Alternativă de weekend: Transylvania Horse Show, concurs de hipism, între 2 şi 4 mai, la Prod, lângă Sighişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A IV-a ediţie Transylvania Horse Show, cel mai cunoscut Concurs Hipic Internaţional din România, are loc la sfârşitul acestei săptămâni, în perioada 2-4 mai.

La fel ca şi în anii anteriori, evenimentul dedicat sporturilor ecvestre şi iubitorilor de cai se desfăşoară într-un peisaj idilic, în apropierea unuia dintre cele mai bine păstrate oraşe medievale din Europa, Sighişoara (pont: cei 16 km de la Sighişoara la Prod pot fi parcurşi cu bicicleta).
Concurenţi şi suporteri din 19 ţări vor participa în acest weekend la Transylvania Horse Show, în satul Prod, comuna Hoghilag (la doar 16 km de Sighişoara), într-un peisaj de vis, recomandat de ghidul "Lonely Planet" ca fiind printre primele locuri din lume unde să călăreşti ca turist.
Ajuns la cea de-a IV-a ediţie, evenimentul aduce în România atât concurenţi din străinătate cât şi oficiali ai lumii ecvestre internaţionale, prezenţa lor fiind garanţia faptului că evenimentul se desfăşoară conform standardelor internaţionale. Federaţia Ecvestră Internaţională este reprezentată de delegatul tehnic, Andrew Griffiths din Marea Britanie, iar arbitrul belgian Michel Van Gerwen este preşedintele juriului. Competiţia include concursuri de dresaj, obstacole şi cross-country dar şi demonstraţii de atelaje şi alte momente surpriză pregătite de organizatori.

Una dintre noutătile ediţiei 2014 este faptul că românii care nu vor ajunge anul acesta la Prod, în sufletul competiţiei, vor putea viziona pe postul TVR 1 transmisiuni în direct a unora dintre cele mai spectaculoase probe. În calitate de co-producător al evenimentului, TVR 1 va transmite  live sâmbătă între orele 15:30 şi 16:00 şi duminică între 15:30 şi 17:00. Retrospectiva fiecărei zile va putea fi văzută şi la Telejurnalul de la orele 20:00.
Fiecare dintre cele 3 zile de concurs va începe la orele 09:00 şi se va închide în jurul orelor 17:30. Programul îl găsiţi aici:  http://www.horseshow.ro/ro/program-general

De ce să-ţi petreci mini-vacanţa de 1 mai la Transylvania Horse Show?
Dacă încă mai ai nevoie de motive pentru a fugi în inima Transilvaniei măcar pentru un weekend prelungit, iţi reamintim că oraşul Sighişoara a fost declarat în anul 1999 monument protejat de UNESCO şi că este pe lista Patrimoniului Mondial. Datorită arhitecturii sale remarcabile, a poziţiei dominante şi a ambianţei geografice, oraşul a fost supranumit încă de la sfârşitul secolului al XIX-lea "Perla Transilvaniei".
În drum către locul desfăşurării Transylvania Horse Show 2014  poţi vizita salba de biserici fortificate din zona, tur desemnat "Cel mai de succes circuit turistic din România" în 2013.
Organizatorii Transylvania Horse Show 2014  îi invită să petreacă un weekend de poveste în inima naturii atât pe cei pasionaţi de cai cât şi pe cei care îşi doresc să cunoască mai bine tainele călăriei. Iată câteva variante de cazare în zonă: http://www.horseshow.ro/ro/cazare   

Competiţia Oficială:
Transylvania Horse Show găzduieşte 3 tipuri de competiţii oficiale, completate zilnic de o serie de demonstraţii spectaculoase şi evenimente adiacente.

1.Concurs Complet Internaţional (CCI) este o etapă pregătititoare pentru Campionatele Balcanice ce vor avea loc în Bulgaria, la jumătatea lunii mai, ultima ediţie a acestora desfăşurându-se anul trecut în România, în cadrul Transylvania Horse Show. La această disciplină de Probă Completă concurenţii profesionişti vor avea de parcurs 3 probe: dresaj, obstacole şi cross-country. Punctul culminant al Concursului Complet Internaţional îl reprezintă proba de Cross-Country, la care concurenţii şi caii lor au de parcurs contra cronometru un traseu dificil, lung de 3.600 metri, cu 39 de obstacole naturale precum şanţuri, bazine cu apă, buşteni şi alte obstacole din lemn masiv. Concursul este organizat în colaborare cu Federaţia Ecvestră Română (FER) şi Federaţia Ecvestră Internaţională (FEI).
2. Cupa României la Concurs Complet - categoria Novici, secţiunea din competiţie care se adresează cailor şi concurenţilor în curs de afirmare, cu mai puţină experienţă în competiţiile ecvestre de probă completă. Traseul de cross-country pentru acestă probă măsoară 1.500 metri şi numără 17 obstacole naturale. Organizatorii au introdus această secţiune pentru a încuraja sportivii să se îndrepte spre această disciplină deosebit de spectaculoasă, dar totodată foarte riscantă.
3. Concurs Internaţional Universitar, “Cupa Naţiunilor pentru Studenţi” (“AIEC Student Riders Nation Cup” - România 2014), este organizat în colaborare cu Association International des Etudiants Cavaliers (AIEC), cea mai mare asociaţie de acest gen din lume. La această secţiune participă studenţi din toată lumea care vor concura la 2 probe: dresaj şi sărituri obstacole. Transylvania Horse Show a primit premiul "Concursul anului" pentru ediţiile 2011 şi 2012 din partea AIEC (Association Internationale des Etudiants Cavaliers).
În cadrul acestui concurs caii sunt puşi la dispoziţie de către organizator. Concurenţii au la dispoziţie doar 5 minute pentru a se acomoda cu caii înainte de a intra în terenul de concurs. Caii sunt foarte bine antrenaţi şi trebuie să corespundă standardelor competiţionale. Alegerea celor 48 de cai puşi la dispoziţie de către organizatori exclusiv pentru această probă implică testarea unui număr foarte mare de cai de sport care aparţin celor mai mari cluburi ecvestre din ţară.
Caii provin de la baze hipice din Bucureşti, Cluj, Târgu Mureş, Timişoara şi de la clubul gazdă, Cross-Country Farm prin asociaţia ecvestră HipoHouse. Numărul total al concurenţilor şi suporterilor străini depăşeşte 100 de persoane, cel mai mare număr de participanţi din străinătate înregistrat de-a lungul celor 4 ediţii organizate până acum. Foarte mulţi dintre studenţii călăreţi participanţi la această secţiune concurează cu succes şi în calitate de călăreţi profesionişti în alte competiţii ecvestre de nivel foarte ridicat, în ţări cu renume în sportul hipic.
În premieră, anul acesta, spectacolul ecvestru va fi condimentat cu demonstraţii spectaculoase de atelaje cu 2 cai susţinute de sportivi profesionişti, atelaje cu ponei şi alte momente inedite pregătite de organizatori.
Transylvania Horse Show este organizat de Cross-Country Farm cu sprijinul Federaţiei Ecvestre Române şi al Federaţiei Ecvestre Internaţionale.

Comunicat de presă
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite