Ploile torenţiale din aceste zile provocate de un ciclon „înalt“. Meteorolog: Au căzut şi peste 150 de litri de apă pe metru pătrat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O formaţiune ciclonică este responsabilă de inundaţiile care s-au abătut asupra Europei aceste zile. România nu face excepţie, situaţiile de urgenţă generate de căderile de precipitaţii fiind numeroase. Ploile abundente la nivelul întregii ţări vor fi nelipsite până duminică, atrag atenţia meteorologii.

Furtunile puternice şi vijeliile au lovit România, majoritatea regiunilor ţării aflându-se sub mai multe coduri de vreme rea emise de meteorologi. Responsabilă de ploile care au inundat 60 de localităţi din 14 judeţe este o formaţiune ciclonică ale cărei efecte vor fi resimţite până la sfârşitul acestei săptămâni. Abia de luni, vremea începe să se amelioreze, arată Gabriela Băncilă, directorul Departamentului de Prognoză din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). 

„Formaţiunea ciclonică se află poziţionată încă de la începutul săptămânii deasupra părţii de sud-est a Europei, în zona Peninsulei Balcanice, bazinul vestic al Mării Negre şi ţara noastră. Această formaţiune ciclonică are corespondent şi în straturile mai înalte ale atmosferei, motiv pentru care intensitatea formaţiunii ciclonice în timp este una semnificativă. El va persista până spre sfârşitul acestei săptămâni. Inundaţiile care fac ravagii sunt rezultatul acumulării unor cantităţi de apă de peste 150 de litri pe metru pătrat”, a explicat meteorologul Gabriela Băncilă pentru „Adevărul”. 

În prezent, tendinţa acestei formaţiuni ciclonice este aceea de a se deplasa uşor către nord-est din zona Greciei, ceea ce înseamnă că are o tendinţă de a se deplasa către bazinul vestic al Mării Negre. 

„Acolo, ulterior, va intra într-un proces de ocludere, adică va deveni mai puţin intensă, după care se va deplasa spre Ucraina, Rusia europeană, însă abia spre sfârşitul săptămânii. Până atunci, sistemele noroase asociate afectează aceste ţări balcanice, inclusiv România”, a declarat Gabriela Dăncilă. 

Instabilitatea atmosferică, tot mai accentuată

Prin urmare, sistemul noros foarte bine conturat, care a pătruns în ţara noastră se va extinde către zona Bărăganului, partea de nord a Moldovei şi în Muntenia. 

„Aşteptăm ca manifestările de instabilitate atmosferică să fie din ce în ce mai intense. Ar trebui să ne aşteptăm în continuare la ploi însemnate cantitativ. Mesajele de avertizare Cod galben şi avertizare Cod portocaliu pe care le-am emis la începutul săptămânii erau însoţite de o notă în care spuneam că ploile vor fi prezente în cea mai mare parte a ţării”, a spus şefa Direcţiei de Prognoză din ANM. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite