Astra şochează: Teorie bulversantă avansată de preşedinte, în cazul de dopaj care a lovit clubul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dani Coman, preşedinte Astra
Dani Coman, preşedinte Astra

Formaţia giurgiuveană e ameninţată cu retrogradarea, după scandalul de dopaj în care trei dintre jucătorii săi, Alex Ioniţă (26 de ani), Kehinde Fatai (30 de ani) şi Takayuki Seto (34 de ani), au recurs la o terapie interzisă.

Dopajul face, periodic, ravagii în sportul românesc! La finalul anului trecut, lotul de haltere a fost exclus de la Jocurile Olimpice de la Tokyo, deoarece România a avut trei probe pozitive, în urmă retestărilor, la JO 2008 şi JO 2012.

Iar această pedeapsă a venit la un an după ce 17 handbaliste de la Corona Braşov au fost suspendate, deoarece au recurs la o terapie cu laser intravenos, la o clinică privată. Acum, a luat amploare şi scandalul de dopaj care a lovit clubul Astra Giurgiu, în septembrie 2020. Atunci, au apărut imagini pe pagina unei clinci private din Bucureşti, în care se vedea cum trei jucători ai giurgiuvenilor, mijlocaşul Alex Ioniţă (26 de ani), atacantul nigerian, Kehinde Fatai (30 de ani), dar şi mijlocaşul japonez, Takayuki Seto (34 de ani), primeau vitamine şi minerale, sub forma de perfuzii! Imaginile, postate în scop publicitar de clinica respectivă, au fost şterse ulterior, însă doar după ce au ajuns în presă! 

Terapia respectivă, denumită de această clinică „CronosVita Energiser“, e una interzisă de Agenţia Mondială a Antidoping (WADA), nu din cauza procedurii, ci deoarece sportivii n-au voie să-şi injecteze o cantitate mai mare de 100ml de vitamine şi minerale, în decurs de 12 ore. Terapia la care au fost supuşi cei trei jucători ai Astrei a încălcat această interdicţie impusă de WADA!

Au urmat audierile în acest caz şi, potrivit „Gazeta Sporturilor“, singurul jucător al Astrei care s-a prezentat la Agenţia Naţională Antidoping (ANAD), Alex Ioniţă, ar fi recunoscut că a recurs la această terapie. Ioniţă ar fi încercat astfel să primească o pedeapsă mai blândă, de doar un an. Prin comparaţie, Fatai şi Seto sunt pasibili de suspendări de 4 ani, deoarece n-au colaborat cu ANAD. Ei nici nu s-au dus la audieri, spre deosebire de Ioniţă!

Corona Braşov a fost retrogradată

Următorul termen în acest caz a fost fixat pentru data de 4 februarie de ANAD. Atunci, e posibil să avem şi un prim verdict. Şi pedepsele dictate pot viza nu doar jucătorii, ci şi clubul Astra. 

Articolul 62 din legea antidoping poate duce la retrogradarea formaţiei giurgiuvene: „În situaţia în care mai mult de 2 membri ai unei echipe sportive sunt găsiţi vinovaţi de una dintre încălcările prevăzute la articolul 2, alineatul 2 în perioada unei manifestări sportive, organizatorul competiţiei, pe lângă sancţiunile aplicate individual sportivilor implicaţi, va sancţiona echipa respectivă cu descalificarea şi pierderea punctelor“.

De altfel, în 2019, Corona Braşov a fost retrogradată din Liga Florilor, după scandalul dopajului care a implicat cele 17 handbaliste. Într-o primă fază, jucătoarele au primit, la rândul lor, suspendări între 15 şi 23 de luni! Ulterior însă, mai precis, în august 2020, suspendările au fost reduse la 7 luni şi jumătate de WADA.

Aflat în faţa acestui scandal care poate „îngropa“ clubul, preşedintele Astrei a exclus posibilitatea ca formaţia giurgiuveană să ajungă în „B“. „Astra nu şi-a trimis jucătorii să facă ce au făcut şi nici n-a beneficiat de terapia la care au recurs aceştia, fiindcă, din momentul apariţiei cazului, fotbaliştii au fost suspendaţi provizoriu. Din discuţiile pe care le-am avut cu medicii clinicii  respective, eu vă spun că jucătorii sunt nevinovaţi. Îi vom acţiona însă în judecată şi le vom cere şi daune materiale importante. Erau jucători importanţi pentru noi, pe care ne bazam, dar pe care n-am putut să-i folosim din cauza a ceea ce au făcut ei“, a spus Dani Coman.

Acesta, într-o declaraţie oferită pentru „Fanatik“, a venit şi cu o teorie şocantă pentru că acest caz a revenit în actualitate tocmai acum: „În trecut, se vorbea despre transferarea unui jucător, înaintea unui meci direct. Dar văd că, între timp, s-a trecut la alte scheme, la acuze de dopaj. Eu îi sfătuiesc pe cei de la CFR Cluj să spună direct ce au de spus, nu să apeleze la astfel de articole. Vă asigur că despre asta e vorba! Sută la sută!“.

Dani Coman a sugerat astfel că acest scandal a luat amploare tocmai acum, întrucât, joi seară, s-a jucat partida CFR Cluj - Astra, scor 1-1, în etapa a 19-a a Ligii I.

Cazul acesta nu e similar cu cel de la Corona Braşov pentru că, spre deosebire de ce s-a întâmplat acolo, noi nu ne-am trimis jucătorii la această clinică. S-au dus de capul lor. Dani Coman preşedinte Astra  
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite