Halep, încotro? Trei întrebări cruciale la care Simona trebuie să găsească un răspuns

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Halep

Simona traversează cel mai greu moment al carierei sale, din 2013 încoace. Şi trebuie să găsească răspunsuri pentru nişte întrebări care au apărut după primele turnee la care a jucat, în 2022.

Moment rar şi neplăcut pentru Simona Halep, la Doha! După 193 de zile, ea a fost învinsă, după primul meci disputat pe tabloul unei competiţii WTA.

Până să fie învinsă de Caroline Garcia, în Qatar, constănţeanca bifase o asemenea contraperformanţă, la Montreal, la data de 12 august 2021: 6-2, 4-6, 4-6 cu Collins (11 WTA). Doar că atunci, datele problemei erau cu totul altele faţă de momentul actual. Pentru că meciul cu Collins a marcat revenirea Simonei pe teren, după o accidentare gravă, care a ţinut-o pe tuşă, trei luni. Acum, la Doha, Halep era aptă sută la sută şi venea după o semifinală, la Dubai. 

Nu atât rezultatul de la Doha e dramatic, mai ales când vedem că, în aceeaşi zi cu Halep, au fost eliminate şi alte favorite, precum Kerber (18 WTA), Rybakina (20 WTA), Bencic (22 WTA) şi Svitolina (15 WTA). Ceea ce a surprins neplăcut, în cazul Simonei, a fost impresia lăsată. Prin limbajul nonverbal al gesturilor sale. De-a lungul celor două seturi, Halep a fost mai mereu încruntată, de parcă ar fi preferat să fie oriunde, numai pe terenul de la Doha, nu!

De aici, apare o primă întrebare: mai are Halep plăcerea de a juca tenis? Pentru că, la ce a arătat luni, în duelul cu Caroline Garcia, în mod evident, bucuria de a fi pe teren a lipsit, cu desăvărşire. 

ilie nastase

Ilie Năstase

Sfatul lui Ilie Năstase

A doua întrebare pentru viitorul lui Halep se leagă de capacitatea ei de a juca la foc automat, la 30 de ani. Mai poate Simona să stea pe teren, două săptămâni la rând?

Deocamdată, la ce a arătat în primele două luni din 2022, răspunsul e, mai degrabă, nu. Pentru că a părăsit Australian Open după al 4-lea meci, iar apoi, ajunsă în Orientul Mijlociu, a fost incapabilă de a lega un parcurs lung, la Doha, de semifinala atinsă, la Dubai. Probabil, de aceea Ilie Năstase a şi venit cu o recomandare pentru „Simo“, în ceea ce priveşte modul în care îşi face calendarul competiţional.

„Eu îmi doresc ca Simona să joace mai puţine turnee mici, e mult mai important să fie odihnită şi 100% la turneele mari. Eu n-aş juca turnee mici, înaintea unui turneu de Grand Slam. Fiecare sportiv ştie cum e mai bine“, a afirmat fostul lider ATP pentru „Fanatik“.

Dacă ar ţine cont de un astfel de sfat, pe viitor, Halep ar trebui să renunţe la participarea la turnee precum cel de la Dubai. Pentru că acum şi-a epuizat resursele fizice şi mentale, la o competiţie mică, de categoria WTA 500, iar apoi, când a ajuns la Doha, o întrecere mai importantă, de categoria WTA 1000, a fost învinsă repede.

Cahill

Darren Cahill (stânga), mai mult decât un antrenor

Lipsa antrenorului transmite un mesaj nepotrivit

Halep a făcut un experiement, în cadrul turneelor de la Dubai şi Doha. Şi-a propus să vadă cum se va descurca, fără un antrenor în staff. În mod evident, nu foarte bine.

Atât în partida pierdută cu Ostapenko, la Dubai, cât şi în cea în care a fost învinsă de Garcia, la Doha, Simona a intrat în nişte blocaje mentale. Când îl avea pe Darren Cahill lângă ea, reprizele de on-court coaching, în care australianul intra pe teren pentru a discuta cu Simona, o mai scoteau pe Halep din aceste stări. Acum, „antrenoarea“ Halep a fost incapabilă de a ajuta eleva cu acelaşi nume.

Aşadar, Simona trebuie să lămurească un aspect important: Mai caută un antrenor de nivelul lui Darren Cahill?

Pentru că, dincolo de faptul că s-a văzut că suferă fără un tehnician cu aptitudini de psiholog, Halep transmite şi un mesaj nepotrivit, dacă va continua să facă ce o taie capul. Pe scurt, ea lasă impresia că nu prea mai e interesată de marea performanţă, de a-şi îmbunătăţi nivelul de joc, şi se mulţumeşte cu ce poate acum şi atât.

9 martie e data la care va începe turneul de la Indian Wells, următorul pentru Simona Halep. Apoi, ea se va muta, la Miami, întrecere care va începe, la 22 martie.  

Ce a făcut până acum, în acest sezon

Turneu Rezultat Cine a învins-o

Melbourne Campioană -

Australian Open Optimi Cornet (37 WTA)

Dubai Semifinale Ostapenko (13 WTA)

Doha Turul I Garcia (76 WTA)

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite