Ilie Năstase, întâlnire de infarct cu Muhammad Ali: „Bă, tu eşti ăla cu gura mare din tenis? Ia vino-ncoace!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilie Năstase: Poza cu Muhammad Ali este poza mea preferată  Foto: Arhivă
Ilie Năstase: Poza cu Muhammad Ali este poza mea preferată  Foto: Arhivă

Ilie Năstase a dezvăluit o poveste inedită care îl are în prim-plan pe legendarul Muhammad Ali, cel considerat de mulţi specialişti cel mai mare boxer din istorie.Primul lider ATP din istorie l-a întâlnit pe Muhammad Ali într-un hotel din Las Vegas, iar fostul campion mondial la categoria grea i-a cerut să facă o poză împreună.

"Poza cu Muhammad Ali este poza mea preferată şi să-ţi spun cum s-a întâmplat. Eram în Las Vegas, la turneul de la Las Vegas, şi pe timpul ăla el încă mai boxa şi îi făceau un film, filmul se numea «The Greatest». Ca să ajungi în cameră la tine trebuia să treci prin holul hotelului care era plin de aparate d-astea, de jocuri de noroc. 

El filma la o masă de Black Jack. Când m-a văzut, a început să strige după mine «Băi, ăla cu gura mare! Tu eşti ăla cu gura mare din tenis?». Eu am rămas blocat. M-am întors în spate, am crezut că vorbeşte cu altu. Cu mine vorbea. Îmi zice «ia vino-ncoace!». M-am dus acolo. Eram cu rachetele după mine. Mă duceam în cameră să mă schimb. Îmi zice: «Stai aşa să pun mâna pe după tine, pe după gât». Zice «oi fi tu gură mare, dar eu sunt mai frumos ca tine».

Am făcut poza şi după aia m-am întâlnit cu el la Los Angeles, într-un club de noapte. El era la bar, cu faţa la bar. Eu am venit pe la spate şi l-am apucat aşa de mâini, încât să nu poată să se întoarcă, şi el cică «mă, tu eşti homosexual, mă? Mă care mă ţii acolo?». Când m-a văzut, cică «hai să facem încă o poză». Mi-a luat pumnul, zice «dă pumnul aici», şi pune pumnul meu la gură la el şi pune pumnul lui la gură la mine. Zice «Ilie, vezi tu asta? Pumnul tău aici? Ilie, pumnul tău ajuns aici doar pentru că am vrut eu să-l pui aici. Proştii ăştilalţi nu ajung aici». Era foarte simpatic şi n-aveai ce să-i spui", a declarat Ilie Năstase, potrivit Digi Sport.

Muhammad Ali a încetat din viaţă în 2016, la 74 de ani

Fostul pugilist Muhammad Ali a murit în iunie 2016 la vârsta de 74 de ani, într-un spital din Arizona, Statele Unite, unde fusese internat pentru probleme respiratorii, dar a rămas o legendă a boxului mondial, el spunând adeseori că este "The Greatest" (Cel mai mare).

Ali suferea de maladia Parkinson de peste trei deceni şi în ultimii ani a avut foarte puţine apariţii în public. Ultima sa apariţie datează din luna aprilie, când fostul boxer a participat la o gală în Arizona.

Muhammad Ali, a locuit în Phoenix (Arizona), şi din cauza unor probleme cardiace în ultimii ani din viaţă a fost internat în decembrie 2014 deoarece ar fi avut pneumonie, însă atunci medicii au constatat şi că suferise o infecţie urinară, pentru care a fost tratat şi în ianuarie 2015.

Muhammad Ali a fost un erou al Statelor Unite. În ring, dar şi în afara lui. Născut Cassius Clay, dar intrat în legendă ca Muhammad Ali, după ce s-a convertit la Islam, în 1964, campionul mondial de la categoria grea a fost un militant înfocat.

A început boxul la 12 ani

Cassius Marcellus Clay, devenit apoi Muhammad Ali, s-a născut la Louisville, Kentucky,  la 17 ianuarie 1942, şi a început boxul la 12 ani. Deşi se temea de zborul cu avionul, în 1960 merge la Roma şi câştigă aurul olimpic la categoria semigrea.

După sute de meciuri la amatori, la 18 ani decide să treacă la profesionişti, fiind antrenat de Angelo Dundee, cel care îi va fi alături de-a lungul carierei.

În 1964 a devenit campion mondial al greilor după ce l-a învins pe Sonny Liston, iar în acelaşi ani şi-a schimbat numele în Muhammad Ali, după ce s-a convertit la islam şi s-a alăturat mişcării "Naţiunea Islamului".

Dorinţa sa de a zgudui dominarea "albilor" în America anilor '60, refuzând să plece în Vietnam în 1967, a dat curaj numeroşilor afro-americani.

Însă tot atunci i se retrage titlul mondial şi timp de trei ani şi jumătate este "exilat" departe de ring. Dar revine în 1970, după ce Curtea Supremă îi anulează suspendarea şi slăbeşte 14 kilograme, şi se impune în meciul cu Jerry Quarry, însă pierde "lupta secolului", cu Joe Frazier (1971).

Recucerirea titlului trece prin Zair, unde la Kinshasa, în octombrie 1974, îl învinge pe George Foreman.

Un an mai târziu, la Manilla, într-una din cele mai violente lupte din istoria boxului, Ali îl învinge pe Frazier. "Atunci am crezut că sunt aproape de moarte", spunea Ali în 2001 în L'Equipe.

În 1981 s-a retras definitiv din box, după un eşec în faţa lui Larry Holmes. Departe de ringul de box, el este primit la Casa Albă de preşedinţii Gerald Ford şi George W. Bush.

În 1990, la războiul din Golf, se duce la Bagdad şi obţine de la Saddam Hussein eliberarea a 15 ostatici americani.

După box, Ali s-a implicat în numeroase cauze umanitare, iar în 2005 a primit medalia libertăţii (Medal of Freedom), cea mai înaltă decoraţie posibilă pentru un cetăţean american.

În 1996, în ciuda durerilor provocate de maladia Parkinson, el a fost ultimul purtător al torţei olimpice într-un oraş, Atlanta, unde cu 30 de ani în urmă era cetăţean din zona a doua.

Ali s-a retras din activitatea sportivă în 1981, cu un palmares de 56 de victorii şi cinci înfrângeri.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite