GALERIE FOTO: Cupa Africii pe Naţiuni în imagini şi o poveste savuroasă despre selecţionerul Republicii Capul Verde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucio Antunes
Lucio Antunes

Lucio Antunes, selecţionerul echipei din Capul Verde, este şi controlor de trafic în ţara sa, iar în tinereţe şi-a reprezentat statul la fotbal, baschet şi tenis de masă.

Naţionala Republicii Capul Verde, reprezentanta unei insule cu mai puţin de 500.000 de locuitori, continuă aventura la Cupa Africii. După 0-0 în meciul inaugural contra gazdelor din Africa de Sud, „Rechinii albaştrii” au făcut egal şi cu Maroc, scor 1-1, şi păstrează şanse de calificare în sferturi.
Echipa e antrenată de Lucio Antunes (46 de ani), care a făcut înaintea competiţiei un training la Real Madrid. „Preşedintele statului nostru este prieten cu Jose Mourinho şi aşa am stat cinci zile la Madrid, am văzut cinci antrenamente, am fost la două meciuri şi am vorbit cu Jose. E fantastic, e inteligent şi are o inimă mare pentru că şi-a făcut timp pentru mine, un anonim”, a spus Antunes într-un interviu acordat CNN.
Dacă pentru lumea fotbalului Lucio Antunes e un necunoscut, cu siguranţă că povestea vieţii lui merită mai multă atenţie. Toţi cei patru fraţi ai lui au jucat fotbal, dar Lucio nu s-a limitat la asta: şi-a reprezentat ţara la diverse competiţii în trei sporturi diferite, fotbal, tenis de masă şi baschet!

N-are bani de bilete de avion

Dar în 1990, când rata şomajului în ţara sa era de peste 20 la sută, Antunes a primit şansa de a începe un curs pentru a deveni controlor de trafic. Şansă pe care n-a ratat-o, devenind angajatul aeroportului internaţional de pe insula Sal, una dintre cele 10 insule care compun statul. „Munca de controlor de trafic e mult mai grea decât cea de antrenor de fotbal. Cu atâtea avioane care se învârt pe monitor, responsabilitatea e uriaşă, pentru că nu ai voie să faci nicio greşeală”, susţine Lucio. 
Antunes a fost învoit pe durata Cupei Africii, însă va reveni în turnul de control de îndată ce va reveni acasă. Şi acum urmează şi paradoxul celor două meserii: Antunes nu poate merge la jocurile pe care le dispută elevii săi în Europa, pentru că Federaţia din Capul Verde nu are suficiente fonduri pentru a-i plăti un bilet de avion. E un impediment major pentru selecţioner, căci în afară de portarii de rezervă, toţi jucătorii naţionalei evoluează în Europa. Printre ei, şi fundaşul lui FC Vaslui, Fernando Varela. „Din moment ce joacă la echipe din Europa noi considerăm din start că sunt buni. Apoi, mai urmărim DVD-uri pe care le primim de la ei”, a spus Antunes.

85 la sută, rata analfabetismului
De altfel, nu doar fotbaliştii au plecat din Capul Verde. Se estimează că în acest moment sunt mai mulţi cetăţeni ai acestui stat în Europa decât pe insulă, cei mai mulţi dintre ei (150.000), trăind în Portugalia.  Sărăcia este cea care îi alungă pe locuitori din statul lor natal, unde trăiesc încă aproximativ 500.000 de oameni. 85 la sută dintre ei nu ştiu să scrie şi să citească. Bineînţeles că turismul este cel care mai salvează ceva din economia ţării.

Ca şi controlor de trafic trebuie să iei decizii rapide, să gândeşti repede.  E presiunea mai mare ca în fotbal
Lucio Antunes, antrenor Capul Verde


Calificare miraculoasă

Reprezentanta Capului Verde a ajuns în premieră la Cupa Africii, după ce a eliminat Camerunul lui Samuel Eto’o în meciul de baraj.  Majoritatea fotbaliştilor evoluează în Portugalia, dar şi în Franţa sau Olanda. Antrenorul a primt porecla “The Special One”, pe care a refuzat-o: „The Special One e doar unul, Jose Mourinho”.

Rezultate şi program
Grupa A
Africa de Sud  - Angola 2-0
Maroc – Capul Verde 1-1
Clasament: 1. Africa de Sud 4p, 2. Capul Verde 2p, 3. Maroc 2p, 4. Angola 1p
Ultima etapă (duminică): Maroc – Africa de Sud, Angola – Capul Verde
Grupa B
Ghana – Mali 1-0
Niger – RD Congo
Clasament:1. Ghana 4p, 2. Mali 3p, 3. RD Congo 1p, 4. Niger 0p
Ultima etapă (luni): Niger – Ghana, RD Congo – Mali
Grupa C
Vineri
Zambia – Nigeria, ora 17.00
Burkina Faso – Etiopia, ora 20.00
Clasament: 1. Burkina Faso 1p, 2. Etiopia 1p, 3. Nigeria 1 p, 4. Zambia 1 p
Ultima etapă: (marţi): Burkina Faso -  Zambia, Etiopia – Nigeria
Grupa D
Sâmbătă
Coasta de Fildeş – Tunisia, ora 17.00
Algeria – Togo, ora 20.00
Clasament: 1. Coasta de Fildeş 3p, 2. Tunisia 3p, 3. Algeria 0p, 4. Togo 0p
Ultima etapă (miercuri): Algeria – Coasta de Fildeş, Togo – Tunisia
Meciurile sunt în direct pe Eurosport 1 şi 2


Poreclele echipelor calificate
Africa de Sud – Bafana Bafana
Capul Verde – Rechinii Albaştri
Angola – Antilopele Negre
Maroc – Leii din Atlas
Ghana – Stelele Negre
Mali - Vulturii
Niger - Gazelele
R.D. Congo – Leoparzii
Zambia – Gloanţele de cupru
Nigeria – Vulturii verzi
Burkina Faso - Armăsarii
Etiopia – Antilopele
Coasta de Fildeş - Elefanţii
Tunisia – Vulturii din Cartagina
Algeria – Vulpile Deşertului
Togo – Şoimii

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite