Aşa s-a scris istoria. După ce a fost deportat în Deltă, marele fotbalist Titus Ozon s-a aşezat în genunchi în faţa lui Gheorghiu-Dej: „Iartă-mă, te implor!“

Aşa s-a scris istoria. După ce a fost deportat în Deltă, marele fotbalist Titus Ozon s-a aşezat în genunchi în faţa lui Gheorghiu-Dej: „Iartă-mă, te implor!“

Titus Ozon, unul dintre marii fotbalişti ai României din anii '50

Titus Ozon, unul dintre primii purtători ai tricoului cu numărul 10 al naţionalei României, a început să joace fotbal la 10 ani, în 1937, în Oborul natal. Între 1944 şi 1948 a apărat culorile celebrei Unirea Tricolor, după care a trecut la nou-înfiinţata Dinamo Bucureşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

În „Groapă" a câştigat de două ori titlul de golgheter al primei divizii. Despărţirea de roş-albi nu a fost una amiabilă, Ozon stârnind mânia ofiţerilor din Ministerul de Interne din cauză că şi-a manifestat intenţia de a juca la o altă echipă. „Mi-au scos dosarul de la naftalină, mi-au reproşat că am simpatii legionare, pentru că începusem fotbalul la Unirea Tricolor. M-au deportat în Deltă, la tăiat de stuf. Eram sechestrat într-o cabană şi păzit de un securist. Într-o noapte am fugit pe geam. Am ajuns pe furiş în Capitală, unde am semnat cu Progresul. Miliţia m-a căutat zile în şir. Au răscolit toate casele unde bănuiau că mă aflu", îşi amintea Titus în memoriile sale. Fotbalistul, care era poreclit „Nas" în epocă, a mai evoluat şi la Dinamo Braşov şi Rapid, de unde s-a retras la 37 de ani. Marele său regret a fost acela că n-a reuşit să câştige niciun trofeu ca jucător. De trei ori a terminat campionatul pe locul secund, iar de alte patru ori a ratat ocazia de a câştiga Cupa României, după patru finale dramatice: în 1954 (Dinamo), 1958 (Progresul), 1961 şi 1962 (ambele cu Rapidul). În schimb, a îmbrăcat tricoul primei reprezentative de 22 de ori, participând şi la Jocurile Olimpice din 1952. Scriitorul George Mihalache a dezvăluit culisele transferului lui Titus Ozon în Grant: „La un moment dat, lotul Progresului revenea dintr-un turneu de pregătire în Albania, şi l-au prins pe Titus Ozon la vamă cu o pungă plină cu nasturi de fildeş. A fost suspendat imediat, se considera că el făcea comerţ cu nasturii ăia! Disperat, Ozon a mers într-o zi pe Calea Victoriei, acolo unde obişnuia să se plimbe Gheorghe Gheorghiu-Dej, pe care l-a implorat să-l ierte. La care Dej i-a zis: «Bine, tovarăşe Ozon, vei juca din nou, dar vreau să vii la noi, la rapidişti»". Un alt episod celebru în care a fost implicat Ozon s-a petrecut într-un turneu din URSS, când fotbalistul a „îndrăznit" să dribleze un fundaş al echipei Dinamo Tbilisi, Gogoberidze, dându-i mingea printre picioare. „La întoarcere, mi s-a spus că mi-am bătut joc de marele popor sovietic, prin acele driblinguri...", mărturisea Ozon în 1995. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările