Ursuleţii orfani, la reeducare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singurul adăpost din Europa pentru reintegrarea în mediul natural a puilor de urs se întinde pe 20 de hectare în Munţii Hăşmaş, din judeţul Harghita. Urşii orfani care s-au îndepărtat de comportamentul natural, ajungând în apropierea satelor şi oraşelor, în căutare de hrană, sunt reeducaţi aici pentru a se întoarce în păduri. Exemplarele preluate au vârsta maximă de nouă luni, perioada propice pentru modelarea comp

49 din cei 50 de ursuleţi trataţi până acum provin din România, iar unul a fost adus din Slovenia. Procedura e identică pentru toate exemplarele. „Puii foarte tineri sunt plasaţi în nişte ţarcuri de acomodare, pentru a se obişnui unii cu alţii şi cu mediul înconjurător. După ce împlinesc un an, ursuleţii sunt plasaţi într-un spaţiu mai mare şi complex din punct de vedere al habitatului, încât să-şi poată dezvolta instinctele înăscute.

Arealul lor creşte continuu, prin plasarea în alte ţarcuri conectate unele de altele, şi din ce în ce mai mari, ultima fază fiind libertatea", a explicat Leonardo Bereczky, coordonatorul proiectului. După ce împlinesc doi ani, urşii sunt eliberaţi în sălbăticie. Eliberarea se face prin două metode: cea „soft", când animalele sunt plasate într-un ţarc „final", proiectat astfel încât să găsească ieşiri şi să plece dacă vor. Metoda „hard" constă în capturarea ursului şi relocarea lui. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite