Dinamo, de Dosarele X: Cum a devenit clubul paradoxul fotbalului românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gigi Mulţescu, antrenor la Dinamo pentru a 5-a oară în carieră
Gigi Mulţescu, antrenor la Dinamo pentru a 5-a oară în carieră

Formaţia din „Ştefan cel Mare“ era, cândva, o forţă pe plan intern. Astăzi, mai iese în evidenţă doar din cauza unor episoade de-a dreptul deprimante pentru istoria ei.

Dinamo e echipa paradoxurilor: a ratat, matematic, play-off-ul pentru al patrulea sezon la rând, dar tocmai şi-a aflat adversara din semifinalele Cupei României. Acolo, se va prezenta cu un alt antrenor, Gigi Mulţescu, după ce Ionel Gane a demisionat.

Dinamo e clubul săracilor, cu jucători neplătiţi, cu un finanţator, Pablo Cortacero, care a livrat doar vorbe goale, dar care a avut, săptămâna trecută, un fotbalist, Magaye Guye, depistat cu cocaină, „drogul bogaţilor“.

Iar paradoxurile continuă şi pe linia sportivă: în campionat, Dinamo a ajuns o echipă implicată, an de an, în lupta pentru evitarea retrogradării. În schimb, în Cupa României, e în semifinale pentru al doilea sezon la rând. Anul trecut, a fost oprită în această fază de FCSB (0-3 în tur şi 0-1 în retur), acum se pregăteşte de „dubla“ cu Astra Giurgiu. Adică, o altă formaţie în criză, cu jucători neplătiţi şi cu patronul Ioan Niculae, aflat după gratii. La această confruntare a echipelor aflate în mare suferinţă, pe banca roş-albilor va sta Gigi Mulţescu. În vara anului trecut, acesta a fost dat la o parte ca să-i facă loc lui Cosmin Contra, adus cu surle şi trâmbiţe, în proiectul grandios anunţat de Pablo Cortacero. Doar că „Guriţă“ s-a prins, în decembrie, că a fost „ţepuit“, aşa că şi-a făcut bagajul şi a plecat, după doar 11 partide oficiale pe banca bucureştenilor.

În locul lui Contra a venit Ionel Gane (49 de ani), cel care şi-a încheiat mandatul, luni seară, după înfrângerea de acasă, cu FC Argeş (1-2). Rezultatul a scos-o pe Dinamo din lupta pentru play-off şi din punct de vedere matematic. „I-am anunţat şi pe băieţi. A fost ultimul meci, mă opresc aici. Le-am mulţumit pentru toate momentele bune. E momentul pentru o schimbare. N-am ce să le reproşez băieţilor. Aş fi rămas, dacă am fi câştigat. Fanii au dreptate, atunci când spun că echipa nu merge“, a declarat Gane la Digi Sport.

Reactivarea lui Mulţescu, poreclit „SMURD“ pentru că a „resuscitat“ mai multe echipe în criză, n-a fost o problemă pentru Dinamo. Tehnicianul de 69 de ani a rămas la dispoziţia clubului din „Ştefan cel Mare“, după ce Contra l-a înlocuit pe banca tehnică, ocupând un post în academie. Din această postură, Mulţescu primea un salariu lunar de 500 de euro care acum, cu siguranţă, va fi mărit, odată cu revenirea sa în postura de antrenor principal. Mulţescu a condus antrenamentul de ieri şi va fi pe bancă, sâmbătă, atunci când roş-albii vor întâlni Poli Iaşi, în deplasare, într-o partidă din etapa cu numărul 28.

18 meciuri a adunat Ionel Gane, ca antrenor principal, la Dinamo: 7 victorii, 3 remize, 8 înfrângeri. Golaveraj: 17-23.  

Cupa României, semifinale

*Astra – Dinamo

*„U“ Craiova – Viitorul Pandurii

Meciurile vor avea loc astfel: turul în perioada 13-15 aprilie, iar returul va fi în perioada 11-13 mai. Finala e programată pentru data de 22 mai.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite