Simpozion de Chimie la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Personalităţi din domeniul chimiei sunt invitate în fiecare an la Conferinţele de Chimie Contemporană
Personalităţi din domeniul chimiei sunt invitate în fiecare an la Conferinţele de Chimie Contemporană

Vineri, 24 iunie, are loc a V-a ediţie a simpozionului „Conferinţe de Chimie Contemporană“ organizat de către Biblioteca Chimiei şi Syscom 18, în asociere cu Academia Română şi Societatea de Chimie din România. Simpozionul sub egida „Anului Internaţional al Chimiei“ are loc la la Hotel Athenee Palace Hilton din Bucureşti.

Anul 2011 a fost declarat de Organizaţia Naţiunilor Unite Anul Internaţional al Chimiei“, an în care vor fi sărbătorite realizările chimiei şi contribuţiile ei la bunăstarea omenirii. Sub tematica generoasă Chimia – viaţa noastră, viitorul nostru“ în acest an se vor desfăşura o mare varietate de acţiuni având ca scop conştientizarea către publicul larg a rolului chimiei în rezolvarea problemelor şi provocărilor lumii de astăzi, trezirea interesului generaţiei tinere pentru această ramură fundamentală a ştiinţei şi generarea de entuziasm faţă de viitorul ei creativ.

 

12 ani de tradiţie

Simpozionul Conferinţe de Chimie Contemporană“ are o tradiţie de 12 ani. Biblioteca Chimiei şi Syscom 18 premiază anual cele mai bune articole publicate în cele două reviste editate de Biblioteca Chimiei – Revista de Chimie“ şi Materiale  Plastice“, simpozionul incluzând şi festivităţile de premiere. Iniţial simpozionul a avut o tematică legată de relaţiile dintre cei trei actori principali în domeniul cercetării aplicative - institute de învăţământ superior, institute de cercetare şi industrie - subiecte legate în general de politica ştiinţei. În urmă cu 4 ani organizatorii simpozionului au decis reorientarea tematicii exclusiv spre subiecte ştiinţifice din zonele cele mai fierbinţi ale cercetării.

 Temele evenimentului

În acest an ciclul continuă cu prelegerea Cum interacţioneză grupele funcţionale? Studii pe [m,n] Ciclofani“ susţinută de profesorul Henning Hopf de la Universitatea Tehnică Braunschweig din Germania. Această conferinţă se înscrie şi în ciclul Prelegerile Neniţescu-Criegge“ organizate în cadrul unei convenţii între Academia Română şi Gesellschaft Deutscher Chemiker. Lucrările simpozionului vor fi conduse de preşedintele colegiului de redacţie al Revistei de Chimie, dr. Petru Filip, director al Centrului de Chimie Organică Costin D. Neniţescu“ al Academiei Române. Pe lângă prelegerea menţionată, profesorul Ionel Haiduc, preşedinte al Academiei Române, va face o prezentare succintă despre ciclul de conferinţe Neniţescu-Criegge, iar profesorul Sorin Ioan Roşca, Universitatea Politehnica din Bucureşti, preşedinte al Societăţii de Chimie din România, va reaminti pe scurt istoria colaborării ştiinţifice dintre profesorii Costin D. Neniţescu şi Rudolf Criegge, colaborare legată de unul dintre cele mai fierbinţi subiecte ale vremii - chimia ciclobutadienei.

Ceea ce ne propunem prin Conferinţele de Chimie Contemporană este să valorificăm potenţialul pe care România îl are la nivelul cercetării în domeniul chimiei şi totodata să tragem un semnal de alarmă pentru a readuce statutul de cercetator la locul cuvenit. Din păcate, libertatea de acţiune şi motivaţia cercetătorilor români sunt uneori înfrânate de subfinanţarea proiectelor. Noi am fost printre puţinii care au înţeles că o cercetare de succes necesită în primul rând o concentrare a eforturilor pe toate planurile; tocmai de aceea susţinem anual organizarea Conferinţelor de Chimie Contemporană, în scopul de a crea şi menţine legături cu mediul academic din afară“, declară Ion Andronache, preşedintele companiei romaneşti de automatizări industriale - Syscom 18, iniţiatorul „Conferinţelor de Chimie Contemporană“.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite