Streinu-Cercel: Viaţa fără restricţii la jumătatea lui iulie este un scenariu optimist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Streinu-Cercel estimează că românii ar putea sta în izolare până la mijlocul verii, chiar şi în condiţiile în care distanţarea socială este respectată de Paşti.

Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş", a estimat că românii vor putea ieşi din izolare şi vor scăpa de restricţii abia spre jumătatea lunii iulie. Cercel a precizat că acesta este un scenariu optimist cu condiţia ca distanţarea socială să fie respectată de Sărbătorile pascale. În caz contrar, starea de urgenţă s-ar putea prelungi până la anul.

„Dacă stăm potoliţi în aceste 4-5 zile, estimez că undeva la jumătatea lunii iulie. Dacă nu stăm potoliţi, atunci se va întinde problema asta şi până la anul nu mai ieşim", a avertizat Streinu-Cercel, la B1 TV.

„Distanţarea socială este obligatorie pentru câteva săptămâni de acum înainte. Avem o rată mică de mortalitate. (...) Avem o pantă uşor ascendentă a vindecarilor, dar bunicică. Ar fi regretabil ca peste 10-14 zile să avem un vârf de îmbolnăviri şi un vârf de cazuri grave.

Evoluţia în dromader înseamnă că acum noi vedem capul cămilei. Urmează o perioadă de acalmie, care va fi luna iulie-august, după care din septembrie-octombrie încolo va apărea cocoaşa cămilei.

Dacă va uitaţi şi pe ceea ce spun şi alte ţări-China, de exemplu, care a început să se confrunte cu un al doilea văl, de data asta de import de cazuri, lucrurile se complică şi mai mult pentru că va fi un loc de unde vom reinsamanta, la nivel planetar, circulaţia virusului", a punctat Streinu-Cercel.

El a criticat decizia autorităţilor de a permite accesul cetăţenilor în pieţe: „Din păcate, a fost o eroare şi sperăm să nu plătim această eroare foarte scump. (...) Oamenii fac ceva tipic românesc, nu respectă măsurile impuse de autorităţi. Oamenii trebuie să facă cumpărăturile online, iar persoanele în vârstă să fie ajutate de rude, comandându-le de pe internet alimentele necesare. Totodată, în cazul în care se poate, comunitatea, respectiv primăriile, asistenţa socială şi voluntarii, să ajute bătrânii la cumpărături“ 

Pe aceeaşi temă: 

Părintele Constantin Necula: „Îi rog pe oameni să rămână în case. Nu din frica morţii, ci pentru că-şi iubesc viaţa“ 

Restricţiile stării de urgenţă se referă doar la adunările publice şi nu îngrădesc dreptul la libertatea de conştiinţă şi pe cea religioasă

  

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite