România este sub media europeană la capitolul investiţiilor în cercetare şi dezvoltare în medicină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România nu investeşte suficienţi bani în cercetarea medicală FOTO Adevărul
România nu investeşte suficienţi bani în cercetarea medicală FOTO Adevărul

România se află pe locul 21 la capitolul investiţiilor în cercetare şi dezvoltare în medicină într-un clasament care cuprinde 31 de state europene, arată cel mai recent clasament întocmit de EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations).

Potrivit sursei citate, pe primele locuri se află Marea Britanie cu 5.588 milioane euro investite în cercetare, Germania cu 5.318 milioane euro şi Elveţia cu 4.972 milioane euro. La polul opus se situează Cipru, unde se investeşte în cercetarea şi dezvoltarea în medicină 14 milioane euro, Croaţia cu 40 milioane euro şi Turcia cu 43 milioane euro.

În România se investeşte în cercetare aplicativă şi dezvoltare în medicină 218 milioane euro, mult sub media europeană de 940 milioane euro. Investiţiile sunt doar în cercetare aplicativă deoarece în România nu există capacitate de a realiza cercetare fundamentală, aceasta fiind cea care aduce tratamente inovatoare şi descoperiri de noi molecule. 

„Pentru realizarea progresului în medicină este nevoie de investiţii majore în cercetare şi dezvoltare şi ne bucură foarte mult faptul că România, deşi se află în continuare sub media europeană, înregistrează progrese. La nivelul anului 2008, suma alocată investiţiilor în cercetare şi dezvoltare medicală se ridica la 30 milioane euro. Beneficiile inovaţiei în medicină, atât asupra pacienţilor, cât şi ca impact economic la nivelul ţării, sunt majore”, a declarat Oana – Martha Igrişan, director de comunicare al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM). 

Situaţia României la capitolul investiţii în cercetare şi dezvoltare

În opinia acesteia, terapiile noi au un grad de eficienţă mai crescut, un nivel mai scăzut al efectelor adverse şi presupun o recuperare mai rapidă a pacientului, ceea ce înseamnă o reducere a cheltuielilor aferente tratării pacientului, fiind astfel în beneficiul bugetului statului. 

„Tocmai de aceea subliniem importanţa continuării investiţiilor şi în acelaşi timp oferim sprijinul nostru pentru ca pacienţii români să poată avea acces la terapiile rezultate în urma acestor investiţii”, a completat Igrişan.

În ceea ce priveşte investiţiile în cercetare şi dezvoltare per ansamblu, ultimele date ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) arată că în România acest aspect nu este considerat o prioritate.

Conform raportului OECD, cel mai mult investesc în cercetare şi dezvoltare Finlanda, cu 4,38% din PIB, Suedia cu 3,78% din PIB şi Danemarca cu 3,37% din PIB. La finalul clasamentului se află Slovacia, cu 0,68% investiţi din PIB, Polonia cu 0,77% şi Ungaria cu 1,21%. România nu este inclusă în acest clasament care cuprinde 34 de state dintre care 25 europene.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite