Evadare în stil iranian: Cum a apărut în faţa camerelor puştoaica de 17 ani sătulă de vălul islamic VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Yekta Jamali (centru) era însoţită peste tot de oficialii echipei, când se afla la diferite competiţii internaţionale
Yekta Jamali (centru) era însoţită peste tot de oficialii echipei, când se afla la diferite competiţii internaţionale

Yekta Jamali (17 ani), prima medaliată din istoria ţării sale la haltere, a dispărut din hotelul echipei, la Heraklion (Grecia), şi a apărut, după o săptămână, în Germania, unde a cerut azil politic. Povestea spusă de ea te lasă cu gura căscată.

Iranul a ajuns o ţară din care oamenii fug pe capete! Care pe unde apucă, folosindu-se de orice prilej. 

Pentru sportivii de performanţă, ieşirile din ţară, cu ocazia unor întreceri internaţionale, au devenit principala oportunitate, în acest sens. Ultima care a intrat pe lunga listă a sportivilor dezertori e tânăra Yekta Jamali. O figură emblematică în sportul iranian, intens mediatizată de regimul de la Teheran până să dea bir cu fugiţii. Iar asta pentru că Jamali devenise prima femeie din istoria ţării, medaliată la haltere. Drept urmare, era folosită de autorităţi ca o dovadă vie că sportul feminin înfloreşte în Iran. 

Acum, ultimele ştiri cu Yekta Jamali din presa locală sunt cele legate de argintul pe care l-a cucerit, acum două săptămâni, la Mondialele de tineret de la Heraklion (Grecia). Pentru că apoi, concurenta de la categoria 87kg a fugit de la hotelul în care se afla lotul naţional. Şi a fost „ştearsă“ şi din relatările presei iraniene, aşa cum se întâmplă în astfel de situaţii.

Yekta

Primul interviu, prima apariţie fără vălul islamic

În ciuda încercărilor disperate ale oficialilor iranieni de a o convinge să revină în ţară, Jamali nici n-a vrut să audă de aşa ceva. Şi tocmai a apărut în Germania, unde a cerut azil politic. Şi a acordat primul ei interviu pentru postul Iran International. Bineînţeles, fără vălul islamic, impus cu forţă de regimul de la Teheran, după Revoluţia din 1979.

„Vreau să rămân aici şi să-mi văd de viaţă şi să-mi ating obiectivele sportive. Pentru că ştiu că în Germania nu mai trebuie să îndur ce am trăit în Iran. Ştiu că nu voi mai fi chinuită. Începând cu obligativitatea purtării ţinutului islamic. În sportul pe care îl practic, echipamentul nu trebuie să-ţi restricţioneze mişcările. Ori noi, fetele de la haltere, eram îmbrăcate cu două straturi de haine. De erau şocate până şi concurentele din alte ţări islamice. Care nu erau obligate să se îmbrăce ca noi. Sunt dezgustată de oamenii care conduc sportul iranian! Susţinerea lor pentru noi era inexistentă, însă, când dădeam interviuri, eram obligate să vorbim numai la superlativ despre condiţii. De multe ori, pur şi simplu, eram umilită de aceşti oameni. Pentru care nu contam. Condiţiile oferite de ei erau atât de proaste, încât, în cantonamente, aduceam mâncarea de acasă, pentru că ce ne dădeau ei era de nemâncat!“, a povestit Yekta printre lacrimi.

Yekta

Yekta Jamali, în ţinuta în care era obligată să ridice halterele deasupra capului, pe când reprezenta Iranul

„Pare o glumă, dar securistul era peste tot“

Mai departe, sportiva de 17 ani a explicat cum de a evadat din hotelul lotului naţional în Grecia, în condiţiile în care toate delegaţiile iraniene sunt însoţite de oameni ai securităţii, în deplasările externe.

„Pare o glumă, dar securistul era pe urmele mele peste tot. Într-o zi, după antrenament, a zis că merge să-şi ia un suc, iar eu şi antrenorul meu i-am spus că o luăm înainte, spre hotel. Ce credeţi? Omul a venit pas cu pas în spatele nostru, la câţiva metri distanţă. Nici nu s-a mai dus după suc! Am reuşit să scap de el şi să plec de la hotel, doar pentru că m-am mişcat foarte de dimineaţă, pe la 8. Cred că omul dormea în continuare (râde)“, a adăugat Jamali.

Ca urmare a acestui episod, în Iran se vorbeşte inclusiv despre desfiinţarea lotului feminin de haltere! Aşa s-a întâmplat, anul trecut, şi cu naţionala feminină de handbal, după ce Shaghayegh Bapiri (30 de ani) a rămas în Spania, după Mondialul găzduit de această ţară.

Iubesc Iranul, însă m-au tratat atât de prost, încât mă gândeam, în permanenţă, cum să fug. Yekta Jamali vicecampioana mondială la haltere  

VEZI INTERVIUL ACORDAT DE YEKTA JAMALI ÎN GERMANIA

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite