STUDIU Meseriile cele mai expuse la oboseală cronică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: 123RF
FOTO: 123RF

Români care trăiesc în oraşe se declară din ce în ce mai obosiţi, iar cei mai afectaţi sunt angajaţii cu studii superioare şi liber-profesioniştii, potrivit studiului „Barometrul oboselii“, realizat de către o fimă de cercetare. Acesta mai arată că 39% dintre oameni au mers şi la medic din cauza oboselii, această boală devenind astfel, al treilea motiv de prezentare la doctor, după tuse şi febră.

 Cu toate acestea, românii ignoră simptomele oboselii, ceea ce duce la riscuri grave pentru sănătate avand în vedere că două milioane de români suferă de „oboseală funcţională”.

Concret, 92% din românii care locuiesc în oraşe se plâng de oboseală continuă, iar 64% dintre cei intervievaţi spun că se simt cel puţin la fel sau mult mai obosiţi decât anul trecut. Cei mai afectaţi de oboseală sunt sunt patronii/managerii, angajaţii cu studii superioare şi studenţii/elevii. Profesiile cele mai „obositoare” sunt cele din domeniul financiar. Bancherii, auditorii şi contabilii, sunt în topul obosiţilor, 98% declarând că suferă de oboseală. „Este o responsabilitate foarte mare şi atenţia lor activă trebuie să funcţioneze mult timp. Grija, preocuparea şi activitatea monotonă şi statică afectează starea psihică şi în timp, duce la oboseală cronică”, arată psihologul Keren Rosner. Alte meserii obositoare sunt cea de profesor, şofer şi pilot. 

În ceea ce priveşte simptomele oboselii, 49% din respondenţi au spus că resimt slăbiciune fizică sau extenuare, sunt nervoşi şi îşi pierd răbdarea repede. Nici migrenele şi dificultăţile de concentrare nu le lipsesc. Oboseala este de mai multe tipuri, în funcţie de gradul şi intensitatea resimţite de către  individ. „Oboseala normală este cea benefică pentru că ne arată când trebuie să ne oprim şi să ne odihnim. Prin relaxare, somn şi activităţi recreative, ne încărcăm cu energie. Urmează apoi oboseală funcţională sau acută, atunci când persoana este foarte solicitată personal sau profesional şi nu se odihneşte suficient. Acest tip de oboseală se resimte mult timp şi nu trece nici chiar după ce ne odihnim, simptomele resimţindu-se timp de până la şase luni şi afectând cel  mai mult psihicul persoanei. Apoi, dacă persoana nu ia nicio măsură, se ajunge la oboseală cronică, cu durată de peste şase luni, atunci când pe lângă oboseală, apar tulburări somatice (ameţeli, dureri de cap, de spate), tulburări de somn, dureri de stomac.

În final, burn-out-ul este ultimul stadiu, atunci când organismul este epuizat fizic şi psihic şi trebuie intervenit medical. În acest punct poate apare chiar şi decesul”, mai arată Rosner. Psihologul precizează că efectele negative ale oboselii sunt grave şi recomandă ca persoanele care au simptome de oboseală să consulte un medic. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite