Preşedintele CNCD, despre afirmaţiile controversate ale lui Teodosie: „Nu vom sancţiona interpretări ale unei credinţe”

Preşedintele CNCD, despre afirmaţiile controversate ale lui Teodosie: „Nu vom sancţiona interpretări ale unei credinţe”

FOTO Mediafax/Adrian Boioglu

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, a anunţat la Digi FM că instituţia a primit mai multe plângeri în urma declaraţiilor făcute de ÎPS Teodosie cu privire la femei. Asztalos a spus că nu va sancţiona interpretările unei credinţe.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Ceea ce vom analiza noi în această speţă şi în oricare alta de acest gen este contextul în care s-a făcut declaraţia, conţinutul, scopul – dacă a fost sau nu o intenţie de a aduce o atingere demnităţii anumitor categorii de persoane – şi, desigur, calitatea celui care a făcut declaraţia, pentru că vorbim despre un formator de opinie, care influenţează comportamente din societate”, a declarat preşedintele CNCD, Csaba Asztalos, la Digi FM.

Acesta a precizat că instituţia nu va analiza şi nici nu va sancţiona ceva ce ar putea fi, în acest caz, o interpretare a credinţei.

„Noi, ca instituţie de stat, în nicio speţă nu am şi nu vom sancţiona interpretări ale unei credinţe. Pentru că există o separaţie între stat şi culte, există o autonomie a cultelor. Fiecare cult îşi stabileşte propriile canoane şi propria dogmatică, iar statul, inclusiv CNCD, le respectă”, a explicat Csaba Asztalos, referindu-se la faptul că nu va fi analizată regula potrivit căreia femeile nu pot îndeplini funcţii importante în Biserica Ortodoxă.

Preşedintele CNCD a subliniat că nu va pune în discuţie interpretarea Vechiului Testament, a Noului Testament sau a canoanelor.

„Dacă este ceva mai mult decât o astfel de interpretare, sigur că atunci Colegiul va analiza dacă se depăşeşte sau nu limita libertăţii de exprimare, dacă statul poate să interfereze sau nu în aceste declaraţii. Nu faptul în sine că sunt anumite culte în care femeilor nu le este permis să aibă funcţii importante este o formă de discriminare, întrebarea este dacă în răspunsul respectiv s-a mers dincolo de o interpretare biblică şi s-a adus atingere demnităţii umane a femeilor“, a adăugat Asztalos.

De asemenea, a anunţat că va solicita un punct de vedere de la BOR şi că vor fi citate toate părţile implicate.

ÎPS Teodosie a spus duminică seara la Antena 3, că nu crede ca va trebui să dea socoteală în faţa membrilor CNCD.

ÎPS Teodosie: „Femeia a început păcatul”

Arhiepiscopul Tomisului a fost întrebat la o emisiune la Radio Dobrogea, postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului, dacă nu este discriminare faptul că femeia nu are roluri importante în Biserică, aşa cum are bărbatul. 
ÎPS Teodosie a afirmat că nu este discriminare, ci este vorba despre statutul bărbatului şi al femeii.
 
„Nu este discriminare, este vorba de statutul bărbatului şi al femeii. Sigur că nicio femeie nu poate fi preot şi atunci e discriminare? De ce? Pentru că aceasta este condiţia ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale“. 
 
ÎPS Teodosie spune că „Aceasta este femeia. Ea a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă pentru că ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur că dacă n-ar fi fost păcatul, nu astfel s-ar înmulţit neamul omenesc, ci prin puterea cuvintelor dumnezeieşti care le-a zis înainte de păcat: «creşteţi şi vă înmulţiţi şi stăpâniţi Pământul». Ei nu îşi cunoşteau intimităţile înainte de păcat, erau îmbrăcaţi în har strămoşii noştri şi atunci luaţi ceea ce v-am spus, femeii i s-a spus «În dureri vei naşte fii». Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri”.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările