Proiectul prin care bunicii ar urma să primească bani de la stat pentru a avea grijă de nepoţi, adoptat tacit de Senat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bunicii ce au grijă de nepoţii lor ar putea primi, începând cu anul viitor, o indemnizaţie pentru creşterea şi îngrijirea acestora, potrivit unui proiect legislativ ce a trecut tacit de senatori. Indemnizaţia va fi primită de bunici în cazul în care părinţii copilului decid să renunţe la concediul de creştere a copilului şi să revină mai devreme la muncă.

Concret, proiectul legislativ care prevede această măsură va  modifica şi completa Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor. Documentul are nevoie, pentru a se putea aplica, şi de adoptare de către Camera Deputaţilor. Astfel, dacă proiectul va ajunge să se aplice, oricare dintre bunicii care au grijă de nepoţii naturali sau adoptaţi vor putea primi o indemnizaţie de creştere în valoare de 650 de lei. 

Cine dă banii

Astfel, părinţii aflaţi în concediul pentru creşterea copilului, care vor să se întoarcă mai repede la serviciu, pot cere, după cum stabileşte Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010, acordarea unui stimulent de inserţie. Astfel, dacă părinţii vor renunţa la concediul de creştere, bunicii vor primi acea indemnizaţie de 650 de lei. Cu alte cuvinte, părinţii vor primi stimulentul de inserţie, a cărui valoare este tot 650 de lei, în timp ce bunicii vor încasa indemnizaţia de creştere.

„Fondurile necesare plăţii indemnizaţiei pentru creşterea nepotului/nepoatei, cheltuielile administrative, precum şi cele de transmitere a drepturilor se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii şi Justişiei Sociale începând cu anul 2020”, arată cei 24 de senatori şi deputaţi iniţiatori în expunerea de motive a proiectului legislativ. Există şi unele condiţii pentru a putea solicita indemnizaţia pentru creşterea nepoţilor. Astfel, bunicii vor trebui să locuiască în România împreună cu nepoţii, să se ocupe efectiv de creşterea şi îngrijirea acestora şi să aibă acordul părinţilor celor mici.

Cum se câştigă şi cum se pierde dreptul la indemnizaţie

Cererile pentru indemnizaţia destinată creşterii nepoţilor se vor putea depune la primăria din oraşul de domiciliu şi vor fi însoţite, pe lângă actul de identitate al solicitantului şi certificatul de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul, de acte doveditoare ale calităţii de bunic al copilului respectiv şi de acordul scris al părinţilor. Dreptul la indemnizaţia pentru creşterea nepoţilor va înceta atunci când beneficiarul este condamnat la închisoare, a decedat, nu mai îndeplineşte condiţiile iniţiale (de exemplu, nu mai locuieşte în România) sau atunci când, timp de trei luni consecutive, nu ridică mandatele poştale.

„Acum aşteptăm să vedem ce decid deputaţii, care au posibilitatea de a depune amendamente, de a aduce orice îmbunătăţiri. Cred că este un lucru foarte bun pentru cei care se întorc în câmpul muncii şi nu au cu cine să îşi lase copiii. Îi pot creşte bunicii beneficind de o indemnizaţie egală cu stimulentul de inserţie pentru mamă. Nu poţi să integrezi un copil de un an sau doi, într-o creşă, fie de stat, fie privată, dacă ai posibilitatea ca acesta să fie în grija bunicilor”, a declarat unul dintre iniţiatori, senatorul PMP Lucian Iliescu.

La rândul ei, Ana Măiţă, preşedinta Asociaţiei Mame Pentru Mame, spune că, în sine, proiectul legislativ adoptat de Senat este unul bun. „Cam toată lumea are de câştigat. Statul readuce în câmpul muncii tinerii părinţi, iar bunici se vor mai activi. Pensiile oricum sunt mici, iar respectiva indemnizaţie va acoperi o serie de nevoi financiare. Dar cel mai important este că vor avea de câştigat copiii. Până la vârsta de doi ani, nimic nu contează mai mult în creşterea copilului decât grija care îi este acordată de un adult din familie şi bunica ştie foarte bine să facă acest lucru. Mai ales în contextul în care în România nu sunt creşe, iar cele care sunt funcţionează în condiţii discutabile”, spune Ana Măiţă. 

Până la vârsta de doi ani, nimic nu contează mai mult în creşterea copilului decât grija care îi este acordată de un adult din familie Ana Măiţă preşedinta Asociaţiei Mame Pentru Mame

Preşedinta Asociaţiei Mame Pentru Mame atrage totuşi atenţia că acest proiect de lege trebuie obligatoriu de văzut şi dintr-o altă perspectivă. „Guvernul nu prea are bani, lucru demonstrat şi de prorogarea creşterii alocaţiei pentru copii. Apoi există un curent de opinie conform căruia nu este normal să plătim bunicii care îşi cresc nepoţii. Să vedem cât de influent este acesta din urmă”, a precizat Ana Măiţă. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite