Articol publicitar

Proiectele de tip start-up – educaţie antreprenorială şi oportunităţi pe piaţa muncii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajarea tinerilor după absolvirea facultăţii reprezintă o provocare atât la nivel naţional, cât şi la nivel global. S-a constatat că şomajul în rândul acestei categorii sociale este mai ridicat în prezent decât în rândul adulţilor, deşi companiile sunt interesate să recruteze proaspeţi absolvenţi pe care să îi educe în propria cultură organizaţională.

 Tinerii întâmpină însă dificultăţi în găsirea unui loc de muncă din cauza lipsei de experienţă şi a dezvoltării necorespunzătoare a competenţelor profesionale.

Sistemul de educaţie însă are un rol major în tranziţia de la şcoală la viaţa activă şi integrarea în muncă. Universitatea Spiru Haret şi-a asumat rolul de universitate antreprenorială şi a adoptat mai multe strategii prin care să eficientizeze parcursul profesional al absolvenţilor. Printre acestea, amintim: corelarea educaţiei şi formării profesionale iniţiale şi continue cu cerinţele pieţei muncii, organizarea de workshopuri şi internshipuri, promovarea culturii antreprenoriale şi sprijinirea ideilor inovative din domeniul afacerilor.

Universitatea se implică proactiv în crearea de oportunităţi prin dezvoltarea proiectelor de tip start-up ce au scopul de a susţine tinerii, dar şi de a sprijini categoriile sociale defavorizate care pot obţine calificări profesionale în diverse domenii. Educaţia antreprenorială este foarte importantă pentru tineri, care, pe baza cunoştinţelor financiare şi de business, îşi vor putea valorifica mai bine potenţialul la locul de muncă.

Universitatea Spiru Haret reprezintă o rampă de lansare pentru participanţii la proiectele şi evenimentele organizate de-a lungul timpului. Universitatea a reuşit să contribuie la dezvoltarea societăţii civile prin elementele de educaţie alternativă, orientare şi consiliere în carieră, business şi antreprenoriat pe care le-a promovat în rândul tinerilor.

Totodată, prin demersurile întreprinse, Universitatea Spiru Haret a condus la crearea de noi locuri de muncă, la reducerea riscului excluziunii sociale a persoanelor vulnerabile, la îmbunătăţirea capacităţii operaţionale a autorităţilor locale de a facilita accesul persoanelor vulnerabile la educaţie, precum şi la reintegrarea acestora pe piaţa muncii.

Proiectele implementate recent de Asociaţia „Societatea Naţională Spiru Haret pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură” sunt: START UP 4 U ID POSDRU/176/3.1/149612 – derulat în calitate de solicitant, AFRO-Antreprenoriat, FoRmare şi Ocupare în Regiunile de dezvoltare Bucureşti-Ilfov şi Sud Vest Oltenia – ID POSDRU/176/3.1/150788 – în calitate de partener, „Bunăstare pentru persoane vulnerabile prin structuri de economie solidă” ID POSDRU/168/6.1/144050 – în calitate de solicitant.

Obiectivul principal al proiectului START UP 4 U a fost furnizarea de programe de formare profesională şi activităţi integrate în vederea dezvoltării componentelor antreprenoriale şi manageriale pentru îmbunătăţirea performanţei şi crearea de noi afaceri în regiunile SV Oltenia şi Bucureşti-Ilfov, prin înfiinţarea de întreprinderi de tip START UP.

Proiectul a condus la înfiinţarea a 50 de firme, crearea a 130 de locuri de muncă noi, a două centre de sprijin pentru afaceri şi dezvoltarea altor două centre înfiinţate anterior în cadrul Universităţii Spiru Haret.

În vederea îndeplinirii obiectivului, participanţii au beneficiat de activităţi integrate de informare, consiliere profesională, asistenţă şi post-asistenţă în sprijinul iniţierii afacerilor, formare profesională pentru dezvoltarea şi consolidarea de competenţe antreprenoriale şi cunoştinţe necesare iniţierii şi dezvoltării unei afaceri. S-a urmărit de asemenea, promovarea culturii antreprenoriale, precum şi optimizarea abilităţilor participanţilor, astfel încât aceştia să fie capabili să pună în practică idei de afaceri.

Ca urmare a implementării proiectului AFRO-Antreprenoriat, FoRmare şi Ocupare în Regiunile de dezvoltare Bucureşti-Ilfov şi Sud Vest Oltenia au fost create 106 locuri de muncă noi, au fost înfiinţate 47 de firme şi o platformă virtuală pentru networking. Scopul acestuia a fost de a încuraja antreprenoriatul prin însuşirea competenţelor antreprenoriale, precum şi susţinerea iniţiativelor antreprenoriale.

Bunăstare pentru persoane vulnerabile prin structuri de economie socială este un proiect care a dus la crearea a două structuri de economie socială şi 34 de locuri de muncă noi, au fost înfiinţate două structuri de economie socială cu statut juridic de Asociaţie ce au avut rolul de a furniza persoanelor vulnerabile servicii precum: produse de panificaţie, servicii sociale, leasing de personal, servicii de recuperare medicală şi servicii de formare profesională.

Obiectivul ţintă al proiectului l-a reprezentat dezvoltarea durabilă a economiei sociale prin instrumente inovative de facilitare a accesului pe piaţa muncii, în vederea promovării unei societăţi coezive şi creşterea bunăstării persoanelor vulnerabile în Regiunea Sud Muntenia.

Prin demararea tuturor proiectelor de tip start up, Universitatea Spiru Haret şi-a propus să ofere tuturor celor implicaţi cadrul optim pentru formarea ca profesionişti, promovând un proces educaţional care să răspundă cerinţelor societăţii contemporane, contribuind simultan la dezvoltarea sa.

Pentru mai multe informaţii despre proiectele iniţiate de Asociaţia „Societatea Naţională Spiru Haret pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură”, accesaţi startup4u.ro/ şi facebook.com/startupforu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite