Ilie Balaci a murit. Ultimul mare interviu acordat de fotbalistul legendar al Craiovei Maxima

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilie Balaci FOTO Eduard Enea
Ilie Balaci FOTO Eduard Enea

Ilie Balaci a murit la 62 de ani. A fost unul dintre cei mai mari fotbalişti români, poate chiar cel mai mare, exponentul Craiovei Maxima.

În 2014, Ilie Balaci a acordat un amplu interviu pentru „Weekend Adevărul“.

Era fotbalistul din Craiova Maxima al cărui nume puştii îl strigau cu ton de comentariu radiofonic atunci când ei înşişi driblau ori se pregăteau să înscrie pe terenul improvizat dintre blocuri. Balaci a rămas acum, împreună cu Dobrin şi cu Hagi, în controversa aproape imposibil de tranşat: cine a fost cel mai bun fotbalist român al tuturor timpurilor? Are aerul unui om trecut prin viaţă şi recunoaşte franc că este „un tip mândru“. Este sigur pe el, doar a câştigat o mulţime de trofee, ca jucător sau ca antrenor, în România, în Africa şi în Asia. Jurnaliştii din faţa sa, deşi ceva mai tineri, sunt sigur mai burtoşi decât el.

„Weekend Adevărul“: Domnule Ilie Balaci, v-aţi născut la Bistreţ, în Dolj.

Ilie Balaci: Chiar pe malul Dunării.

Pe 8 sau pe 13 septembrie 1956?

Pe 8, domnule, dar sunt declarat pe 13. Aici e o poveste... Taică-meu, când m-am născut, era în armată, aşa că bunică-mea l-a trimis pe bunică-meu la Sfatul Popular, să mă declare. Numai că bunică-meu n-a mai ajuns la Sfatul Popular, s-a oprit în drum, la cârciumă, să dea de băut, că devenise bunic. Şi s-a mai întors de acolo tocmai pe 13! Când a ajuns acasă, bunică-mea l-a întrebat: „Ei, fuseşi? Declaraşi copilul?“. „Aoleo, uitai!“ Şi l-a trimis din nou, dar de data asta s-a dus şi bunică-mea cu bunicul, ca să fie sigură că ajunge şi mă declară. Aşa m-am născut eu pe 8 septembrie, de Sfânta Mărie mică, dar am ajuns să fiu înregistrat în acte pe 13, de Ziua Pompierilor.

Care e prima amintire pe care o aveţi din copilărie?

Am multe… Ce să vă spun… Când am plecat la fotbal cu fraţii Boldici (n.r. – Cristian şi Gabriel Boldici), cu Piţurcă, cu (n.r. – Viorel) Călin, că ăştia eram… Stăteam în acelaşi cartier şi mergeam la fotbal. Cu toţii am ajuns fotbalişti.

Citeşte aici continuarea interviului

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite