Halep, sub o presiune infernală: Urmează două săptămâni cruciale pentru Simona

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Halep

Simona îşi începe de vineri parcursul la Madrid Mutua Open. Apoi, se va deplasa, la Roma, pentru Italian Open (10-16 mai). Sunt ultimele două turnee dinainte de Roland Garros (30 mai - 13 iunie), în care constănţeanca are un total de 1.540 de puncte de apărat.

Simona Halep (3 WTA) a încheiat prima parte a sezonului de hard cu cel mai sărac bilanţ pe care l-a avut, în ultimii ani, doar 9 meciuri (7 victorii, 2 înfrângeri).

Lovită de accidentări, constănţeanca a sărit peste turneele de la Doha şi Dubai, iar la Miami s-a retras înaintea duelului cu Sevastova din optimi. Între acel moment şi cel al revenirii pe teren, la Stuttgart, „Simo“ a avut 27 de zile de pauză. Practic, Halep a sacrificat cea mai mare parte a sezonului de hard din dorinţa de a fi refăcută fizic pentru turneele de zgură. La Stuttgart, unde a atins semifinalele pe această suprafaţă, Simona a putut face ultimele reglaje în jocul ei, fără a avea presiunea clasamentului. Pentru că, la „Porsche Tennis Grand Prix“, românca n-avea niciun punct de apărat. Situaţia se schimbă acum radical, când urmează „dubla“ Madrid - Roma. În aceste două întreceri, Simona are de apărat un total de 1.540 de puncte:

*640 pentru finala jucată în 2019, la Madrid (în 2020 nu s-a organizat competiţia din cauza pandemiei).

*900 pentru titlul câştigat, în 2020, la Italian Open, după finala cu Karolina Pliskova.

De ce e important locul din clasament?

Halep a tot spus, în ultima perioadă, că nu se mai gândeşte la locul 1 WTA, unde a stat 64 de săptămâni, în total. Pentru că Simona vrea să-şi concentreze eforturile, în ultimii ani de carieră, pe câştigarea unui număr cât mai mare de turnee de Grand Slam. Tocmai în ideea asta, ea are nevoie, totuşi, să-şi menţină clasarea bună din ierarhia WTA. 

Halep se află de 66 de săptămâni la rând pe podiumul mondial. Dincolo de faptul că reprezintă o performanţă sportivă uriaşă, această clasare are şi un avantaj concret: din postura de cap de serie, „Simo“ beneficiază de un traseu mai accesibil, în diferite competiţii, mai ales cele de Grand Slam, evitând adversarele din Top 10, până în a doua săptămână a unor turnee majore.

Astfel, e lesne de înţeles de ce Simona va trebui să apere cât mai mult din cele 1.540 de puncte pe care le-a adunat, la ultimele participări, la Madrid şi la Roma. Vestea bună e că, atunci când ne uităm pe actualul clasament, ne dăm seama că o singură jucătoare ameninţă cu adevărat locul lui Halep pe podium. Vorbim despre ucraineanca Elina Svitolina (5 WTA). Asta deoarece, Sofia Kenin (4 WTA) şi Bianca Andreescu (6 WTA) sunt lovite de probleme medicale - niciuna nu joacă la Madrid -, în timp ce de la Aryna Sabalenka (7 WTA) în jos, există o diferenţă mare de puncte faţă de Halep, irecuperabilă pentru urmăritoarele Simonei, în viitorul apropiat.

Svitolina, eliminare-şoc la Madrid

Halep a scăpat deja de pericolul Svitolina, în ceea ce priveşte podiumul mondial. Cel puţin, la Madrid! Asta deoarece, ucraineanca de 26 de ani a „reuşit“ să piardă, joi, în turul I, după o partidă halucinantă. 

Svtiolina a zburdat pe teren, în primul set al duelului cu Teichmann (40 WTA), pe care l-a câştigat cu 6-2. Şi chiar dacă l-a cedat pe al doilea (4-6), tot părea că va ajunge, în turul II. În setul decisiv, ucraineanca a condus cu 5-1! Apoi, a mai luat un singur game! Chiar şi aşa, până să se facă scorul 6-6 în decisiv, Svitolina a irosit şase mingi de meci: patru la 5-2 şi încă două la 6-5! După o asemenea catastrofă, Elina a „reuşit“ să piardă după tiebreak, deşi inclusiv aici a condus, în două rânduri: 1-0 şi 2-1. A cedat însă cu 5-7 şi a părăsit competiţia în care fusese eliminată şi în 2019, la ultima ediţie organizată, tot în primul tur.

Scăpată de Svitolina, Halep nu mai poate pierde podiumul mondial, după turneul de la Madrid. În schimb, în funcţie de ce va face în Spania, poate să fie ameninţată de aceeaşi Svitolina, la Roma. Asta deoarece, ucraineanca are de apărat doar 190 de puncte pentru „sfertul“ de anul trecut, comparativ cu Halep, care a acumulat 900 de puncte pentru câştigarea trofeului, la Italian Open.

240 de puncte va avea de apărat Simona Halep la French Open, unde, anul trecut, a fost eliminată în optimi, de Iga Swiatek.  

Top 5 WTA, ultima actualizare

1. Barty 9.655p

2. Osaka 7.800p

3. Halep 7.050p

4. Kenin 5.915p

5. Svitolina 5.835p

*Publicat înaintea turneului de la Madrid

Top 5 WTA, ierarhia virtuală

1. Barty 9.505p

2. Osaka 7.595p

3. Halep 6.410p

4. Kenin 5.905p

5. Svitolina 5.835p

*Au fost scăzute punctele acumulate la Madrid 2019

Patru românce pe tabloul principal de la Madrid 2021

Turul I, joi

*Bogdan (102 WTA) - Sevastova (54 WTA)

0-6, 3-6

Turul I, vineri

*Begu (75 WTA) - Kasatkina (37 WTA)

Va fi primul meci pe Terenul 4 şi va începe de la ora 12.00, ora României.

*Cîrstea (58 WTA) - Pegula (33 WTA)

Va fi al doilea meci al zilei pe „Arantxa Sanchez Stadium“. Cum prima partidă, Sakkari - Anisimova, e programată de la ora 12.00, cel mai probabil, Sorana şi Jessica vor intra pe teren, după ora 13.30.

*Halep (3 WTA) - Sorribes Tormo (46 WTA)

Va fi al treilea meci de pe „Manolo Santana Stadium“, precedat de duelurile Sabalenka - Zvonareva şi Doi - Osaka. În aceste condiţii, cel mai probabil, Simona şi Sara vor intra pe teren, după ora 15.00.

Digi Sport 2 transmite turneul de la Madrid în România.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite