Târgu-Mureş: Festivalul „Zilele Muzicale Târgumureşene”, la ediţia a 39-a

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Concertul de deschidere va avea loc mâine şi va marca debutul violonistei Simina Croitoru. Duminică vor concerta exclusiv elevi ai Liceului de Artă din Târgu Mureş.

Filarmonica de Stat Târgu Mureş organizează în perioada 14-28 mai cea de-a 39-a ediţie a festivalului de muzică simfonică „Zilele Muzicale Târgumureşene”. Festivalul programează 7 concerte ce vor aduce în faţa publicului mureşean nume mari din muzica simfonică română şi internaţională. Artişti ca Emil Simon, Szonyi Zoltan, Boganyi Tibor, Juditha Hamza sau Myrat Alexandros vor încânta urechile melomanilor prezenţi la concertele Festivalului.

Concertul de deschidere, programat mâine, de la ora 19.00, va marca debutul absolut pe scena muzicală al Siminei Croitoru, elevă în clasa a 12-a a unui liceu bucureştean. „A devenit o obişnuinţă ca an de an să debuteze la festivalul nostru o speranţă a muzicii simfonice româneşti. A venit rândul acestei violoniste de mare talent, care poate astfel păşi pe urmele unor artişti consacraţi ca Radu Lupu, Dana Borşan, Silvia Marcovici sau Gabriel Croitoru”, ne-a declarat Vasile Cazan, directorul Filarmonicii de Stat Târgu Mureş. Totodată, pentru punerea în valoare a tinerelor talente autohtone, Filarmonica a programat un concert ai căror solişti sunt exclusiv elevi ai Liceului de Artă din Târgu Mureş. Concertul Tinerelor Talente Târgumureşene va avea loc duminică de la ora 19.00 şi va fi dirijat de Szonyi Zoltan.

Concert pentru victimele cutremurului din 6 aprilie

La festival va fi prezentă marţi 19 mai şi o trupă formată din 22 de studenţi din localitatea Aquila, epicentrul cutremurului care a zbuciumat Italia în urmă cu o lună. Ansamblul „Gli Archi del Cherubino” va susţine un concert cameral în memoria victimelor cutremurului. Concertmaestru va fi Juditha Hamza, iar Csiki Boldizsar Jr. va susţine partea de pian.

Italienii vor interpreta lucrări de Vivaldi, Serini şi Haydn, între altele. Nu doar Sala Mare a Palatului Culturii va fi gazda evenimentelor muzicale din perioada Festivalului. Marţi, 26 mai, cu începere de la ora 19.00, va avea loc concertul cameral al Ansamblului Consort, în Sala Gotică a Bisericii din Cetatea Medievală. Format din Mihaela Maxim, Beres Melinda, Gheorghe Muşat şi Horea Haplea, Ansamblul simfonic va interpreta arii din Bach, Handel, Vivaldi sau Geminiani. Evenimentul va fi precedat de lansarea cărţii „In Memoriam Erich Bergel”, de Gheorghe Muşat. „Bergel a fost unul dintre cei mai mari dirijori pe care i-a dat România şi a susţinut ultimul său concert în 1997, chiar în Biserica din Cetate”, a completat Vasile Cazan.

Mureşenii aşteptaţi în număr cât mai mare

Având în vedere că evenimentul este unul dintre cele mai importante de acest gen din ţară, organizatorii vor promova intens Festivalul.

„Voluntarii noştri vor împărţii aproximativ 5.000 de pliante prin tot oraşul, special pentru ca lumea să vină la concerte. Este un eveniment de amploare şi îmi doresc ca toate concertele să se desfăşoare cu casa închisă, mai ales că preţurile biletelor sunt mici”, ne-a comunicat directorul Filarmonicii.

Preţul biletelor la concerte variază între 10 şi 20 de lei, iar abonamentele sunt valabile pentru toate concertele.

Festivalul „Constantin Silvestri”

„Zilele Muzicale Târgumureşene” nu este singurul festival organizat sub egida Filarmonici mureşene. În octombrie va avea loc ediţia a 9-a a festivalului „In Memoriam Constantin Silvestri”, cu participarea unor artişti de muzică simfonică atât din ţară, cât şi din străinătate. „Oferim publicului concerte cu teme diverse, deoarece mureşenii sunt exigenţi şi merită ce e mai bun din partea noastră”, a adăugat Viorel Cazan.


„Aştept cât mai mulţi mureşeni la concertele Festivalului” ,  Vasile Cazan, Filarmonica de Stat Târgu Mureş

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite