Rafila: Cele mai multe spitale sunt făcute în epoca comunistă. Există anumite riscuri, dar trebuie să pui în balanţă ce faci dacă nu le ai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rafila a apreciat că Iaşiul are un avantaj, şi anume resursa umană care este una calificată  FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Rafila a apreciat că Iaşiul are un avantaj, şi anume resursa umană care este una calificată  FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, la Iaşi că există unele riscuri, inclusiv din punct de vedere seismic, în cazul spitalelor vechi de zeci de ani, dar trebuie să pui în balanţă existenţa acestora şi să vezi ce faci dacă nu ai deloc aceste unităţi medicale.

"Cele mai multe spitale sunt vechi de 60-70 de ani, sunt spitale făcute în epoca comunistă, marea lor majoritate. Sunt spitale cu instalaţiile electrice subdimensionate. Au nevoie de instalaţii noi. Există anumite riscuri, mai ales când se pun în funcţiune instalaţii de oxigen în pandemie, dar trebuie să pui în balanţă ce faci dacă nu ai aceste spitale. Am auzit diverse discuţii că avem spitale destule cu risc seismic. De acord, dar între a avea un spital cu risc seismic şi a nu avea spital, probabil trebuie să avem o opţiune", a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă, la Iaşi. 

Totodată, Rafila consideră că este necesară o strategie pe termen mediu privind reabilitarea spitalelor vechi. El a precizat că în 25-30 de ani toate spitalele ar trebui fie modernizate, fie transformate în clădiri istorice sau muzee. 

"Noi trebuie să avem o strategie pe termen mediu de reabilitare a clădirilor care asigură asistenţa medicală spitalicească. Avem un pas timid cu cele trei spitale regionale şi cu alte câteva spitale care se fac prin PNRR. Însă acest masterplan privind spitalele din România ar trebui urmărit în următorii 25-30 de ani, încât toate spitalele să treacă printr-un proces, fie de modernizare, fie de înlocuire, care pot deveni clădiri istorice sau muzee", a declarat ministrul Rafila. 

Ministrul Sănătăţii susţine că Iaşiul trebuie să aibă la dispoziţie cel puţin un spital modern care să ofere întreaga gamă de servicii medicale în concordanţă cu ceea ce există în momentul de faţă în Europa. 

Rafila a apreciat că Iaşiul are un avantaj, şi anume resursa umană care este una calificată. 

"Dar infrastructura, cel puţin la Spitalul Sfântul Spiridon (cel mai mare spital din Moldova – n.r.) nu este una care să corespundă standardelor de calitate pe care le aşteptăm. Avem proiectul cu Spitalul Regional de Urgenţă, este bine că s-a adjudecat după doi ani de stagnare contractul de proiectare. Sperăm ca în cinci ani spitalul să devină realitate", a mai declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite