Utilizarea apei, supravegheată din satelit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă tehnologie de teledetecţie ţine zilnic sub control echilibrul hidrologic, oferind date în timp real Cercetătorii francezi şi marocani au creat o tehnologie prin care umiditatea

O nouă tehnologie de teledetecţie ţine zilnic sub control echilibrul hidrologic, oferind date în timp real

Cercetătorii francezi şi marocani au creat o tehnologie prin care umiditatea unor mari suprafeţe de pământ este monitorizată zilnic.

Noul sistem FORMO-SAT2 prezintă marele avantaj de a furniza imagini continue ale unor mari suprafeţe de pământ, spre deosebire de transmiterea secvenţială, realizată până acum, în teledetecţia prin satelit. Prin această continuitate a imaginilor, cercetătorii pot înţelege mai bine situaţia terenurilor agicole şi pot crea modele hidrografice pentru creşterea randamentului culturilor.

Evaluări de înaltă precizie

Noua tehnică imagistică beneficiază de o mare rezoluţie spaţio-temporală a imaginilor furnizate, care atinge valori maxime de claritate până la o apropiere de doi metri, în sistemul alb-negru, şi până la opt metri, în modul color.

Studiile făcute cu FORMO-SAT2 asupra terenurilor cultivate cu grâu din Maroc, de exemplu, au demonstrat că nivelul de evaporare a apei de pe suprafaţa cultivată, care reprezintă principala cauză de pierdere a umidităţii în zonă, poate fi evaluat cu o precizie de 80-90%.

Orientat în principal asupra monitorizării umidităţii din zonă şi asupra modului cum poate fi economisită apa, FORMO-SAT2 oferă şi informaţiii orientative în legătură cu îmbunătăţirea randamentului culturilor agricole. Procentul de corectitudine al predicţiei asupra creşterii eficienţei culturii de grâu din zona supusă studiului, din Maroc, a fost evaluat la 25%.

Conservarea apei

Informaţiile pe care le aduce noua tehnologie FORMO-SAT2 permite experţilor să vizualizeze şi să înţeleagă datele într-o manieră complexă, prin care se relevă tendinţele umidităţii, la nivelul solului. Prin imaginile color furnizate se obţin informaţii care permit cartografierea apelor din pânza freatică, precum şi deosebirile dintre suprafeţele lipsite de vegetaţie şi cele cultivate, asupra cărora se estimează nivelul umidităţii.

De asemenea, prin permanenta supraveghere a circuitului apei între sol, vegetaţie şi atmosferă, noua tehnologie contribuie la ameliorarea calităţii solului şi la conservarea apei. Structura morfologică a solului, gradul de umiditate şi variaţiile atmosferei sunt înregistrate în mod repetat, din acelaşi unghi şi în condiţii identice de iluminare, ceea ce determină precizia observaţiilor. Elaborarea modelelor de conservare a apei se bazează pe aceste informaţii detaliate.

Colaborare franco-marocană

Sistemul de teledetecţie prin satelit FORMO-SAT2 a fost realizat de cercetătorii de la Institutul de Cercetare pentru Dezvoltare al Centrului de Studii Spaţiale ale Biosferei din Toulouse, în cadrul unei colaborări universitare franco-marocane, fondurile fiind susţinute de ambele părţi.

Informaţiile obţinute prin această nouă tehnologie completează informaţiile larg utilizate, în prezent, în multe zone ale Pământului, furnizate de sateliţi şi cunoscute ca Sistemul de Informaţii Geografice (SIG). Utilizarea FORMO-SAT2 se va extinde şi în zona ţărilor nou-intrate în UE.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite