EXCLUSIV Cum se schimbă drumul unui fotbalist în România: a fost dorit de Auxerre şi Chelsea, acum e fără echipă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Steaua a avut în curte un puşti dorit de marile cluburi din Occident. Nu l-a lăsat să plece, dar nici nu i-a dat şanse să joace.

Cluburile din Liga I produc din ce în ce mai puţini jucători prin grupele lor de copii şi juniori, iar efectul se vede în nivelul scăzut al campionatului şi în faptul că echipa naţională are o arie din ce în ce mai restrânsă de selecţie. 

Campioana Steaua n-a mai avut de ani buni un fotbalist important la prima echipă, care să fi fost promovat din propria pepinieră. Iar atunci când câte un jucător a reuşit să parcurgă etapele şi să ajungă de la juniori la echipa mare, din păcate, el a fost mai degrabă marginalizat. 

Ultimul exemplu: mijlocaşul Iulian Roşu (20 de ani). Acesta a ajuns în Ghencea, pe când avea doar şase ani, şi a evoluat pentru bucureşteni la toate grupele de vârstă. Promovat la seniorii Stelei în 2010-2011, Roşu, internaţional U-21 în acest moment, a bifat doar nouă meciuri la prima formaţie a roş-albaştrilor, după care, în vara anului trecut, a fost împrumutat la Rapid. Aici a devenit titular, însă aventura sa s-a încheiat din cauza lui Dinu Gheorghe.

„Adevărul“: De ce ai fost pus pe liber de Rapid într-o perioadă în care clubul are nevoie disperată de jucători?

Iulian Roşu: Am fost foarte bucuros la Rapid şi mi-aş fi dorit să rămân în continuare acolo. Am fost titular în nouă jocuri din 13 în tur, dar am avut o surpriză neplăcută după ultima etapă.

Ce s-a întâmplat?

Eu am fost împrumutat la Rapid de la Steaua. Când s-a terminat turul, am fost chemat de unul dintre oficialii Rapidului. Am bănuit că vor să renunţe la mine, că doar nu m-ar fi chemat pentru o mărire a contractului. Şi, într-adevăr, am fost anunţat că Rapid nu mai are nevoie de mine.

Ce ţi s-a reproşat?

Nimic. Chiar am jucat bine la Rapid. Stafful mi-a spus direct că nu mă vrea Dinu Gheorghe şi asta a fost.

Şi de ce nu te-ai întors la Steaua, dacă fusesei împrumutat la Rapid de acolo?

Mai aveam un an de contract cu Steaua, dar nu mai voiam să fiu rezervă. L-am întrebat pe domnul Argăseală dacă au nevoie de mine. Mi-a zis nu şi atunci ne-am înţeles la rezilierea contractului.

Ce vrei să faci acum?

Prioritatea mea e să plec în străinătate, dar, dacă nu o să reuşesc, o să accept propuneri şi din România.

De ce vrei neapărat afară? Mai ales că ai doar 20 de ani şi ai jucat numai în România până acum...

Pentru că, atunci când eram la Steaua, am avut ocazia să plec afară. Am avut oferte de la Auxerre, de la Chelsea. La un moment dat, puteam să dau probe de joc la Barcelona. De fiecare dată însă, Steaua s-a opus.

Dar nici nu te-a folosit la echipa mare...

Aşa e. Cu Gâlcă n-am lucrat deloc, fiindcă am fost împrumutat la Rapid, dar l-am prins un an pe Reghecampf. A fost cel mai bun antrenor cu care am lucrat.

Chiar dacă nu te-a folosit?

Chiar şi aşa.

Mai eşti în vizorul naţionalei U-21, chiar dacă n-ai echipă în acest moment?

Da. Am fost convocat şi la ultimele două meciuri, cu Macedonia şi cu Serbia. Sper să-mi găsesc cât mai repede echipă, fiindcă vreau să rămân în lotul naţional în continuare.

Nu-mi fac probleme că nu voi găsi o echipă. Agentul meu e Anamaria Prodan. E o femeie capabilă şi cel mai bun impresar din România. Iulian Roşu mijlocaş   400.000 de euro e cota de piaţă a lui Iulian Roşu, potrivit site-ului de specialitate, transfermarkt.co.uk  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite