Rezultate încurajatoare: mai puţin de doi vaccinaţi dintr-o mie au făcut COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Radu Petroşel
Foto Radu Petroşel

După cea de-a doua doză de vaccin anti-COVID s-au infectat cu noul coronavirus 1.080 de persoane, ceea ce reprezintă 0,19% din numărul total al celor care au primit şi rapelul. Adică mai puţin de 2 vaccinaţi dintr-o mie au mai făcut boala după ce şi rapelul a fost inoculat.

„Intervalul mediu de diagnostic de la cea de-a doua doză era între 10 şi 14 zile. Noi ştim că beneficiile după doza de rapel sunt undeva după ziua 10, ceea ce înseamnă că momentul expunerii era mult mai devreme faţă de când se împlinesc aceste beneficii maximale”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiţă.

El a menţionat că cei infectaţi cu a doua doză au dezvoltat forme uşoare sau au fost asimptomatici. „Acele persoane au fost diagnosticate de cele mai multe ori cu ocazia unor testări periodice şi nu pentru că aveau o simptomatologie caracteristică de COVID. Vaccinarea este importantă pentru prevenirea formei severe chiar şi în aceste variante virale”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare. 

Acesta a menţionat că din toamnă ar putea începe vaccinarea copiilor cu vârste între 12 şi 15 ani împotriva COVID-19. „Am văzut că Pfizer a depus deja la FDA datele pentru a obţine autorizare şi indicaţie pentru grupa de vârstă 12-15 ani, ceea ce înseamnă că într-un interval de circa două luni este foarte probabil să avem această autorizare şi de la FDA, şi cu siguranţă şi de la Agenţia Europeană a Medicamentului, aşa încât cred că din toamnă, din trimestrul al treilea, am putea să avem această indicaţie şi să şi facem acest tip de vaccinare”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite