Robinson Crusoe de România: un bărbat trăieşte de 20 de ani pe o insulă de pe râul Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Piratul“ Ladislau şi fiul său, Iosif
„Piratul“ Ladislau şi fiul său, Iosif

Ladislau Kovacs are 67 de ani şi de mai bine de 20 de ani locuieşte singur pe o insulă de pe râul Mureş, în apropiere de oraşul Pecica. Trăieşte ca un Robinson al secolului XX, izolat, dar cu telefon mobil. Ladislau Kovacs nu aşteaptă însă să fie salvat dintre ape, ci dimpotrivă, se consideră acasă, departe de lumea agitată.

Robinson Crusoe trăieşte. Asta vă pot spune localnicii din oraşul arădean Pecica, acolo unde, pe o insulă de pe râul Mureş, locuieşte un bătrân nonconformist. De aproape 22 de ani insula Cernovari este casa lui Ladislau Kovacs - Baro, Piratul sau Robinson Crusoe, cum îi spun localnicii. De altfel, bărbatul este o legendă în Pecica, însă prea puţini au ajuns să şi vadă locul în care acesta ,,a naufragiat".

Arad: Primarul din Macea vrea să facă primul taraf de cântăreţi din frunză

„Ştim de insulă şi de cel care locuieşte pe ea. Nu am vizitat-o niciodată, deoarece este foarte greu de ajuns acolo. Doar cu barca se poate", a explicat Amalia Gaita, o localnică.

Fiii îl vizitează

Nu e deloc uşor să ajungi la Pirat, dar nici el nu-şi părăseşte căminul. ,,Este sigur mereu pe insulă, deoarece el nu pleacă nicăieri. Este şi băiatul lui pe la el, că doară fac ţuica", a spus Ioşca Kocsovszky (46 de ani). Piratul primeşte vizitatori în regatul său. Dar nu oricum, ci doar dacă vin cu „daruri". Tributul înseamnă doi litri de benzină pentru barcă şi două-trei pachete de ţigări. Deşi s-a izolat de restul lumii, Crusoe de Pecica nu este străin de tehnologia telefoanelor mobile. De fapt, acesta este singurul mod prin care poate comunica, din când în când, cu ,,exteriorul".

De obicei, fiul cel mare al lui Ladislau primeşte oaspeţii. „Haideţi, că tata ne aşteaptă. El nu prea vine niciodată în oraş, La doi, trei ani abia se încumetă să părăsească pentru câteva ore insula în care locuieşte", a spus Iosif Kovacs (42 de ani). Drumul de la compă până la ,,casa" Piratului durează cam 20 de minute în avalul râului.

Orice oaspete ajuns în „regatul" lui Kovacs este surprins de imaginea care i se arată. O gospodărie micuţă, cu toate cele trebuincioase şi un zambet larg al unui bătrân excentric ce parcă îţi spune din priviri că a găsit secretul tinereţii veşnice pe insula din mijlocul apelor. ,,Bine aţi venit pe insula mea. În afară de prieteni, rar calcă vreun străin pe aici", a spus el luând cafeaua de pe foc.

„Nu ştiu ce zi e şi nu mă interesează"

Ladislau nu se sfieşte să povestească despre viaţa sa şi motivele care l-au determinat să se mute pe insulă şi să aibă o viaţă atât de simplă. „Oboseala de la drumuri lungi şi un film celebru, Trazan", a explicat el. Era şofer şi a cutreierat ţara în lung şi lat timp de 20 de ani. Insula a descoperit-o într-o excursie la pescuit, iar ideea de a locui pe ea i-a încolţit repede în minte după ce a văzut cât de fericit era Tarzan în peliculă.
Şi-a lăsat soţia şi cei doi copii, care deja erau la casele lor, şi s-a mutat. „La început venea şi soţia mai des, dar pe urmă tot mai rar. Mai vin copiii pe la mine şi cei doi nepoţi. Eu nu am fost plecat de aici de doi ani, cred. Merg foarte rar în oraş. Pe o rază de câţiva kilometri este numai pustietate. Dar aici este lumea mea.

„Robinson Crusoe de Pecica“ Foto: Remus Runcan

„Robinson Crusoe de Pecica“ Foto: Remus Runcan

Eu am ales să trăiesc aşa izolat şi nu aş schimba asta pentru nimic în lume. Nu am treabă cu criza, cu ce se întâmplă în ţara asta. Cultiv pământul şi cresc animale. Pensie o să primesc abia peste doi ani. Nu ştiu nici în ce zi suntem şi nici nu mă interesează. Aici se pierde noţiunea timpului", a povestit bărbatul.

Piratul are însă un generator electric şi o antenă de satelit cu ajutorul căreia recepţionează şapte posturi de televiziune. „Nu mă prea uit la telezivor, mai bine îmi găsesc de lucru prin gospodărie", a mai spus Ladislau. Robinson Crusoe al zilelor noastre pare un bărbat împăcat cu viaţa pe care o duce şi cu averea sa. ,,La început, nu aveam decât o baracă mică. Am construit cu mâna mea căsuţa în care locuiesc, plus foişorul de vară ", a explicat bărbatul.

Piratul nu se teme că îl va evacua cineva vreodată de acolo, deoarece stă pe un teren inundabil. „Nu am probleme cu nimeni şi nu cred că o să am vreodată. Nu plătesc taxe, nu am rate la bănci. Nu sunt dator nimănui", a mai spus omul în timp ce gusta din ţuica abia scoasă din cazan. Piratul vrea ca lumea să afle despre el. „Mai veniţi pe la anul, să vedeţi ce mai fac. Numai bine să vă meargă şi să povestiţi lumii întregi că se poate trăi şi altfel decât sunt oamenii obişnuiţi", a conchis Ladislau Kovacs.

"Nu am probleme cu nimeni şi nu cred că o să am vreodată. Nu plătesc taxe, nu am rate la bănci. Nu sunt dator nimănui."
Ladislau Kovacs „Robinson Crusoe de Pecica"

„Vreau să rămân pe insula mea şi după moarte"

Ladislau se gospodăreşte singur de peste 20 de ani Foto: Remus Runcan

Ladislau se gospodăreşte singur de peste 20 de ani Foto: Remus Runcan

Robinson Crusoe nu dă bani pe nimic şi nici nu are venituri. Pâinea îi este adusă de către fiul lui, dar nici pe aceasta nu o cumpără efectiv, cu bani, ci o primeşte, conform unei înţelegeri pe care o are cu o brutărie, în schimbul unor cereale. Are patru porci, câteva capre, dar şi găini, plus un hectar şi jumătate de pământ pe care îl cultivă. Pune cartofi, ceapă, morcovi, ţelină, pătrunjel şi leuştean. „Sunt norocos pentru că de câteva ori pe an mai vin în vizită nişte neamuri din Austria, care îmi aduc cafea şi alte bunătăţi", a explicat Ladislau.

Cei care merg în vizită la el şi rămân peste noapte sunt culcaţi pe saltele în căsuţa construită cu mâna lui.
Uneori trec însă şi luni întregi în care bărbatul nu se întâlneşte cu alte persoane cu excepţia fiilor lui. Atunci Piratul se urcă în barca lui cu motor şi se plimbă pe Mureş sau merge la pescuit cu unul dintre câini.

Ladislau spune că are şi o dorinţă pe care toţi apropiaţii lui o ştiu. El vrea ca atunci când moare să fie îngropat în mijlocul insulei. „Nu vreau să părăsesc această insulă nici după moarte. Aici am ales să îmi duc viaţa de atâta amar de vreme şi aici vreau să îmi fie şi mormântul", a spus bărbatul.

"Aici am ales să îmi duc viaţa de atâta amar de vreme şi aici vreau să îmi fie şi mormântul."
Ladislau Kovacs „Robinson Crusoe de Pecica"

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite