ANALIZĂ Steaua a fost spulberată la ultimul meci cu o echipă din Anglia. De ce trebuie să privim cu optimism duelul cu Chelsea şi de ce trebuie să ne temem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lampard, Hazard şi Mata, vedetele englezilor
Lampard, Hazard şi Mata, vedetele englezilor

„Adevărul“ prezintă tot ce trebuie să ştiţi despre următorul adversar al roş-albaştrilor din optimile Ligii Europa. Când sunt programate cele două jocuri, cum stă formaţia din Ghencea în confruntările cu englezii şi care e argumentul care face din londonezi o formaţie periculoasă.

Steaua a învins nu numai Ajax, dar şi tradiţia în „dubla“ cu gigantul olandez. Asta deoarece, de-a  lungul istoriei, formaţiile batave au făcut instrucţie cu cluburile româneşti. Până joi seară, aveam doar patru calificări în dauna olandezilor, obţinute de UTA (1970-1971), FC Naţional (2002-2003), Rapid (2005-2006) şi Steaua (2005-2006).  

Următorul adversar al roş-albaştrilor, în optimile Ligii Europa, va fi Chelsea Londra. Primul meci se joacă, la Bucureşti, la 7 martie. Returul se va disputa pe „Stamford Bridge“, la 14 martie.

Vestea bună e că, de obicei, Steaua a reuşit partide echilibrate în compania formaţiilor engleze. Vestea proastă e că, în ultimii ani, roş-albaştrii n-au obţinut decât un egal în faţa cluburilor din Premier League, au fost bătuţi la scor în 2010, iar coşmarul Middlesbrough n-a fost uitat nici acum de suflarea stelistă.

Ce ne spune statistica?

14 meciuri a jucat Steaua împotriva echipelor din Anglia. Bilanţul? 4 victorii, 4 remize, 6 înfrângeri.

*1997 - Cupa UEFA, turul 3: Steaua – Aston Villa 2-1 şi Aston Villa – Steaua 2-0

*1999 – Cupa UEFA, turul 2: Steaua – West Ham 2-0 şi West Ham – Steaua 0-0

*2003 – Cupa UEFA, turul 1: Southampton – Steaua 1-1 şi Steaua – Southampton 1-0

*2003 – Cupa UEFA, turul 2: Steaua – Liverpool 1-1 şi Liverpool – Steaua 1-0

*2006 – Cupa UEFA, semifinale: Steaua – Middlesbrough 1-0 şi Middlesbrough – Steaua 4-2

*2007 – Liga Campionilor, grupe: Steaua – Arsenal 0-1 şi Arsenal – Steaua 2-1

*2010 – Liga Europa, grupe: Liverpool – Steaua 4-1 şi Steaua – Liverpool 1-1

De ce trebuie să fim optimişti înaintea „dublei“ cu Chelsea?

Pentru că englezii, deşi sunt pe locul 3 în Premier League, traversează un sezon mult sub aşteptări. Din postura de deţinătoarea Ligii Campionilor, „albaştrii“ au început stagiunea cu Roberto Di Matteo pe bancă, însă acesta a fost concediat de patronul Roman Abramovici, după ce a ratat calificarea din grupele Ligii Campionilor, într-o serie cu Juventus, Şahtior şi Nordsjælland.

În locul lui Di Matteo a fost adus spaniolul Rafa Benitez, care n-a reuşit să redreseze situaţia. De altfel, deja e o certitudine: Benitez va fi schimbat şi el la finalul sezonului.

Chelsea şi-a dovedit slăbiciunile în „dubla“ cu Sparta Praga. Dacă Steaua a trecut eroic de Ajax, londonezii au avut nevoie de un gol norocos, în minutul 90+2, pentru a trece de cehi. În tur, Chelsea s-a impus cu 1-0, la Praga, iar returul s-a încheiat 1-1, după mari emoţii pentru gazde.

De ce trebuie să ne temem de Chelsea?

Pentru că englezii au ratat toate obiectivele din acest sezon. Titlul e deja pierdut, fiindcă „albaştrii“ sunt la 16 puncte de liderul Manchester United. Parcursul în Liga Campionilor s-a încheiat repede, la fel şi cel în Cupa Ligii, iar finala Campionatului Mondial al Cluburilor a fost pierdută.

În aceste condiţii, câştigarea Ligii Europa e ultima modalitate prin care Chelsea ar putea salva ceva din actuala stagiune. În plus, englezii nu vor subestima Steaua, ştiind că roş-albaştrii au eliminat Ajax.

Cine sunt cei mai periculoşi jucători ai englezilor?

*Juan Mata – 24 de meciuri în acest sezon şi 10 goluri

*Eden Hazard – 24 de meciuri în acest sezon şi 7 goluri

*Frank Lampard – 18 meciuri în acest sezon şi 11 goluri

*Fernando Torres – 26 de meciuri în acest sezon şi 7 goluri

Primul „11“: Cech - Ivanovici, Terry, D. Luiz, A. Cole - Obi Mikel, Lampard - Ramires, Hazard, Mata - F. Torres

4

stelişti din lotul actual au jucat contra celor de la Liverpool, în 2010, ultima formaţie din Premier League cu care şi-au măsurat forţele bucureştenii: Tătăruşanu, Latovlevici, Tănase şi Gardoş.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite