Societatea începe să se revolte împotriva „educaţiei” cu pumnul, în familie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O vânzătoare a sunat la 112 să reclame că o mamă îşi loveşte copilul într-un mall. Momentul în care femeia agresivă este ridicată de poliţişti este filmat şi devine viral pe internet. Specialiştii salută atitudinea vânzătoarei care a sesizat autorităţile şi spun că aşa ar trebui să procedăm cu toţii pentru a avea copii sănătoşi deoarece violenţa fizică vine şi cu agresiune psihică.

Un filmuleţ cu o mamă care este luată pe sus de poliţişti într-un mall din Sectorul 2 al Capitalei pentru că şi-a agresat copilul, dar şi pe oamenii legii a devenit viral pe internet. Psihologii spun că în continuare în România educaţia celor mai mulţi dintre copii se face cu palma, dar remarcă cu apreciere şi faptul că tot mai mulţi români refuză să mai asiste impasibili la scene în care copiii sunt agresaţi şi iau atitudine.

Doi din trei copii iau bătaie de la părinţi

„Avem în continuare o statistică nefastă, care ar trebui să îngrijoreze autorităţile. Doi din trei copii suferă ocazional corecţii fizice din partea părinţilor, care consideră că violenţa este cea mai bună metodă de educaţie. Statistica merge mai departe şi arată că 20% din părinţii români aplică sistematic bătaia atunci când copilul greşeşte“, a explicat, pentru „Adevărul“,George Roman, director de programe în cadrul organizaţiei „Salvaţi Copiii“. 

Specialistul spune şi ce ar trebui făcut pentru stoparea acestui fenomen: interes din partea autorităţilor şi aplicarea legii în litera ei.

„Mentalităţile se pot schimba dacă avem o lege care să fie aplicată şi respectată. În privinţa serviciilor care ar trebui să se adreseze mamelor şi copiilor, acestea sunt precare. Jumătate dintre români trăiesc în mediul rural, iar accesul la aceste servicii este aproape imposibil. În România, o treime dintre localităţi nu au un asistent social profesionist. De cele mai multe ori, aceste posturi sunt ocupate de persoane care au doar atribuţii de asistenţă socială, dar fără nicio pregătire în domeniu. În al doilea rând, legislaţia nu este aplicată în litera ei şi nici nu există un interes din partea autorităţilor de a investi mai mult în domeniul prevenirii violenţei asupra copiilor şi a violenţei casnice. Este nevoie de un plan bine elaborat, gândit pe mai mulţi ani, astfel încât să ai o acoperire la nivel naţional“, a precizat George Roman.

Bătaia nu e ruptă din Rai

La rândul său, psihologul Mihai Copăceanu subliniază că educaţia cu băţul are consecinţe nefaste asupra celor mici.

„Bătaia nu e ruptă din Rai, aşa cum se spune la noi. Nici măcar creştineşte nu este justificată. Noi nu recomandăm nici folosirea etichetelor, gen copil obraznic sau copil rău, pentru că acestea au influenţe asupra dezvoltării copiilor. Violenţa fizică, vine şi cu agresiune psihică. Noi încă nu înţelegem ce înseamnă afectarea psiho-emoţională, ce înseamnă trauma unui copil lovit, hărţuit în fiecare zi. Dacă un copil este crescut aşa, la rândul său va proceda la fel cu copiii săi. Consecinţele pot fi însă mult mai numeroase. Pot merge de la instabilităţi emoţionale şi neîncredere în sine, până la dezvoltarea unor anxietăţi, a unor depresii severe chiar la vârste fragede. Am avut şi cazuri de suicid la copii“, explică specialistul.

Sprijinul comunităţii

Un rol important pentru prevenirea cazurilor de violenţă asupra copiilor îl are chiar societatea. „Reacţia publică este foarte importantă, de fiecare dată când asistăm la astfel de incidente e bine să luăm atitudine. Avem copii maltrataţi îngrozitor de părinţi. România este o ţară frumoasă, dar are şi o faţă urâtă. În România, abuzurile împotriva copiilor se practică în fiecare zi“, spune Mihai Copăceanu.

Şi George Roman susţine rolul benefic al comunităţii. „Fiecare dintre noi ar trebui să intervină, indiferent de ce teamă încearcă, de faptul că va deveni ridicol, că nu e cazul să intervină sau e doar o glumă. E clar că la nivelul societăţii este nevoie de mai multă educaţie, iar totul pleacă de la modul în care autorităţile tratează orice act de violenţă. Nu trebuie să existe toleranţă“, crede specialistul. 

Toleranţă zero

Psihologii spun că şi în societăţile mai civilizate sunt cazuri de violenţă asupra copiilor, dar reacţia autorităţilor este promptă. 

„Violenţa asupra copiilor este mai răspândită în societăţile mai puţin civilizate, dar se regăseşte şi în celelalte. Diferite sunt însă două lucruri. În primul rând, reacţia autorităţilor, care este promptă. Acolo, sunt mult mai mulţi specialişti, fie că sunt avocaţi, psihologi specializaţi în psihologia copilului, care ştiu exact cum să discute cu un copil traumatizat, cum să facă o anchetă în astfel de cazuri. Studiile arată că atunci când autorităţile intervin prompt, violenţa asupra copiilor scade. Al doilea aspect este reacţia comunităţii. Mă refer la oamenii de pe stradă sau chiar la vecini. Orice profesionist care intră în contact cu un copil abuzat şi sesizează asta, trebuie să ia măsuri. În alte state, dacă duci copilul la vaccin, de exemplu, şi medicul vede vânătăi pe corpul celui mic, anunţă imediat Poliţia. La fel procedează şi profesorii, psihologii. Este o obligaţie profesională. Această reacţie se formează. Efortul colectiv scade rata acestor violenţe“, explică Mihai Copăceanu. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite