Burleanu, replică tăioasă după ce a fost făcut omul Serviciilor Secrete! Cu ce echipă ţine şi ce spune de Halep

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În a doua parte a interviului acordat pentru „Weekend Adevărul“, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal a explicat ce îl roade, de fapt, pe predecesorul său, Mircea Sandu.

„Weekend Adevărul“: Credeţi că suedezii au creat tot acest scandal legat de comportamentul rasist al fanilor români ca să ne ia organizarea meciurilor din cadrul Euro 2020?

Răzvan Burleanu: În niciun caz! Nici n-aveai contextul în care să poţi să muţi meciurile, fiindcă toate lucrurile sunt în plan, sunt în grafic şi niciodată nu s-a pus în discuţie acest subiect ca România să piardă organizarea meciurilor. Cred că toate aceste presupuse acte de rasism pe care suedezii le-ar fi întâlnit la Bucureşti au fost, mai degrabă, o presiune pe care ei au vrut să o pună asupra noastră.

Ion Ţiriac a spus, acum câteva zile, că dacă nu ducem trenul până la aeroport, UEFA ne va lua meciurile de la Euro 2020...

În niciun caz! Şi spun asta, fiindcă linia de cale ferată până la aeroport nu face parte din condiţiile impuse de UEFA pentru găzduirea Euro 2020! Planul nostru de mobilitate pentru suporteri, conceput cu Primăria Capitalei, înseamnă să avem autobuze speciale.

Recent, Mircea Sandu a spus că sunteţi omul Serviciilor Secrete şi că aţi dus generalii SRI la Euro 2016. De ce n-aţi avut nicio reacţie?

O minciună! Adică, ar trebui să zică numele generalilor SRI care ar fi fost la Euro 2016. Niciun general n-a fost invitat de către Federaţia Română de Fotbal. Iar că aş fi omul Serviciilor Secrete...Cred că am mai clarificat subiectul acesta. Adică, trebuie să luăm în considerare şi vârsta pe care o am. S-a mai spus că vin din Securitate, dar cred că eram la grădiniţă în 1989 (râde). Mircea Sandu intră în categoria oamenilor care, în încercarea de a găsi nişte explicaţii, se duc în această zonă de conspiraţie. Singura explicaţie pe care Mircea Sandu trebuie să o înţeleagă pentru că membrii federaţiei ne-au votat, atât în 2014, cât şi în 2018, e că n-au vrut să se mai întoarcă la regimul de dinainte! Şi asta ar trebui să-i dea lui de gândit. Orice se poate spune despre noi, dar niciodată nu o să fim prinşi cu acte de corupţie la nivel de federaţie. Iar asta pentru că integritatea pentru noi e un aspect foarte important.

Care e cel mai dureros eşec suferit de naţională în cei cinci ani de când sunteţi la FRF?

Păi, cel care ţi-e cel mai apropiat în memorie şi mă refer la meciul pierdut cu Suedia. Fiindcă am crezut cu adevărat în această calificare. Deşi, până la urmă, diferenţa a fost una clară între noi şi Suedia. Trebuie să fim sinceri.

Aveţi echipe favorite din România şi din străinătate?

De la noi, ar fi FCM Bacău, un club care, din păcate, a dispărut şi pentru care tatăl meu a jucat, a fost şi căpitan de echipă. Eu am fost copil de minge acolo, mi-am făcut junioratul până la 18-19 ani acolo. Din străinătate, urmăresc, cu mare interes, tot ceea ce se întâmplă la nivelul grupului City. Mă refer la Manchester City, la New York City, la Oklahoma City. Inclusiv achiziţiile pe care le-au făcut în China, în Spania. Ca urmare a modului de organizare, pot să spun că urmăresc Manchester City. Urmăresc, în acelaşi timp, Real Madrid. Mai ales că au şi câştigat trei finale succesive de Liga Campionilor, o performanţă fără precedent.

La tenis vă uitaţi?

Mă uit la meciurile Simonei Halep şi cam atât. Am văzut şi finala câştigată de Simona la Wimbledon. Ca federaţie, suntem în contact cu ea şi cu familia ei. Atât Simona, cât şi tatăl ei mai vin la meciurile naţionalei. A şi primit tricoul cu numărul 1 din partea echipei naţionale.

 Antrenorul anului?

Aş începe lista cu Mirel Rădoi şi aş continua cu Răzvan Lucescu şi cu Dan Petrescu.

Vă pare rău că nu l-aţi contactat pe Dan Petrescu? A zis că ar fi venit la naţională, dacă era contactat...

În niciun caz! El a mai fost o opţiune importantă pentru noi în campaniile precedente. Am avut discuţii cu el, inclusiv cu reprezentanţii clubului unde era sub contract, pentru ca Dan Petrescu să vină la naţională. De data aceasta însă, Mirel Rădoi a fost opţiunea noastră numărul 1.

Burleanu despre plusurile şi minusurile anului 2019

*Aş începe cu plusurile şi, de fapt, cu partea de dezvoltare sportivă. În primul rând, succesul pe care l-am înregistrat cu Liga Elitelor la două categorii de vârstă, Under 19 şi Under 17. De aceea, am hotărât să continuăm cu categoria Under 15 şi, cred, pentru prima dată după Revoluţie, reuşim să avem o competiţie şi la Under 16. Tot în partea de fundaţie a fotbalului românesc, trebuie să menţionăm şi organizarea pentru prima dată a unei tabere de vară pentru copiii sub 13 ani. Ceea ce vine în continuarea strategiei noastre, ca federaţie, de a ne implica în fiecare categorie de vârstă. Fiindcă noi credem că doar aşa putem influenţa fotbalul românesc în mod pozitiv. Tot la nivel de Under 13, am avut Cupa Satelor în care am avut peste 15.000 de copii participanţi, iar asta în contextul în care în mediul urban întâlnim doar 5.500 de copii la aceeaşi categorie de vârstă. Iar asta ne demonstrează că mediul rural are un potenţial uriaş.

*Apoi, la plusuri, dacă ne ducem spre zona federaţie, aş menţiona că am organizat la Bucureşti cel mai important eveniment non-sportiv din cadrul Euro 2020, tragerea la sorţi. Faptul că am reuşit să câştigăm găzduirea Campionatului European Under 19 pentru 2021. Apoi, am reuşit să aducem la Bucureşti pentru prima dată toţi reprezentanţii federaţiilor din Europa în cadrul acelui program „Top Executive“ şi, în fine, am reuşit să organizăm la Cluj prima şedinţă a Comisiei Media în afara Nyon-ului.

*Din punct de vedere al performanţei sportive, cel mai important rezultat rămâne clasarea între primele 4 echipe la Europeanul Under 21. O performanţă istorică care a şi însemnat calificarea, după jumătate de secol, la Jocurile Olimpice.

*Cea mai mare dezamăgire? Bineînţeles, necalificarea directă prin preliminarii la Euro 2020.

Sport

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite