România, împărţită între caniculă şi vijelii. Harta judeţelor sub cod portocaliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Mai mult de jumătate din ţară este azi sub cod portocaliu, iar temperaturile pot ajunge chiar şi la 41 de grade Celsius la umbră. ANM a emis şi un cod portocaliu de vijelii pentru nordul, centrul şi vestul ţării.

Meteorologii au emis un cod portocaliu pentru val de căldură persistent şi disconfort termic deosebit de accentuat, pentru prima zi a lunii august.

În Muntenia, Oltenia, Banat, Crişana, sudul Moldovei şi sud-vestul Transilvaniei, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor situa între 37 şi 40 de grade, iar în Lunca Dunării se vor atinge 41 de grade.

image

În sudul şi sud-estul ţării, valul de căldură va persista la intensitate ridicată şi la începutul săptămânii viitoare, avertizează meteorologii.

Este, de asemenea în vigoare un cod galben de caniculă pentru astăzi.

Valul de căldură va persista în cea mai mare parte a ţării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În regiunile vestice, sudice şi local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa în general între 34 şi 38 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade, potrivit meteorologilor.

Cod portocaliu de furtuni şi vijelii

Pe de altă parte, meteorologii au emis noi coduri galben şi portocaliu de vijelii, descărcări electrice, averse torenţiale şi grindină, valabil din această după-amiază de la ora 16:00 până luni dimineaţă la ora 10:00.

În vestul, centrul şi nordul ţării, precum şi la munte vor fi perioade cu vijelii, frecvente descărcări electrice, averse torenţiale şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi pe alocuri 25...30 l/mp.

În Crişana, Maramureş, local în Banat, Transilvania şi nordul Moldovei vor fi perioade cu vijelii puternice, cu rafale de peste 80...100 km/h, frecvente descărcări electrice şi grindină. Local vor fi averse torenţiale.

Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse şi în restul teritoriului, avertizează meteorologii.

image
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite