ANALIZĂ Steaua e peste Barcelona, Manchester United şi Bayern Munchen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Roş-albaştrii” au cucerit titlu 24 de titluri naţionale, mai mult decât au reuşit pe plan intern formaţii importante din Europa.

Prin câştigarea acestui titlu naţional, Steaua s-a detaşat şi mai mult de Dinamo în ierarhia all-time a campioanelor Romnâniei. Steaua are 24 de campionate, Dinamo doar 18, iar următoarea clasată în acest top este UTA, care are doar 6 titluri. Raportat la ce au reuşit alte formaţii din străinătate, pe plan naţional, performanţa Stelei o clasează pe aceasta înaintea unor nume mari, precum Barcelona, Bayern Munchen ori Manchester United, care n-au atâtea campionate în vitrina cu trofee. Pe de altă parte, Steaua este extrem de departe de vârful ierarhiei, dominat de scoţienii de la Glasgow Rangers, care au 54 de titluri naţională. Retrogradaţi în liga a patra, din cauza problemelor financiare, cei de la Rangers au promovat anul acesta în liga a treia şi încearcă să ajungă din nou în elită. Oricum, avansul pe care îl au atât în Scoţia, cât şi pe plan internaţional, este suficient de mare pentru a le menţine supremaţia câţiva ani buni de acum înainte.
Exceptând Rangers, în Europa, Olympiakos este formaţia care domină categoric competiţia internă în care e angrenată. Echipa din Pireu are 40 de titluri şi a câştigat 15 din ultimele 17 campionate ale Greciei. În plus, Olympiakos are şi 26 de cupe naţionale şi 4 supercupe, ceea ce face ca în palmaresul ei să apară 70 de trofee naţionale. Sezonul acesta, Oly a reuşit să iasă campioană încă din martie, fiind formaţia care şi-a adjudecat cel mai uşor titlul din toată lumea.     
Real, zece titluri peste Barca
Duelul coloşilor din fotbalul mondial, Real Madrid vs Barcelona este dominat clar de „extratereştri” pe plan intern. Cu toată ofensiva catalanilor din ultimii ani, diferenţa dintre titlurile lui Real şi cele ale Barcelonei este totuşi mare, „albii” având zece campionate peste „galactici”. Barca e specialista Cupei Spaniei, cu 26 de triumfuri, faţă de cele 18 ale Realului.
Egalitate perfectă la sârbi
Partizan Belgrad şi Steaua Roşie Belgrad sunt granzii fotbalului sârb. Au fost şi pe timpul fostei Iugoslavii, au rămas şi acum. Cele două echipe au ajuns acum la egalitate şi au fiecare câte 25 de titluri. Acest lucru se datorează ascensiunii celor de la Partizan, care din 2008 a câştigat mereu competiţia internă şi a reuşit să refacă o diferenţă ce părea la un moment dat uriaşă în favoarea fostei echipe a lui Belodedici.
Liverpool, subordonată de Sir Alex Ferguson
Până la venirea lui Sir Alex Ferguson la echipă, în 1986, Manchester United câştigase 7 titluri şi se afla la 11 campionate distanţă de Liverpool, cea care a dominat fotbalul englez în aniii 1970-1990. Ferguson a schimbat însă ierarhia şi cu 13 titluri luate pentru United şi-a urcat echipa pe primul loc în top. A fost ajutat ce-i drept şi de pasa neagră în care a intrat Liverpool, care din 1990 n-a mai triumfat pe plan intern. 
Bayern e stăpâna Germaniei
Bundesliga, actualul campionat al Germaniei, s-a fondat în 1963, când s-a renunţat la vechea competiţiei internă a ţării, care se desfăşura pe mai multe regiuni, după care se juca în sistem eliminatoriu. Până la formarea Bundesligii, Bayern Munchen avea un singur titlu, dar ulterior a mai strâns 22. Bavarezii, practic n-au rival pe plan intern, Dortmund, a doua mare forţă a fotbalului german, are doar 8 titluri, cu unul mai puţin şi decât Nurnberg, cea care a dominat fotbalul german înainte de terminarea celui de-al doilea război mondial.
Ligue 1, cea mai echilibrată competiţie
Campionatul francez este cel în care nu există diferenţe mari între câştigătoare. Lider se menţine St. Etienne, actuala echipă a lui Bănel Nicoliţă, care a luat 10 campionate. „Verzii” n-au mai cucerit însă titlul din 1981, când erau conduşi din teren de Michel Platini. A doua putere a Hexagonului ar fi Marseille, cu 9 titluri, urmată de Nantes, cu 8 campionate, iar Monaco şi Lyon au câte şapte. Ultima formaţie le-a câştigat pe toate la rând, între 2002 şi 2008, după care s-a stins şi n-a mai reuşit nimic.

Scoţia Glasgow Rangers 54 Celtic Glasgow 44
Uruguay Penarol 46 Nacional 44
Grecia Olympiakos 40 Panathinaikos 20
Ungaria Ferencvaros 38 MTK Budapesta 23
Cehia Sparta Praga 35 Slavia Praga 16
Argentina River Plate 34 Boca Juniors 30
Spania Real Madrid 32 Barcelona 22
Olanda Ajax 32 PSV Eindhoven 21
Portugalia Benfica 32 FC Porto 27
Belgia Anderlecht 32 FC Bruges 13
Austria Rapid Viena 32 Austria Viena 24
Bulgaria TSKA Sofia 31 Levski Sofia 26
Italia Juventus  29 Milan, Inter 18
Ucraina Dinamo Kiev 26 Şahtior 8
Serbia Steaua Roşie 25 Partizan 25
România Steaua 24 Dinamo 18
Rusia Spartak Moscova 21 TSKA Moscova 11
Germania Bayern Munchen 23 Nurnberg 9
Anglia Manchester United 20 Liverpool 18
Turcia Galatasaray 19 Fenerbahce 17

Franţa St Etienne 10 Marseille 9
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite