Rafila: Sistemul de sănătate din România nu a fost conceput şi pregătit să facă faţă unei crize precum pandemia de COVID-19

Rafila: Sistemul de sănătate din România nu a fost conceput şi pregătit să facă faţă unei crize precum pandemia de COVID-19

FOTO: Inquam Photos

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, marţi, la o conferinţă la care a participat alături de alţi miniştri de resort din UE, că „sistemul de sănătate din România nu a fost conceput şi pregătit pentru a face faţă unei crize precum pandemia de Covid-19. Un sistem de sănătate rezilient ar trebui să absoarbă şocul unei situaţii de urgenţă, continuând să ofere servicii de sănătate de bună calitate".

„Pandemia ne-a reamintit fragilitatea unora dintre cele mai importante sisteme create de om, sistemele de sănătate. Sistemul de sănătate din România nu a fost conceput şi pregătit pentru a face faţă unei crize precum pandemia de Covid-19", a afirmat Alexandru Rafila, în intervenţia avută la conferinţa „Rezilienţa sistemelor de sănătate ale Uniunii pentru a promova cooperarea la scară europeană", conform unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

El a explicat că în România a existat o fluctuaţie între măsurile de izolare la începutul pandemiei şi măsurile preventive slabe, în cel de-al patrulea val.

Totodată, ministrul Sănătăţii a subliniat că „stabilitatea organismelor de conducere în domeniul sănătăţii ar trebui să fie un factor cheie pentru a face faţă crizei. Una dintre principalele probleme cu care s-a confruntat România a fost asigurarea accesului la servicii de sănătate pentru pacienţii non-Covid-19".

Conform lui Rafila, principalul factor de rezilienţă al sectorului sănătăţii a fost resursa umană, care a fost pe deplin implicată pentru a face faţă pandemiei. Personalul din sistemul sanitar a făcut eforturi extraordinare, iar colegii noştri sunt demni de toată preţuirea societăţii, a arătat el.

„Un sistem de sănătate rezilient ar trebui să absoarbă şocul unei situaţii de urgenţă, continuând să ofere servicii de sănătate de bună calitate. Avem nevoie de o creştere treptată şi pe termen lung a resurselor alocate sistemului de sănătate. Este foarte important să avem decizii administrative şi de sănătate publică bazate pe abordarea profesională a crizei pandemice. Este nevoie de un dialog permanent şi o abordare incluzivă cu toate părţile interesate din domeniul social şi economic pentru a construi un consens, inclusiv în ceea ce priveşte problema vaccinării. Eliminarea mai eficientă a dezinformării în rândul populaţiei ar trebui să fie o prioritate la nivel european", a subliniat el.

În final, Rafila a menţionat că, în opinia sa, „colaborarea şi sprijinul european, asistenţa tehnică din partea ECDC şi Biroul Regional al OMS pentru Europa sunt elemente cheie pentru a face faţă pandemiilor. Guvernul României sprijină o colaborare şi o coordonare europeană mai profundă pentru răspunsurile la criza de sănătate publică".

La conferinţa „Rezilienţa sistemelor de sănătate ale Uniunii pentru a promova cooperarea la scară europeană", desfăşurată marţi, au participat miniştri ai Sănătăţii din Uniunea Europeană. Evenimentul a fost organizat de Preşedinţia franceză a Consiliului Uniunii Europene, în format videoconferinţă.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările