Cum a alungat-o Italia, din cauza birocraţiei, pe rusoaica Samsonova | Poveştile Australian Open 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liudmila Samsonova, în vârstă de 21 de ani, va juca în premieră pe tabloul principal la Australian Open, după ce vineri şi-a încheiat evoluţia în calificări cu o victorie 6-4, 2-6, 7-5 în faţa reprezentantei Chinei, Wang Xiyu, în vârstă de doar 18 ani, campioana din 2018 a probei junioarelor la US Open.

Italia, o ţară cu tradiţie în tenisul mondial, a scăpat-o printre degete pe „Luda“, în favoarea Rusiei natale, deşi Samsonova şi-a trăit aproape toată viaţa în „Cizmă“. În prezent, puternica Italie suspină după rezultate în tenisul feminin, după retragerea Flaviei Pennetta şi căderea drastică a Sarei Errani - ca să le numim  doar pe ultimele două performere. La Australian Open 2020, Italia a avut doar două sportive direct acceptate pe tabloul feminin - Jasmine Paolini (24 ani, 94 WTA) şi Camila Giorgi (28 ani, 101 WTA). Din calificări a ajuns pe tabloul principal Martina Trevisan (26 ani) şi mai poate veni puştoaica de 18 ani, Elisabetta Cocciaretto, 172 WTA, dacă va trece de mai experimentata cehoaică Tereza Martincova.

Samsonova a aşteptat paşaportul italian ca Vladimir şi Estragon pe Godot.

Născută la Olenegorsk, în Rusia, Samsonova a ajuns în Italia când avea doar un an. A mers la şcoală în Italia, a învăţat tenisul în Peninsulă, a purtat culorile Italiei în competiţiile pe echipe ale junioarelor, iar între 2014 şi 2018, a evoluat doar pentru Italia, chiar şi ca profesionistă. În iunie 2018 însă, steagul Italiei a dispărut din dreptul numelui său, o puştoaică de 19 ani ce regreta încă sincer că nu poate să joace pentru ţara pe care o numea acasă, deşi cu părinţii vorbise întotdeauna în limba rusă.

„Gazzetta dello Sport“ scria cu litere negre apăsate pe celebrul roz al paginilor sale că birocraţia a deturnat-o pe Samsonova. Fata avea însă cuvinte superbe pentru ţara de adopţie, după ce îşi găsise locul în echipa fraţilor Piccari, la Roma, în preajma lui Karin Knapp (acum retrasă), având în CV şi o experienţă alături de Riccardo Piatti. „Mă simt foarte bine în Italia şi cred că este locul potrivit pentru a deveni jucătoare profesionistă. Trebuie să spun că am visat să concurez pentru Rusia părinţilor mei în Fed Cup şi la Jocurile Olimpice, dar Italia este ţara în care locuiesc şi mă simt bine. Dar toate încercările de a obţine un paşaport au eşuat. Sunt prea multe piedici pentru care nimeni nu a găsit o soluţie, prea multe cerinţe pentru a avea dreptul să depui câte o cerere. Iar când aplici, termenele de aşteptare sunt descurajant de lungi“, se confesa Samsonova „Gazzettei dello Sport“ la jumătatea lui 2018, anunţând că va continua să ceară paşaport italian, deşi s-a resemnat cu ideea că pe teren, aparţine Rusiei.

12 luni mai târziu, atitudinea Samsonovei devenise deja categorică, urmele refuzului oficialităţilor italiene fiind bine întipărite în mintea sa. „Iubesc Italia, dar nu mă simt acasă. Nu voi mai juca pentru Italia, trebuie să fiu sinceră. Trebuie să recunosc şi că nu am prietene în tenis. Crescând într-o familie de ruşi, am o mentalitate diferită. Mă întreabă lumea cum este posibil, trăind în Italia şi mergând la şcoală în Italia. Dar, chiar şi la şcoală fiind, când reveneam acasă, realizam că este altă mentalitate. De aceea nu mă simt acasă în Italia. Sunt mulţumită în Italia, dar nu este casa mea“, declara Liudmila Samsonova pentru Ubitennis, în iunie 2019.

7 victorii are Samsonova în 2020. La Brisbane, ea a învins-o în calificări pe Kristina Mladenovic, reuşind apoi una dintre marile surprize ale tabloului principal, eliminând-o pe Sloane Stephens, în decisiv.

        View this post on Instagram                   🇮🇹🇮🇹🇮🇹 A post shared by Liudmila Samsonova (@lyuda_samsonova_) on Jul 26, 2016 at 11:34pm PDT


Iată primele şase jucătoare ajunse pe tabloul principal de la Australian Open 2020 via calificări (rezultatele din turul trei al calificărilor, de vineri):
 

[31] Ann Li (SUA) d. [1] Ana Bogdan (România) 5-7, 7-6(9), 6-2
Shelby Rogers (SUA) d. [30] Caroline Dolehide (SUA) 6-4, 6-4
Martina Trevisan (Italia) d. Eugenie Bouchard (Canada) 6-4, 6-3
[20] Monica Niculescu (România) vs. [11] Stefanie Voegele (Elveţia) 6-2, 3-6, 6-4
[12] Liudmila Samsonova (Rusia) d. [24] Wang Xiyu (China) 6-4, 2-6, 7-5
Harriet Dart (Marea Britanie) d. Giulia Gatto-Monticone (Italia) 6-1, 6-3

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite