Starea copilului internat la Spitalul de Oftalmologie, care urma să fie operat fără acordul părinţilor, s-a îmbunătăţit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copilul de şapte ani, fără CNP, care a fost adus ieri la Spitalul de Oftalmologie din Bucureşti după ce s-a înţepat cu o sârmă în ochi ar putea scăpa de operaţie. Starea lui de sănătate s-a ameliorat în urma tratamentului medicamentos aplicat de medici. Cu toate acestea, spitalul nu a primit încă niciun fel de acte ale băiatului, susţine profesorul Monica Pop, managerul unităţii sanitare.

„Nu s-a interesat nimeni de starea acestui copil, nici mama, nici primarul din sat. Nimeni! Momentan nu avem nici acte, deci este clar nu are CNP. Important este că starea lui de sănătate s-a mai îmbunătăţit, ieri era foarte rau şi nu aveam speranţe. Momentan nu ştim dacă vom face operaţie, iar dacă va suferi o intervenţie chirurgicală va fi una mai simplă. În urma tratamentului complex, local, specific la un ochi şi general, prin perfuzii cu antibiotice în asociaţie, se înregistrează o ameliorare a stării ochiului afectat”, a explicat, pentru „Adevărul”, profesorul Monica Pop, adăugând că alături de băiat este mătuşa lui.

Marţi, dis-de-dimineaţă, a fost adus la spital un copil de şapte ani care s-a înţepat cu o sârmă în ochi. Problema majoră, spun medicii, e faptul că Nicu, aşa cum îi spun apropiaţii, se află în grija unei mătuşi, care nu s-a opus tratamentului dat de medici, deşi mama băiatului, care munceşte în Italia, a refuzat cu înverşunare ca acesta să fie supus vreunei intervenţii chirurgicale. Tatăl băiatului nu îşi poate da nici el acordul pentru operaţie, el fiind încarcerat la un penitenciar de maximă siguranţă după ce a fost condamnat pentru crimă.

„Sunt foarte mari şanse să îşi piardă ochiul”

Specialiştii în sănătate spun însă, că în astfel de situaţii de urgenţă, nici nu mai este necesar acordul părinţilor, pentru că decizia medicală este luată de o comisie de trei medici din spital.

„Este un caz fără precedent, pentru că tu, ca medic, nu poţi face nimic fără acordul pacientului sau cel al părinţilor ori a tutorelui, dacă este vorba de un minor. Văzând starea gravă în care este copilul şi faptul că sunt foarte mari şanse să îşi piardă ochiul, am hotărât să intervenim. Îl ţinem în carantină permanentă, iar infecţia se agravează pe măsură ce orele trec”, a explicat profesorul Monica Pop.

Potrivit medicului, spitalul nu va putea deconta tratamentul şi operaţia la care va fi supus băiatul, din simplul motiv că acesta nu are CNP. „S-a început târziu tratamentul, copilul nu are identitate, nu are certificat de naştere, nu este declarat. Nici nu le putem pretinde celor de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate să deconteze acest caz. Din fericire, avem în spital toate medicamentele de care are nevoie copilul”, a precizat oftalmologul.

Costurile se ridică la câteva mii de lei

Prin urmare, costurile, care se ridică la câteva mii de lei, vor fi acoperite în întregime de spital. De altfel, Protecţia Copilului dar şi Ministerul Sănătăţii au fost anunţate cu privire la existenţa acestui copil, care nu figurează în statisticile oficiale dar care primeşte, în ciuda refuzului mamei, asistenţă medicală.

„Am înţeles că mama a refuzat, la telefon, să îi facem ceva copilului. Nu am putut să ţinem cont de dorinţa ei. Oricum a venit la noi după 48 de ore. Iniţial l-a văzut o asistentă din Lehliu care nu a ştiut cât de gravă este situaţia. Neavând acte e ilegal ce facem noi, dar este moral, suntem medici. Dintr-o infecţie de genul acesta se poate muri. Iar dacă tratamentul nu dă roade, infecţia se poate muta şi la celălalt ochi”, a mai spus Pop.

„Din păcate, oamenii nu au grijă de copiii lor. Am întrebat-o pe mătuşă de ce nu l-a înregistrat pe băiat în momentul în care l-a luat la ea. A spus că pur şi simplu nu s-a gândit că s-ar putea întâmpla ceva rău. În orice caz, femeia nu are niciun drept să se opună sau să fie de acord cu tratamentul”, a completat oftalmologul.  

Copii accidentaţi pe bandă rulantă ajung la spital

Managerul Spitalului de Urgenţe Oftalmologice atrage atenţia asupra faptului că în ultima săptămână au ajuns la spital trei copii cu răni la ochi.

„Este al treilea caz în care copiii ajung la spital cu răni la ochi, din joacă, unul înţepându-se cu un compas, iar altul cu pixul. Ar fi bine ca părinţii să-i atenţioneze asupra riscului la care se expun atunci când folosesc obiecte ascuţite şi mai ales când se joacă cu acestea”, a mai spus Monica Pop.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite