Bine că fotbalul nu e matematică! Lotul Poloniei, de trei ori şi jumătate mai valoros decât cel al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

18 jucători din lotul Poloniei evoluează în campionatele din Anglia, Italia, Franţa şi Germania, iar valoarea de piaţă a adversarilor noştri o depăşeşte de trei ori şi jumătate pe cea a românilor.

România va întâlni vineri Polonia în ultimul meci oficial din acest an (ora 21.45, TVR 1). Pe hârtie, adversarii noştri au cel mai valoros lot din Grupa E de calificare la Campionatul Mondial.
Doar Robert Lewandowski, cotat de siteul de specialitate transfermarkt.de la 75 de milioane de euro, e cu 15 milioane mai scump decât întreg lotul României. Atacantul lui Bayern şi căpitanul Poloniei e perla cea mai preţioasă, însă în echipa pe care o vom înfrunta vineri sunt foarte mulţi jucători de calitate, precum mijlocaşul Krychowiak, care a strălucit la Sevilla, pentru a fi cumpărat de Paris Saint Germain în această vară. De altfel, polonezii sunt foarte căutaţi pe piaţa din Vest, 18 din cei 27 de jucători îmbrăcând tricoul unor echipe din Franţa (5 fotbalişti), Italia (5), Anglia (4), şi Germania (4). Plus atacantul Teodorczyk, coechiper cu Stanciu şi Chipciu la Anderlecht Bruxelless, şi vârful Wilczek, de la Bronby.
Din lotul de 20 al lui Cristoph Daum, doar şase evoluează în cele mai valoroase cinci campionate din Europa. Evoluează e mult spus, dacă ţinem cont că Pantilimon şi Cojocaru sunt portarii de rezervă de la Watford şi Crotone, Maxim a devenit din nou prieten cu banca tehnică a lui Stuttgart, iar Chiricheş a început de curând să prindă prima echipă la Napoli. Practic, doar Tătăruşanu şi Florin Andone sunt soluţii constante pentru Fiorentina, respectiv Deportivo. Cel mai bine cotat român e Stanciu, la 8 milioane de euro, sub primii cinci fotbalişti din lotul Poloniei.
Apărarea e vulnerabilă
Partea bună e că aceste cifre spun doar o parte din poveste, iar fotbalul nu e matematică. Polonia a înscris şi a primit gol în fiecare din primele trei partide din preliminarii, iar în partida cu un adversar pe care noi ne-am grăbit să-l catalogăm ca fiind de la coada Europei, Armenia, „leşii” au fost pe punctul de a încasa o înfrângere umilitoare. În prelungirile partidei, la scorul de 1-1, un atacant armean a ratat sngur cu portarul, iar Lewandowski a izbutit să marcheze golul victoriei la ultima fază. De asemenea, Polonia a suferit cu Kazakstanhul, fiind egalată de la 2-0, dar şi cu Danemarca, pe care a condus-o cu 3-0 pentru a învinge cu 3-2 cu mari emoţii.

209 milioane de euro valorează lotul de 27 de jucători al Poloniei
60 de milioane de euro valorează lotul de 29 de jucători al României

Cei mai valoroşi polonezi
Robert Lewandowski (Bayern) 75 mil. euro
Grzegorz Krychowiak (PSG) 30 mil. euro
Piotr Zelinski (Napoli) 14 mil. euro
Woychiek Szczseny (AS Roma) 12 mil. euro
Kamil Glik (AS Monaco) 11 mil. euro

Cei mai valoroşi români
Nicolae Stanciu (Anderlecht) 8 mil. euro
Ciprian Tătăruşanu (Fiorentina) 5 mil. euro
Costel Pantilimon (Watford) 4,5 mil. euro
Bogdan Stancu (Genclerbirligi) 4 mil. euro
Alexandru Maxim (Vfb Stuuttgart) 3 mil. euro

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite