STUDIU Cancerul de sân, principala cauză de deces în rândul femeilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Femeile se tem de mamografii şi de mastectomie FOTO Shutterstock
Femeile se tem de mamografii şi de mastectomie FOTO Shutterstock

Cancerul de sân este principala cauză de deces în rândul femeilor, arată cel mai recent studiu făcut de Coaliţia pentru Sănătatea Femeii. Diagnosticate în stadiu incipient, 98% din femei trăiesc cel puţin încă cinci ani, notează cercetarea.

Acelaşi studiu arată că a patra cea mai întâlnită formă de cancer la femei o reprezintă cancerul de col uterin, rata de vindecare fiind de 93%. Asta doar în condiţiile în care boala este descoperită în stadiu incipient. În ceea ce priveşte cancerul ovarian, el ocupă locul al şaptelea în clasamentul celor mai întâlnite tipuri de cancer în rândul femeilor. Concret, studiul făcut de Coaliţia pentru Sănătatea Femeii arată că 45% dintre acestea, diagnosticate în stadiu incipient, pot supravieţui cinci ani de la diagnosticare.

Studiul scoate, totuşi, la iveală faptul că româncele care se îmbolnăvesc de patologiile mai sus menţionate au o rată de supravieţurire mai mică decât media europeană. Spre exemplu, rata totală de supravieţuire se apropie de 70% în Uniunea Europeană în timp ce în România ea nu atinge 60%.

Probleme legate de diagnosticul timpuriu

Cercetarea arată şi care sunt motivele pentru care rata supravieţurii în România este atât de mică. În primul rând, cei care au elaborat studiul vorbesc despre lipsa de proceduri care care să susţină crearea şi funcţionarea unor echipe multidisciplinare de management a bolii şi pacientelor.

Studiul arată că nu sunt transmise informaţii exacte despre diagnosticul şi evoluţia pacientelor de la medicul ginecolog la cel de familie. Totodată, în cazul screeningului pentru cancerul de col uterin s-a remarcat refuzul ginecologilor de a lua în considerare testul Babeş-Papanicolau realizat în mediul uscat, ci doar în mediu lichid.

În plus, medicii de familie nu sunt suficient de implicaţi în screening, ceea ce duce la o vizită târzie a femeii respective la un medic specialist. O altă problemă o reprezintă faptul că nu sunt incluse în statistici cazurile care ajung la cabinetele medicale ce nu se află în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate.

„Managementul bolii depinde de uşurinţa cu care poate fi diagnosticată”, subliniază studiul.

Astfel, dacă în cazul cancerului de col uterin, acesta poate fi prevenit prin vaccinarea anti-HPV, şansele de vindecare fiind ridicate în contextul unui diagnostic pus din timp, lipseşte informarea. În cazul cancerului de sân, acesta este uşor de depistat, prin autoexaminări şi ecografii periodice, cu şanse mari de vindecare, dacă e depistat în stadii incipiente. „Disconfortul mamofrafiei şi teama pacientelor de mastectomie sunt două bariere în screeningul pacientelor”, notează cercetarea.

Cu privire la cancerul ovarian, experţii afirmă că acesta e cel mai dificil de diagnosticat, fiind şi cel mai agresiv tip de cancer dintre cele menţionate, cu şanse de vindecare foarte mici. „Caracterul asimptomatic şi lipsa unor investigaţii specifice”, fac în aşa fel încât majoritatea cazurilor sunt diagnosticate în stadii avansate.

Mituri şi preconcepţii ale pacientelor

Nivelul scăzut de educaţie şi pudoarea culturală fac în aşa fel încât româncele se prezintă târziu la medic. Mai mult, cele care ajung la o consultaţie se tem să fie diagnosticate sau să se trateze, odată ce află că au cancer. În cele mai multe situaţii este vorba de o teamă a acestora cum că boala se poate răspândi în urma intervenţiei, teama de cădere a părului sau cea de mutilare estetică prin mastectomie.

Studiul scoate la iveală că femeile preferă mai degrabă tratamentele şi terapiile alternative, respectiv biorezonanţa magnetică, tratamentele naturiste sau practicile religioase. O altă problemă e pierderea contactului cu pacientele, acestea ajung să nu se mai prezinte la medic. „Medicii au observat că majoritatea pacientelor consideră diagnosticul de cancer egal cu pierderea vieţii”, arată studiul.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite