Poveste din Vaslui

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetăţeanul A din Vaslui îl tot înjura de mamă pe cetăţeanul B din Vaslui. Pentru a fi mai convingător în transmiterea opiniilor sale despre respectiva mamă, cetăţeanul A a realizat şi nişte superbe afişe color în care mama lui B era prezentată în diferite poziţii, specifice unei prestatoare de sex comercial. Ce credeţi că au făcut autorităţile?

Afişele au fost răspândite în tot oraşul şi foarte mulţi cetăţeni au apreciat umorul şi talentul cu care era satirizată mama cetăţeanului B din Vaslui.

Cetăţeanul B din Vaslui a făcut însă notă discordantă şi nu a apreciat ingeniozitatea cu care au fost realizate afişele cu mama sa. Supărat, i-a zis cetăţeanului A din Vaslui că, dacă-l mai prinde cu chestii de-astea, o să-i rupă picioarele.

Cetăţeanul A a continuat să producă şi să răspândească în oraş alte afişe, realizate cu şi mai mult talent şi cu şi mai mult umor, despre mama cetăţeanului B.

Într-o seară, cetăţeanul B din Vaslui, enervat de afişe, a luat un topor din magazie, s-a dus acasă la cetăţeanul A şi i l-a înfipt în cap.

Autorităţile au reacţionat exemplar şi l-au pedepsit drastic pe cetăţeanul B pentru crima comisă, aşa cum, de altfel, chiar şi merita.

În plus, pentru ca astfel de fapte să nu se mai repete, autorităţile au hotărât că este necesar ca toate convorbirile telefonice să fie interceptate, toate cartelele de la metrou sau pentru mobil şi toate biletele de film, teatru, tombolă, loto să nu mai poată fi eliberate decât după înregistrarea numelui, prenumelui, domiciliului şi CNP-ului fiecărui cumpărător.

Povestea spune că atât cetăţeanul A, cât şi cetăţeanul B, au fiecare câte un fiu, pe nume Aa şi, respectiv, Bb.

Problema este următoarea: dacă Aa şi Bb, ambii din Vaslui, vor continua conflictul dintre A şi B, vor mai avea autorităţile atâta putere de imaginaţie încât să găsească noi şi noi tipuri de comunicaţii ce trebuie interceptate şi de cartele/bilete ce vor putea fi eliberate doar cu buletinul? Sau vor stagna?

 

P.S. Povestea este doar inspirată de fapte reale şi nu s-a dorit a fi o expunere sau o analiză ori o minimalizare a acestora. E un simplu exerciţiu de libertate de exprimare stimulat de reacţia oportunistă şi ipocrită a unor autorităţi de pe la noi.

 

Text de Dan Mihai

Dan Mihai este jurist şi membru al Asociaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki din anul 2001. Domeniile de expertiză: legislaţie penală, transparenţă decizională, acces la informaţiile de interes public, libertate de exprimare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite