UPDATE Ministerul Sănătăţii continuă verificările la SJU Ploieşti, unde au fost semnalate probleme. Raed Arafat va merge luni în control la unitatea sanitară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
MS a decis să prelungească verificările la SJU Ploieşti FOTO Adevărul
MS a decis să prelungească verificările la SJU Ploieşti FOTO Adevărul

Secretarul de stat Raed Arafat va merge luni în control la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, unde medicii au semnalat numeroase lipsuri. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, cel care a demarat un control fulger la unitatea sanitară, concluziile acestuia urmând a fi date publicităţii cel târziu marţi, 3 decembrie.

„Am decis să extindem ancheta demarată la SJU Ploieşti, am făcut-o pentru a ajuta autorităţile locale şi pentru că trebuie să aflăm dacă sesizările făcute de medici sunt, într-adevăr, reale. Cei doi directori din Ministerul Sănătăţii, pe care i-am trimis joi să se alăture echipei de control, susţin că vor să verifice mai multe documente şi au solicitat mai mult timp. De altfel, luni, secretarul de stat Raed Arafat va pleca la Ploieşti şi va fii coordonatorul echipei. Tot acesta va prezenta şi concluziile raportului, cel mai probabil în cursul zilei de marţi”, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. 

„Am dispus echipelor de control să analizeze întreaga activitate în condiţii de deplină obiectivitate, de neutralitate, de respect, eliminând orice tendinţă de abuz, pentru că vrem să cunoaştem adevărul exact aşa cum e”, a completat ministrul Sănătăţii, adăugând că mizează pe sprijinul Consiliului Judeţean Prahova în tot acest proces.

De asemenea, la verificări va la parte inclusiv preşedintele Colegiului Medicilor din Prahova, a mai spus ministrul. „Am adresat o invitaţie preşedintelui CMR Prahova, astfel încât acesta să participe la acţiune pentru a creşte prestigiul profesional al echipei”, a punctat Nicolăescu.

Managerul SJU Ploieşti: ne-au cerut documente privind achiziţii 

Membrii comisiei de anchetă de la Ministerul Sănătăţii au cerut conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti documente privind achiziţii, au stat de vorbă cu câţiva medici şi au vizitat spitalul, a spus managerul SJU, care nu a putut preciza dacă s-a discutat cu bolnavii şi cu rudele acestora.

„Ne-au cerut documente legate de activitatea financiară, de achiziţiile de medicamente şi materiale sanitare, printre materiale sanitare - achiziţiile bisturie, material dezinfectant şi alt fel de achiziţii. Ne-au fost solicitate raportări vizavi de infecţiile nozocomiale, de dezinfectant şi de sălile operaţii. Ne-au fost solicitate autorizaţiile sanitare de funcţionare, regulamentul de organizare şi regulamentul intern, fişe de post, deci practic documente privind întreaga activitate a spitalului”, a declarat, vineri, Adrian Strâmbeanu, potrivit Mediafax.

Printre medicii care au stat de vorbă cu membrii comisiei de la MS se numără şi medicul chirurg Dan Oprea.

Strâmbeanu a mai spus că nu ştie dacă membrii comisiei de control au făcut verificări doar în sediul principal al spitalului sau şi în celelalte clădiri în care funcţionează unitatea sanitară. „La momentul acesta nu ştiu să vă spun dacă au plecat în teritoriu sau în altă parte”, a completat managerul spitalului. 

Doi directori din MS, trimişi de urgenţă la Ploieşti 

În cursul zilei de vineri, ministrul Sănătăţii a dispus ca doi directori din cadrul Ministerului Sănătăţii, respectiv un director ajunct al Direcţiei de Sănătate publică şi Control în Sănătate şi un director adjunct al Direcţiei Asistenţă medicală, să se deplaseze cât mai urgent la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, pentru a întări echipa mixtă a MS şi a Consiliului Judeţean, care efectuează un control pentru a verifica posibilele nereguli sesizate de mass-media. 

„Ministrul Sănătăţii a solicitat echipei de control să analizeze întreaga activitate în condiţii de deplină obiectivitate, neutralitate, respect al drepturilor tuturor celor care fac parte din personalul medical, eliminând orice tendinţă de abuz sau exces”, se arăta într-un comunicat de presă. 

Chirurgul Dan Oprea: facem malpraxis cu bună-ştiinţă 

Tot scandalul a pornit de la o declaraţie făcută de chirurgul Dan Oprea de la SJU Ploieşti, potrivit căreia medicii din spital fac malpraxis cu bună-ştiinţă, date fiind numeroasele lipsuri cu care se confruntă în unitatea sanitară. Ulterior, managerul spitalului, Adrian Strâmbeanu, a explicat că declaraţiile chirurgului sunt izolate, dar la scurt timp alţi 20 de medici s-au raliat chirurgului şi au confirmat faptul că unitatea sanitară funcţionează la avarie, ei fiind nevoiţi să depună numeroase eforturi, chiar şi financiare, pentru a-şi exercita meseria. 

Pe aceeaşi temă:

Mesajul doctorilor de la Spitalul Judeţean din Ploieşti: „Oamenilor le este teamă să se mai prezinte la medic“

Într-o nouă scrisoare publică, medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti vorbesc despre un „asediu al presei asupra medicilor“ care „a indus teama în rândul pacienţilor“, iar „oamenilor le este teamă să se prezinte la medic“.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, reacţie după afirmaţiile chirugului Dan Oprea, de „malpraxis cu bună ştiinţă“

Adrian Strâmbeanu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Ploieşti, a venit cu o precizare publică după scandalul zbucnit în unitatea medicală, urmat de un control al Ministerului Sănătăţii. 

Control al Ministerului Sănătăţii la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti în urma unor grave probleme semnalate de un medic

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti a ajuns în atenţia Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii, după ce un doctor din unitatea medicală a semnalat numeroasele probleme legate de activitatea personalului şi aparatura depăşită. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite