Cine este Botev Plovdiv, echipa din Bulgaria care vrea titlul cu jucători din Liga I

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Benga şi Dore, ultimii, dar nu cei din urmă, jucători din Liga I care ajung la Botev
Benga şi Dore, ultimii, dar nu cei din urmă, jucători din Liga I care ajung la Botev

Botev Plovdiv, clubul care a transferat în ultimele săptămâni patru jucători din Liga I, are ambiţia de a deveni numărul 1 în ţara vecină

După dinamoviştii Luchin şi Curtean, petroliştii Benga şi Ferebory

Dore

image

au semnat şi ei cu Botev Plovdiv, iar Hamza şi Cosmin Matei au şi el oferte de la bulgari. Clubul de la sud de Dunăre vrea să ajungă în scurt timp cel mai puternic din Bulgaria. 

Botev a devenit un magnet pentru jucători din Liga I. Cel mai vechi din Bulgaria, înfiinţat în 1912 de către un grup de studenţi şi numit după poetul naţional şi revoluţionarul Hristo Botev, clubul are în spate o istorie tumultoasă, mai ales în ultima perioadă. 

Are două titluri în palmares (1929, 1967) şi două Cupe ale Bulgariei (1962, 1981), dar n-a prea fost niciodată o „forţă“ în ţara vecină. 

Cea mai neagră perioadă a „galben-negrilor” a venit la începutul lui 2010, când echipa, după 47 de ani de prezenţă continuă pe prima scenă, a fost aruncată în liga a treia. Totul din cauza problemelor financiare, în special taxe şi salarii neplătite. 

Soarta lui Plovdiv s-a schimbat radical însă, odată cu preluarea de către omul de afaceri şi bancherul Ţvetan Vassiliev. Clubul a legat promovări succesive, iar în sezonul trecut a revenit pe prima scenă (a încheiat pe locul 4). A şi prins Liga Europa, din cauza excluderii lui ŢSKA Sofia, tot pe motive financiare, bulgarii fiind eliminaţi, după 1-1 şi 0-0, de Stuttgart-ul lui Maxim, în turul 3 preliminar. 

Patronul, cel mai influent om din Bulgaria, după fostul premier

Deşi a început actualul sezon foarte bine, Botev Plovdid a căzut în clasament, şi din cauza unor accidentări ale unor jucători importanţi. După 23 de etape, e doar pe 7, la 11 puncte în spatele liderului Litex, dar patronul Ţvetan Vassiliev (54 de ani) are ambiţii mari. 

„Vreau ca în scurt timp să ajungem cel mai important club din ţară“ a spus Vassiliev în 2012, la centenarul clubului. Declarat anul trecut cel mai influent om din Bulgaria, după Boiko Borisov, prim-ministru în ţara vecină între 2009 şi 2013, Vassiliev are o avere estimată la 300 de milioane de euro. 

Este preşedintele C.A. al Corporate Commercial Bank AD, a cincea bancă din Bulgaria, după bunuri, şi are afaceri şi în asigurări şi industria telecom. Jurnaliştii bulgari susţin că mare parte din bani i-a făcut însă, deloc surprinzător, din afaceri cu statul. 

Oricum, patronul bulgarilor îşi permite să plătească slarii de peste 10.000 de euro pe lună, astfel reuşind să atragă acolo şi fotblişti din Liga I.

Ce jucători a transferat Botev din Liga I

Fotbalist Echipă Ani Meciuri/goluri în tur Salariu la Botev

Luchin Dinamo 27 13/1 180.000 euro pe an

Curtean Dinamo 26 18/4 150.000 euro pe an

Benga Petrolul 24 15/1 100.000 euro pe an

Dore

image

Petrolul 24 16/5 120.000 euro pe an

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite