PROGNOZA METEO Cum va fi vremea în această primăvară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăvara de anul acesta va fi ploioasă şi cu temperaturi mai reci în cea mai mare parte a ţării     FOTO: Arhiva "Adevărul"
Primăvara de anul acesta va fi ploioasă şi cu temperaturi mai reci în cea mai mare parte a ţării     FOTO: Arhiva "Adevărul"

Primăvara de anul acesta se lasă aşteptată. În loc de vreme frumoasă, vom avea parte de ploi şi temperaturi scăzute, potrivit estimărilor sezoniere realizate de către Centrul European pentru prognoze pe durată medie (ECMWF) de la Reading, Anglia. În mod normal, prognozele ECMWF se adeveresc în proporţie de 60%.

Prognoza centrului de la Reading, publicată vineri, 22 februarie, arată că temperaturile din România în această primăvară vor fi între 3-23 grade Celsius, cu precipitaţii în toată ţara.

Cum va fi vremea în martie

Temperaturile pentru începutul lunii martie vor fi uprinse între 3 şi 8-9 grade la nivelul întregii ţări, cu 8 grade în Bucureşti. Spre sfârşitul lunii martie, temperaturile cresc şi normele ar trebui să fie între 11-16 grade Celsius, cu 15 grade în Capitală.

"Se estimează că regimul termic va fi apropiat de aceste norme, mai puţin în partea de N şi N-V unde poate să fie mai rece la nivel local. În ceea ce priveşte regimul pluviometric, se estimează că martie va fi o lună ploioasă, exceptând partea de S-E a ţării, unde cantităţile de apă se vor încadra în limite normale (36 l/mp)", au explicat reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Cum va fi vremea în aprilie

Pentru începutul lunii aprilie avem valori termice de la 11-17 grade Celsius cu circa 16 grade Bucureşti, iar la sfârşitul lunii, de la 14-21 de grade Celsius, cu 20-21 în Capitală.

Cele mai mari temperaturi în fiecare lună sunt în sudul ţării. Faţă de aceste valori, va fi o vreme normală termic în vestul, sudul şi sud-estul ţării, deci cam ce înseamnă câmpie la noi în ţară, dar mai rece la deal şi munte, unde va fi mai răcoros.

De asemenea, aprilie va fi o lună mai ploioasă şi doar în sud şi în est, în zonele de câmpie, vom avea precipitaţii mai aproape de regimul normal, adică de 53 l/mp, potrivit ANM.

Cum va fi vremea în mai

În luna mai, regimul termic normal este de 17-23 de grade la începutul lunii, cu 22 de garde în Bucureşti, iar la sfârşit vor fi 20-26 de grade, cu 25 de grade în Capitală.

Regiunile de câmpie din sudul şi vestul ţării vor avea un regim termic normal, iar în restul teritoriului vor fi valori ceva mai scăzute. Cantităţile de apă sunt estimate a fi normale în toate zonele ţării, adică precipitaţii de 75l/mp.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite