SONDAJ Economia şi ocuparea forţei de muncă pot fi impulsionate prin combaterea schimbărilor climatice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schimbările climatice, considerate a fi o problemă gravă FOTO Adevărul
Schimbările climatice, considerate a fi o problemă gravă FOTO Adevărul

Patru din cinci cetăţeni ai Uniunii Europene sunt de părere că economia şi ocuparea forţei de muncă pot fi impulsionate prin combaterea schimbărilor climatice şi prin utilizarea mai eficientă a energiei. Aşa arată un sondaj de opinie Eurobarometru publicat luni de Comisia Europeană.

Sondajul arată, totodată, că şapte din zece cetăţeni sunt de acord că reducerea importurilor de combustibili fosili din afara UE ar putea aduce beneficii economice, potrivit site-ului Comisiei Europene.

Astfel, 80% dintre respondenţi consideră că economia şi ocuparea forţei de muncă pot fi impulsionate prin combaterea schimbărilor climatice şi prin utilizarea mai eficientă a energiei, 31% dintre respondenţi fiind pe deplin de acord, iar 49% tinzând să fie de acord cu această idee.

Ţările cu numărul cel mai mare de respondenţi care au fost pe deplin de acord cu ideea sunt Spania (52%), Suedia (50%), Malta (44%), Irlanda şi Cipru (43%) şi Grecia (42%).

Nouă din zece europeni spun că schimbările climatice sunt o problemă gravă

Nouă din zece europeni consideră că schimbările climatice reprezintă o problemă gravă. Marea majoritate (69%) consideră că acestea reprezintă o problemă "foarte gravă" şi 21% — o "problemă destul de gravă", în timp ce doar 9% dintre respondenţi sunt de părere că schimbările climatice nu reprezintă o problemă gravă.

Jumătate dintre europeni afirmă că au luat unele măsuri de combatere a schimbărilor climatice în ultimele şase luni, ceea ce reprezintă o uşoară scădere faţă de 2011 (53 %). Cu toate acestea, atunci când li s-a prezentat o lista de acţiuni specifice pe care le-ar fi putut lua şi fără a se specifica o anumită perioadă, proporţia a crescut la 89%, faţă de 85% în 2011. Printre cele mai comune măsuri se numără reducerea şi reciclarea deşeurilor (69%) şi încercarea de a reduce utilizarea articolelor de unica folosinţă (51%).

„Nu trebuie să alegem între o politică economică eficace şi protejarea climei: politicile climatice eficiente din punctul de vedere al costurilor sunt într-adevăr un indicator al unei politici economice eficace. Constat cu satisfacţie că şi cetăţenii europeni gândesc aşa. Acest sondaj trimite un semnal puternic liderilor UE sa adopte politici climatice îndrăzneţe, pentru o redresare economică durabilă. De asemenea, reprezintă o încurajare şi pentru noi, cei din cadrul Comisiei, de a continua să promovăm politici climatice ambiţioase în Europa”, a subliniat preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.

La rândul său, comisarul european pentru politici climatice, Connie Hedegaard, a opinat că sondajul confirmă faptul că o majoritate clară a europenilor aşteaptă ca politicienii care îi reprezintă să abordeze acum provocarea reprezentată de schimbările climatice.

Pe aceeaşi temă:

Eurobarometru: 69% din români cred că România se îndreaptă într-o direcţie greşită, 28% cred că şi UE

O pondere de 69 % dintre români cred că lucrurile în România se îndreaptă într-o direcţie greşită, iar 28% cred acelaşi lucru despre UE, în ceea ce priveşte situaţia economică şi socială, potrivit unui sondaj Eurobarometru.

Jumătate dintre europeni nu ştiu că în situaţii de urgenţă pot suna la 112 în orice ţară din UE

Majoritatea europenilor nu prea ştiu încă la ce număr să sune atunci când, aflându-se într¬-o ţară străină, se confruntă cu o situaţie de urgenţă. În urma unui sondaj Eurobarometru efectuat la sfârşitul lunii ianuarie a anului 2014 a reieşit că 49% din europeni nu ştiu că pot contacta serviciile de urgenţă la numărul 112.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite