Peste 10 miliarde de lei din taxa pe viciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Taxa pe viciu aduce Sănătăţii, din 2006, în jur de 1,3 miliarde de lei pe an, din care sunt completate bugetele programelor naţionale, cele pentru reabilitarea unităţilor sanitare şi pentru achiziţii de echipamente, aparatură pentru spitale şi ambulanţe, au precizat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. Taxa se aplică pe tutun şi alcool, cu excepţia berii şi a vinului.

Potrivit Mediafax, începând cu 2006, anul adoptării Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, s-a adăugat o nouă sursă de venituri proprii ale Ministerului Sănătăţii: taxa pentru sănătate, cunoscută şi ca taxa pe viciu. Prin acest act normativ, în scopul combaterii consumului excesiv de produse din tutun şi băuturi alcoolice altele decât berea şi vinul, precum şi pentru finanţarea cheltuielilor de sănătate, s-au instituit contribuţii ce se constituie în venituri proprii ale MS.

Sumele provenite din taxa pe viciu care au revenit Ministerului Sănătăţii în perioada 2006 - aprilie 2012 au fost de aproximativ 7,5 miliarde de lei, conform datelor instituţiei. MS estimează încasările anuale din taxa de viciu la aproximativ 1,3 miliarde de lei pe an.

Spitalele din subordinea MS, principalii beneficiari

Beneficiarii sumelor colectate din taxa pe viciu au fost unităţile sanitare din subordinea MS, precum şi cele din reţeaua aministraţiei publice locale. Banii au fost alocaţi, printre altele, pentru programele naţionale de tratament privind bolile transmisibile şi netransmisibile (HIV/SIDA, TBC, boli cardiovasculare, oncologice, neurologice, diabet zaharat, hemofilie, talasemie, boli rare).

Totodată, din sumele primite de MS din taxa de viciu s-au făcut cheltuieli pentru achiziţia de ambulanţe, dar şi pentru realizarea unor studii de fezabilitate în vederea reabilitării a 15 spitale judeţene, cât şi pentru achiziţionarea de echipamente şi tehnică de calcul pentru medicii de familie.

Programele de sănătate, finanţate din taxa pe viciu

Ca exemplu de cheltuieli, din 2006 şi până în aprilie 2012, aproape patru miliarde de lei din taxa pe viciu au fost utilizaţi pentru finanţarea programelor de sănătate, alţi 600 de milioane de lei - pentru aparatură medicală, iar peste 400 de milioane de lei - pentru reparaţii capitale la spitale.

Potrivit MS, din perspectiva finanţării sănătăţii, între 2007 şi 2014, această nouă resursă a reprezentat circa 9-10% din totalul cheltuielilor publice pentru sănătate. Taxa pe viciu a fost stabilită, la momentul introducerii, la 20 de eurocenţi pentru fiecare pachet de ţigări şi 200 de euro pentru fiecare hectolitru de alcool rafinat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite