Peste 71% din apelurile la 112 sunt false. Cele mai multe sunt din Covasna, Călăraşi şi Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 13 milioane de apeluri la 112 s-au înregistrat în primele nouă luni ale anului 2013 FOTO Adevărul
Peste 13 milioane de apeluri la 112 s-au înregistrat în primele nouă luni ale anului 2013 FOTO Adevărul

Peste 71% din cele peste 13 milioane de apeluri la numărul unic de urgenţă 112, înregistrate în România în primele nouă luni ale anului, au fost false. Cele mai multe au fost făcute din judeţele Covasna, Călăraşi şi Mureş. Oficialii Serviciului de Telecomunicaţii Speciale avertizează că în cei care sunt prinşi că sună abuziv la numărul de urgenţă riscă amenzi până la 1.000 de lei.

„Multe persoane sună fără a avea o urgenţă, se interesează despre evenimente care se petrec în localitatea lor, adresează injurii operatoarelor, râd, pun muzică sau nu vorbesc. Se solicită informaţii despre numere de telefon ale diverselor regii sau primării, se cere legătura cu diverse instituţii sau persoane publice ori se solicită sfaturi medicale”, a explicat directorul Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), Marcel Opriş, în cadrul unei conferinţe.

Acesta a mai precizat că majoritatea apelurilor false şi abuzive provin de la copii, tineri, persoane cu probleme psihice şi sunt în mare parte realizate de pe cartele pre pay. 

„Reamintesc faptul că, în alte state, la un anumit număr de apeluri false, cartela este blocată automat pentru o vreme”, a mai spus Opriş.

Din punct de vedere al numărului de apeluri false, judeţele Covasna, Călăraşi şi Mureş ocupă primele locuri.

Amenda pentru apelarea falsă şi/sau abuzivă a Sistemul Naţional Unic pentru Apel de Urgenţă 112 este cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei.

În primele nouă luni ale acestui an, 8.116 cetăţeni au fost sancţionaţi pentru apeluri false şi abuzive către numărul 112. Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate în judeţele Teleorman, Suceava şi Bucureşti.

Dintre apelurile justificate la 112 din primele nouă luni, 59,99% au fost transferate către Ambulanţă, 24,37%, către Poliţie, 12,27% către Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), 1,64%, către Jandarmerie şi 1,62% către SMURD.

Ultimul sondaj Eurobarometru al Comisiei Europene arată că Romania a înregistrat succese importante în popularizarea numărului 112 şi este pe primul loc în domeniul informării cetăţenilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite