovată imediat în organismele internaţionale.

Distinsă cu Trofeul „Fairplay", de către UNESCO, în 1973, precum şi cu Ordinul Olimpic „Colanul de Bronz", în 1975, a devenit membru al Comisiei pentru Academia Olimpică din cadrul CIO, membru al Comitetului Executiv al Asociaţiei Comitetelor Olimpice Naţionale, precum şi preşedinte al unei grupe de lucru pentru problemele sportivilor de performanţă din cadrul acestui for. În 1990, pe fondul schimbărilor din ţara noastră, a fost aleasă şi preşedinte al Comitetului Olimpic Român - era vicepreşedinte din 1973.

S-a stins în 1998

Confruntată cu numeroase probleme, îndeosebi cu cele legate de finanţarea tot mai anemică a sportului românesc, comparativ cu ce se întâmpla înainte de 1990, Lia Manoliu s-a stins din viaţă în 1998, la nici 66 de ani - aflată în comă după o operaţie de tumoare pe creier, a suferit un infarct care i-a fost fatal. Serviciile aduse sportului n-au fost însă uitate, principalul complex sportiv din Bucureşti, precum şi fostul Stadion „23 August" primind numele ei. 

6 participări la Jocurile Olimpice a avut Lia Manoliu, atleta originară din Chişinău cucerind o medalie de aur şi două de bronz la disc.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite