Studiu. Aproape 9 milioane de lei au rămas necheltuiţi din suma alocată pentru implementarea clasei zero la nivelul întregii ţări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 33 de milioane de lei, alocaţi pentru implementarea clasei zero FOTO Adevărul
Peste 33 de milioane de lei, alocaţi pentru implementarea clasei zero FOTO Adevărul

Aproape 9 milioane de lei au rămas necheltuiţi din totalul de peste 33,5 milioane de lei alocaţi pentru implementarea clasei zero. Aşa arată un studiu recent, în care au fost analizate răspunsurile furnizate de 38 de inspectorate şcolare judeţene. În plus, potrivit datelor oficiale, judeţul cu cele mai multe unităţi de învăţământ în care a fost implementată clasa pregătitoare este Bacău, iar la polul opus se situează judeţul Giurgiu.

Astfel, potrivit A.N.P.C.P.P.S. România, în Bacău clasa zero a fost creată în 278 de şcoli, iar în Giurgiu în doar 54 de unităţi de învăţământ.

Studiul, desfăşurat în perioada  iulie - septembrie 2013, a fost efectuat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor. La nivel naţional, clasa pregătitoare a fost implementată la nivel naţional în 4.785 de unităţi de învăţământ, iar 70% dintre acestea au alocat banii pentru achiziţia de mobilier şcolar, în timp ce restul a preferat să cumpere materiale didactice şi rechizite şcolare.

Concret, se mai arată în studiul publicat pe site-ul oficial al asociaţiei, pentru implementarea clasei pregătitoare au fost alocate fonduri de peste 33 de milioane de lei, din care doar 24,7 milioane au fost cheltuiti. Asadar, aproape 9 milioane de lei au rămas necheltuiţi.

„În cadrul studiului au fost analizate răspunsurile formulate de Inspectoratele Şcolare Judeţene din 38 de judeţe respondente la adresele formulate de Protecţia Consumatorilor”, informează A.N.P.C.P.P.S.

Nicio diferenţă între clasele pregătitoare din şcoli şi cele din grădiniţe

Clasa pregătitoare rămâne în învăţământul primar şi poate fi organizată atât în spaţiile şcolilor, cât şi în incinta grădiniţelor. 

De altfel, ministerul a explicat că nu sunt diferenţe între clasele pregătitoare organizate în şcoli şi cele din incinta grădiniţelor, ele fiind amenajate de aşa natură încât să ofere cele mai bune condiţii pentru desfăşurarea procesului educaţional. Aşadar, în ambele locuri predau exclusiv învăţători care au urmat cursurile de formare pentru clasa pregătitoare. Curriculum-ul va fi acelaşi, indiferent de locul unde se desfăşoară cursurile pentru clasa pregătitoare.

„Mobilierul este adaptat standardelor, comunicate în urmă cu un an de către Ministerul Sănătăţii, pentru copiii care intră în clasa pregătitoare. Ministerul Educaţiei Naţionale va continua programul privind dotările cu mobilier şi material didactic, specifice pentru clasa pregătitoare, acolo unde unităţile de învăţământ vor solicita acest lucru, ca urmare a organizării unor clase suplimentare”, a spus Remus Pricopie, ministrul Educaţiei.

Pe aceeaşi temă:

CLASA PREGĂTITOARE 2013 A început etapa a treia de înscriere. Ce trebuie să ştie părinţii

Cazurile copiilor care nu au prins un loc la pregătitoare nici după a doua etapă vor fi soluţionate direct de către inspectoratele şcolare în etapa a treia de înscrieri, care a început de la 1 iunie. Reprezentanţii inspectoratelor şcolare dau asigurări că toate cererile vor fi soluţionate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite